23/10/2020

Polonezii protesteaza ca romanii

VARSOVIA, Polonia (AP) — Zeci de mii de polonezi au protestat noapte trecuta impotriva noii legislatii votate de partidul de guvernamant, legislatie care limiteaza drastic independenta justitiei. Protestele s-au extins si in afara Varsoviei, in alte orase.

In ciuda proteselor, care dureaza de 8 zile, Senatul Polonez a votat si el noul pachet legislativ dupa ce anterior acesta fusese adoptat de camera. Acum presedintele Duda, are la dispozitie 21 de zile pentru a promulga sau a respince legea.

Protestatarii vad actiunile partidului de guvernamant „lege si ordine” (PiS) ca pe un asalt asupra sistemului democratic din Polonia si acuza liderul partidului, Jaroslaw Kaczynski (fatele geaman al fostului presedinte Lech Kaczynski, decedat intr-un accident aviatic controversat) de autoritarianism, considerand ca urmareste sa-si intareasca puterea atentand la independenta sistemului judiciar

Exact ca si la Bucuresti, in Polonia (vezi video), oamenii au demonstrat cu steagurile Poloniei si ale Uniunii Europene, in fata Curtii Supreme si a palatului prezidential.

Protestatarii cer presedintelui Andrzej Duda sa respinga cele 3 legi care pun Curtea Suprema de justitie a Poloniei precum si alte zone ale sistemului judiciar sub controlul guvernului si, implicit, al partidului de guvernamant. Din pacate, spre deosebire de situatia din Romania, Presedintele pare a nu fi de partea protestatarilor ci, mai degraba de partea PiS, partid conservator si eurosceptic, din care provine.

Purtand lumanari aprinse in maini, deonstrantii, intre care erau cu mult mai multi tineri decat la protestele anterioare, au citit pasaje din constitutie si au strigat slogane ca „libertate, egalitate, democratie” sau „constitutie”.

Proteste au avut loc in sute de alte orase din Polonia intre care Krakow si Wroclaw. Diaspora poloneza a protestat in mai multe orase din Europa dintre care enumeram Paris, Brussels sau Londra.

Daca presedintele promulga pachetul de legi votat de conservatorii de la PiS, atunci actualii judecatori ai Curtii Supreme pot fi demisi imediat si inlocuiti cu judecatori numiti direct de catre ministrul justitiei care va prelua, conform noilor legi, si rolul de procuror general al republicii. In aceasta situatie niciun membru al guvernului sau al partidului de guvernamant nu va mai fi niciodata investigat pentru acte de coruptie sau abuz in functie, tot sistemul judiciar fiind, practic, la dispozitia primului ministru care poate demite la orice moment ministrul justitiei/procurorul general.

Conservatorii de la PiS justifica asaltul aspura justitiei motivand ca sistemul judecatoresc nu a fost, in cei 27 de ani care au trecut de la revolutia din 1989, „curatat de elementele comuniste”. PiS, care a castigat alegerile generale din 2015 cu o majoritate de 38% (similara cu majoritatea cu care a castigat si PSD alegerile din Romania in 2016) sustine (ca si PSD in Romania) ca are mandat de la popor sa „faca curatenie in tara”

Actiunile de preluare a controlului asupra sistemului de justitie polonez au alarmat Uniunea Europeana. Frans Timmermans, vicepresedintele Comisiei Europene a atras atentia saptamana trecuta ca Brussels-ul analizeaza cu seriozitate suspendarea dreptului de vot al Poloniei in interioriul blocului european din cauza violarii principiilor fundamentale ale UE, anume, statul de drept.

Ministrul justitiei din Germania Heiko Maas, intr-un interviu pentru saptamanalul „Bild am Sonntag” a sustinut sanctiunile propuse de UE pentru ca „independenta justitiei poloneze este in pericol”. „cineva care acorda atat de putin respect statului de drept trebuie sa accepte faptul ca se izoleaza singur din punct de vedere politic” a adaugat Maas adaugand ca „UE nu poate privi impasibila si inactiva la miscarile din Polonia. Eemocratia si statul de drept sunt fundamentele Uniunii”

 

Follow me!

Subscribe To Our Newsletter

Lasitatea fostului meu prieten Traian Basescu

Candva, dupa o emisiune de la Marius Tuca la Antena 1 pe atunci, (erai prieten...

Închide