19/06/2021

Pensionarii ameninţă cu proteste de stradă după introducerea sistemului de ticketing pe RATUC

Cei mai afectaţi de implementarea sistemului de ticketing pe mijloacele de transport în comun din municipiul Cluj-Napoca par a fi tocmai reprezentanţii generaţiei a 3-a. Asociaţia Pensionarilor Agasanţi (APA) din Cluj-Napoca a transmis autorităţilor locale intenţia  de desfăşurare  a unor ample mişcări de  protest în zona Regionalei CFR, după decizia primarului Boc de a introduce biletele cu valabilitate orară. „Suntem extrem de supăraţi pe dom primar! După ce că intenţionează să ne anuleze gratuităţile pe RATUC, acum vrea să ne dea şi bilete valabile o oră! Păi ce să facem noi doar o oră în troleu?? 30 de minute îmi ia numai să mă cert cu mucoşii ăştia mici şi prost crescuţi pentru un loc pe scaunul de lângă geam! Asta fără să mai pun la socoteală colindatul tuturor pieţelor din cartierele oraşului, în căutarea celei mai ieftine legături de pătrunjel!”, a declarat o văduvă septogenară, agasată de noile schimbări din oraş. În plus, mişcarea APA, aripa tradiţionalistă, se declară nemulţumită de noile cutii cu butoane şi televizor (n. automate), pentru mulţi dintre ei singurul buton pe care l-au apăsat în viaţa lor fiind cel de la televizor. Primăria a promis însă să vină în sprijinul celor mai puţin avizaţi într-ale tehnicii actuale, prin delegarea unui funcţionar din primărie care îi va asista în cadrul procesului de achiziţionare a biletului.

La acest protest şi-au mai anunţat prezenţa şi un grup de casieriţe RATUC, membre active ale Mişcării Casierilor Gheretişi, care se simt şi ele ameninţate de dispariţia obiectului muncii. „Suntem ţara tonomatelor, peste tot numa’ butoane şi displee. Nimeni nu mai munceşte cum o făcea pe vremea lui Ceaşcă! Dacă Boc vrea să le introducă, aşa să facă, dar vă spun: or să le sară oamenii în cap! Păi cine credeţi ‘mneavoastă că o să le mai vorbească urât şi le răspundă în doi peri, sau cine o să le dea restul în bătaie de joc (asta în cazul în care aveau norocul să-l primească)?! ..Vă spun eu: doar noi!”, a ţinut să menţioneze o casieriţă revoltată, dintr-o gheretă cu bilete, ingenios ascunsă de ochii indiscreţi ai călătorilor.

La protest sunt așteptați să participe şi doi reprezentanți ai Asociaţiei Controlorilor Neînduplecaţi (ACN), filiala Cluj, care, din câte se pare, ar fi nevoiţi să-şi completeze studiile în cazul în care doresc să-şi mai păstreze locul de muncă. Directorul RATUC, domnul Liviu Neag, ne-a dat şi o explicaţie cu privire la această situaţie: „Dacă până acum era destul să analizeze 2-3 găurele, bocterii sunt nevoiţi practic din acest moment să poată citi un bilet, pentru a putea calcula foarte rapid timpul efectiv petrecut de călător în troleu. Din acest considerent, le-am sugerat să-şi depună dosarele pentru un masterat la o facultate de matematică din oraş”.

Isterii culturale

În spațiul carpato- danubiano- pontic, cum era menționată țărișoara noastră în vechile texte, au avut...

Închide