PNL ataca marirea taxelor pe salariile part-time. PSD contraataca

PNL a anuntat luni ca va sesiza Avocatul Poporului pentru a ataca la Curtea Constituțională ordonanța privind CAS și CASS în cazul celor cu contracte part-time.  ”În cadrul Biroului Executiv al PNL am luat decizia de a sesiza Avocatul Poporului pentru a ataca la CCR ordonanța privind contribuțiile pentru fondul de pensii și pentru fondul de sănătate”, a declarat Orban, la Parlament.

Potrivit acestuia, ordonanța încalcă Constituția ”în mai multe puncte”.

„Considerăm că nu pot fi adoptate prin ordonanță simplă modificări ale unor legi organice — Codul Fiscal fiind lege organică, iar actul normativ prin care a fost modificat fiind o ordonanță simplă. De asemenea, este încălcat Codul Fiscal, care prevede la articolul 4 că o modificare a taxelor, impozitelor și contribuțiilor nu poate fi făcută așa cum au făcut ei, de azi pe mâine. Ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie și să fie în vigoare timp de un an de zile. Așa prevede Codul Fiscal pe care ei l-au modificat, fără să modifice în schimb acest articol din Codul Fiscal”, a explicat Orban.

De asemenea, liberalii consideră că este încălcat articolul 56 din Constituția României — contribuțiile trebuie să fie echitabile.

„Noi consideram că este o mare inechitate să se plătească contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări de sănătate la același nivel pentru angajații care lucrează un timp de lucru diferit — de exemplu opt ore, față de unul care lucrează două ore”, a adăugat liberalul.

Orban a mai susținut că, tot în baza Constituției, a fost încălcată legea privind transparența decizională.

„Nu a existat niciun fel de dezbatere publică, niciuna dintre prevederile legii privind transparența nu a fost respectată în adoptarea acestei ordonanțe simple”, a punctat Ludovic Orban.

In contrapartida, Secretarul general al PSD, Marian Neacșu, a afirmat, la finalul ședinței Biroului Permanent Național al social-democraților, că demersul Partidului Național Liberal de a sesiza Avocatul Poporului privind CAS și CASS în cazul celor cu contracte part-time nu va avea câștig de cauză.

„Este o măsură pe care o și avem în programul de guvernare. Are un impact financiar pozitiv asupra bugetului de stat și, în opinia mea ca specialist, chiar apreciez că era necesară. V-a fost explicată la momentul acela, eu cred că este foarte bine ca ea să rămână în continuare. Nu cred că vor avea câștig de cauză, chiar dacă domnul Ciorbea va face o sesizare la CCR”, a declarat el.

Întrebat dacă nu reprezintă o problemă faptul că a fost aprobată prin ordonanță simplă o modificare a Codului fiscal, în momentul în care Parlamentul nu se afla în sesiune, Neacșu a susținut că modificarea respectivă nu avea caracter organic.

„Dacă ar fi avut caracter organic, atunci evident că putea să fie atacată la CCR, așa cum nu are (ordonanța — n.r.) caracter organic și au fost scoase aspectele care vizau caracterul organic din ordonanța de săptămâna trecută care viza unele măsuri de restrângere a cheltuielilor bugetare”, a precizat secretarul general al PSD.

Ramane de vazut cine va avea castig de cauza.

Olguţa Vasilescu, anchetată în dosarul Tel Drum.

"Procurorii craioveni au declinat către Parchetul General dosarul Tel Drum, în care anchetau circumstanțele în...

Închide