Premieră la Teatrul Național Cluj: Tartuffe sau Impostorul de Molière

impostorulPentru vechii spectatori ai Teatrului Național Cluj-Napoca, obișnuiți deja cu vechile piese văzute și revăzute de câteva ori, în sfârșit, și o piesă nouă, prima din anul acesta: Tartuffe sau Impostorul de Molière.

Data premierei este duminică, 27 ianuarie 2013. Următoarele reprezentații: 1 și 27 februarie 2013.

Piesa Tartuffe a fost reprezentată pentru prima oară la serbările regale din aprilie-mai 1664, dar interzisă imediat de regele Ludovic al XIV-lea, la cererea expresă a episcopului Parisului. Drept compensaţie, Ludovic i-a acordat însă trupei lui Molière titlul de „Troupe du Roi”.

Un an mai târziu, în speranţa ridicării interdicţiei, Molière a adăugat comediei încă două acte şi intervenţia finală, salvatoare, a regelui care pedepseşte impostorul. Totuşi, piesa nu va mai fi jucată decât în august 1667, fiind însă din nou interzisă a doua zi, recăpătând dreptul de reprezentare abia după cinci ani, în 5 februarie 1669, când spectacolul se va bucura în sfârşit de un extraordinar succes.

Molière a fost excomunicat pentru acest text, mergându-se până într-acolo încât să i se refuze înmormântarea creştinească, fiind îngropat noaptea, pe ascuns. Nu biserica era însă cea pe care Molière o ataca, el însuşi fiind absolvent al unui colegiu iezuit, ci ipocrizia, prostia, tirania minciunii şi a bigotismului.

Ideea actualităţii lumii lui Molière este perfect surprinsă de regizorul spectacolului, Laurian Oniga:

„Ce se întâmplă la noi acum, aici, e halucinant, dintr-un anumit punct de vedere. Eşecul politicilor, al politicienilor au adus oamenii în situaţii disperate de viaţă, şi-atunci, am devenit un teritoriu foarte propice pentru tartuffi. Ei ne aşteaptă la colţul străzii, ne prind de mână, ne stropesc cu «agheasmă» şi ne creează iluzia unor soluţii miraculoase a căror victimă devenim cu toţii. Nimic mai trist, poate chiar tragic, decât manipularea disperării, a speranţelor, a viselor prin şarlatani impostori. Mai ales atunci când unul din instrumente e chiar biserica.”

Biletele se pot achiziționa de la Agenţia Teatrală – P-ţa Ştefan cel Mare nr. 14, tel.: 0264-595363, e-mail: agentia@teatrulnationalcluj.ro.

______________________________

UPDATE 25.01.2013

Teatrul Naţional din Cluj anunţă următoarea modificare a programului din luna ianuarie 2013:

Premiera spectacolului Tartuffe de Molière, programată duminică, 27 ianuarie 2013, se amână pe ziua de vineri, 1 februarie 2013, ora 19:00, din motive medicale. 

Ne cerem scuze pentru orice neplăceri cauzate. Contravaloarea biletelor cumpărate la premiera din 27 ianuarie poate fi recuperată sau locurile pot fi reprogramate pentru data de 1 februarie, până duminică, 27 ianuarie, la Agenţia Teatrală.

Echipa Teatrului Național Cluj

Subscribe To Our Newsletter

Fata zilei – Ioana Copa

Unde ramasesem? La glezne fragile. Da, din cauza lor Pretinzi ca nu poti schia. Gleznele...

Închide