03/12/2020

Polonia: Victoria protestelor de strada. Presedintele respinge legile impotriva justitiei

Presedintele polonez, Andrzej Duda, a anuntat ca isi va exercita dreptul de veto in ceea ce priveste controversatele legi care prevedeau ca guverenul are dreptul sa inlocuiasca judecatorii Curtii Supreme de Justitie.

Saptamana trecuta parlamentul polonez a votat un pachet de legi care afectau profund independenta justitiei ceea ce a condus la demonstratii masive in toata tara si in diaspora poloneza.

„Ca Presedinte, nu simt ca aceste legi vor intari sistemul de justitie” a spus Duda, motivandu-si decizia, intr-o declaratie la televiziunea publica poloneza.  Conform constitutiei, in Polonia, legile trebuie sa fie aprobate si de Presedinte, inainte de a intra in vigoare.

Controversatul pachet legislativ a fost votat de majoritatea conservatoare de la guvernare in ciuda atentionarilor Uniunii Europene.

In urma ingrijorarii exprimate de oficialii UE, presedintele polonez deja avusese o interventie, saptamana trecuta, in parlamentul polonez, in incercarea gasirii unui compromis in ceea ce priveste reforma justitiei. Partidul conservator de guvernamant, „Lege si Justitie” (PiS) a respins orice fel de analiza sau discutie pe aceasta tema precum si orice acuzatie de autoritarianism.

Follow me!

Subscribe To Our Newsletter

Polonezii protesteaza ca romanii

VARSOVIA, Polonia (AP) — Zeci de mii de polonezi au protestat noapte trecuta impotriva noii legislatii...

Închide