Politicianul – omul politic al zilelor noastre?!

Posibil ca imaginea politicianului român, în această perioadă,  să fie mai degrabă confuză decât elucidată în spectrul politicii romanești.  O posibilă antropologie a politicii românești trebuie să apară ca răspuns la fundamentarea procesului de cunoaștere a omului politic dar și din perspectiva întregului uman. Esența umană a omului politic, trebuie să apară ca și funcție, și nu ca substanță manifestată în multiplele ipostaze ale vieții politice. Totul însă ține de spiritualitatea, socializarea, iraționalitatea și/sau raționalitatea personajului ajuns politician.

Poate ar trebui să surprindem și să înțelegem cum-ul și nu ce-ul condiției politicianului în general, în societatea contemporană. Esența umană în general ține de o succesiune a semnificațiilor, de libertate, finalitate, și de temporalitate. Dualismul politic deseori este ineficient pentru unii, certificând nu o tenacitate politică ci mai ales doar ambiții politice. Politicianul român nu este însă un concept abstract, el existând dar mai ales perpetuându-se în timp, acesta devenind o relitate concretă a zilelor noastre. Nu trebui privit ca fiind back box-ul societății, deoarece el până la urmă ignorând anumite limite, tinde spre un individualism desăvârșit. Demersurile reflexive ale unora, ne lasă deseori cu gura căscată, pe noi  cei care totuși credem că mai gândim, încercând a decela între posibile adevăruri trunchiate și/sau măsluite de aceștia. Există totuși și o patologie a acestui politician, manifestată prin faptul că reflexiile sale sunt inferioare simțului real al realității cotidiene.

Astfel la multi politicieni simțul realității este mai mult decât alterat, realul fiind serios afectat de propriile sale percepții. Și totuși omul politician există atât biologic, social, istoric și axiologic. Realitatea ne arată de fapt că acesta este de fapt produsul unei necesități probabile, fiind posibil de fapt o nouă formă de civilizație. Unii se consideră complecși și dinamici însă majoritatea bat câmpii cu grație și retractând de cele mai multe ori declarațiile făcute apriori unui eveniment și/sau situații în care a fost plasat. Valorizarea conceptului însă nu se produce indiferent de demersurile unor adevărați oameni politici.

Oricum și în politică ca și în științe se manifestă în ultimul timp destul de pregnant o criză de fundament. Politica per ansamblu, posibil să nu fie de fapt, decât o activitate pentru anumiți politicieni. Apare astfel necesitatea spre o consistență de fapt o reducere a disonanțelor, ceea ce ne va permite definirea omului politic în armonie cu viața politică din societatea actuală, de fapt o afirmare a identității propriei persoane. Valoarea se caracterizează prin elemente de ordine, stabiliate și formă. Omul politic – politicianul ideal, ar trebui în primul rând să-și caute propria identitate și ordine interioară, apoi să-și definitiveze aspectele formale ale propriei existențe sociale și politice. Plasarea sa se va face mult mai ușor în lumea valorilor etice și sociale, oricum o lume a luxului pe care nu mulți și-o pot permite, motiv pentru care o și înțeleg mai puțin.

Îndreptarea spre o lume a valorilor este cerută imperativ, de chiar existența umană, de societatea și cultura în mijlocul căreia acesta dorește să existe. Majoritatea politicienilor concentrați fiind pe propriile interese și ambiții pentru fi implinite, pierd mereu câte ceva, în genere stima celor care i-au propulsat în politică, cetățeanul de rând. O motivație deseori deficitară din partea unor politicieni, poate conduce la adevărate nevroze politice în societatea contemporană. Trebuințele politice ale unora denotă doar existența unei persoane deficitare care preferă doar atingerea satisfacțiilor personale și nu de grup. Mai putem vorbi și de o afectivitate politică, dar care ar trebui subordonată unor criterii clare dar și unui control obiectiv din partea societății. Omul politic sănătos este de fapt cel pe care societatea și-l propune, însă fără a avea deficite de respect și  prestigiu din partea acesteia. Mai depinde și de vocație dar și de talent pentru a fi un bun om politic. Cu certitudine sistemul politic actual fiind deosebit de complex, va determina de fapt o închidere a sa și o dominanță care este relavată prin acțiunile întreprinse. Oricum este vorba și de supraviețuire în cazul politicii per ansamblu, motiv pentru care sistemul politic românesc nu este deschis. În același timp trebuie înțeles că și negația face parte din gândirea și acțiunea unui politician.

Subscribe To Our Newsletter

Mitinguri secuiești pro-autonomie pe Cluj-Arena

Pentru a aduce cât mai mulți bani în visteria societății care administrează Cluj-Arena, directorul acestei...

Închide