Papa Francisc, întruchiparea modestiei planetare

După ce în mass-media internațională au apărut imagini cu noul Papă – Francisc, în timp ce călătorea cu metroul, mai mulţi argentinieni, cunoştinţe din cartierul unde s-a născut Cardinalului Bergoglio, au revenit cu noi detalii despre modestia de nedescris a acestui om. Din câte se pare, în tinereţe, acesta bătea mingea toată ziua pe terenurile de la periferia Buenos Aires-ului: „Era un băiat liniştit şi foarte modest. Se juca împreună cu alţi copii săraci, de diferite religii, iar la final le împărţea acestora din sandvişul pus de maică-sa. Nu de puţine ori s-a întâmplat ca unii dintre copii să-i ceară bani de-o bere, iar acesta să-i împrumute cu dragă inimă. Mi-l amintesc şi acum că era echipat cu un tricou rupt pe care scria Maradona şi nişte tenişi prăfuiţi… Ştiu că se îmbrăca de la un second din apropierea casei noastre. Niciodată nu ieşea în faţă, îi plăcea să stea mai mult în umbră, să fie rezervat”, a declarat un fost prieten şi coechipier de-al domniei sale.

Unii dintre argentinieni au fost chiar mai înflăcăraţi când a fost pusă în discuţie modestia şi smerenia acestui om: „Domnul Bergoglio era atât de modest şi sărăcăcios încât, nu de puţine ori, l-am surprins hrănindu-se efectiv din tomberoane! Îi plăcea foarte mult să fie aşa umil şi de fiecare dată când cineva îl ocăra, el întorcea mereu celălalt obraz”. Conform unor apropiaţi ai acestuia, Jose Maria Bergoglio şi-a trăit copilăria într-o căsuţă sărăcăcioasă, deşi familia lui era una de vază în cartier. Mai mult, acesta nu a posedat niciodată telefon mobil sau alte gadgeturi contemporane, el apelând deseori la porumbeii voiajori pentru transmiterea mesajelor.

După aflarea veştii că a fost ales conducător al Bisericii Catolice, Papa Francisc ar fi opinat unor cunoscuţi că intenţionează să vândă Papa-mobilul şi cu banii astfel obţinuţi să despăgubească victimele abuzate sexual de către preoţii catolici. Chestionat în legătură cu periclitarea astfel a siguranţei personale, Suveranul Pontif a declarat faptul că nu îi este frică de nimeni deoarece el nu poartă niciodată bani la el, nu pentru că nu ar dori să facă asta, ci mai ales din pricina faptului că nu are.

Subscribe To Our Newsletter

Revelaţia divină şi bunele moravuri

Există o noțiune în drept -  "bunele moravuri" și desemnează în esență etica socială în...

Închide