OLAF a sesizat DNA in cazul fermei de pui Amareto Floresti

basescu

Decizia Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) de recuperare a tuturor ajutoarelor financiare acordate proiectelor din cadrul Măsurii 1.1, submăsura 2 -„Carne, produse din carne şi ouă”, implementate prin Programul SAPARD, loveste direct firma Amareto. Inca din 2010, OLAF a sesizat nereguli, pe care le-a comunicat ferm autoritatilor romane.

„Scrisoarea este extrem de dura si scrisa pe un ton care arata iritarea oficialilor OLAF. In mod cu totul neobisnuit pentru o corespondenta oficiala, Eddy Weyns recurge inclusiv la sublinieri si cuvinte scrise cu majuscule pentru a-i face pe oficialii APDRP sa inteleaga gravitatea faptelor lor” , precizeaza GIP.

Potrivit oficialului SAPARD, „numarul, natura si gravitatea neregularitatilor si ale posibilelor fraude descoperite in programul SAPARD este extrem de ingrijorator, iar OLAF va aduce aceasta situatie la cunostinta Directiei Generale Agricultura din cadrul Comisiei Europene urmind ca aceasta sa ia masurile adecvate”.

„In scrisoarea sa, oficialul european desfiinteaza toate argumentele prin care oficialii romani incearca sa musamalizeze fraudele din programul SAPARD”, se arata in comunicatul GIP. Astfel, Eddy Weyns citeaza mai multe reglementari din legislatia europeana de care reiese ca:

  • Autoritatile romane au obligatia de a recupera sumele de la firmele implicate in proiecte frauduloase, chiar daca controalele OLAF sint inca in desfasurare.
  • Rapoartele de control provenite de la autoritatile altor state membre UE constituie probe ale neregulilor sau fraudelor.
  • Desi DNA a inceput urmarirea penala in toate cele 11 cazuri de frauda pe care OLAF i le-a transmis deja, rezultatul anchetelor DNA este irelevant pentru autoritatile europene, actele frauduloase fiind deja dovedite de OLAF.

Celelalte 10 firme sunt : Italovini SRL, Salflom SRL, C & C Company SRL, Oprea Avi Com SRL, Atfab SRL, Rotina Product SRL, H & E Reinert SRL, Salconserv SA, Scandia Romana SA si Meda Prod 98.

Presedintele Traian Basescu avertiza  toate firmele care utilizeaza bani europeni ca accesarea acestor fonduri este verificata in timp de organismele UE si a citat exemplul a 211 programe SAPARD care vizau industria carnii si productie de oua, unde OLAF a cerut deja returnarea a peste 12 milioane de euro in cazul a 17 programe unde s-au constatat nereguli.

„Industria carnii sunt baietii aceia veseli care vin mereu la televiziuni si ne anunta cum cresc preturile, daca bate vantul dintr-o parte, daca nu-i da Guvernul nu stiu ce bani de buzunar sau de construit casa (…) Ce a constatat OLAF-ul pana acum: din 211 proiecte, care vizeaza industria carnii si productia de oua, 62 sunt suspecte, sunt in evaluare, suspecte de fraudare, fraudele constand in fals in facturi, selectii de oferte formale, deci nu au fost trei competitori, in mod real, manipularea procedurilor de achizitii” , a explicat seful statului.

Traian Băsescu a menţionat că fraudele s-au produs prin fals în facturi, selecţii de oferte formale şi manipularea procedurii de achiziţii şi că pentru 17 proiecte s-a solicitat deja oficial returnarea banilor către UE, respectiv 12,7 mil. euro.
Raportul OLAF pe 2009 publicat  arată că Departamentul român pentru Luptă Antifraudă (DLAF – interfaţa OLAF în România) a raportat pe proiectele SAPARD 109 cazuri în care s-au găsit nereguli (23% din totalul cazurilor din UE pe fondurile SAPARD). Valoarea neregulilor a fost de 18,6 mil. euro, faţă de 10 mil. euro în 2008.

Subscribe To Our Newsletter

Cumparati lapte de capra de la Ziar de Cluj

Din nou, Ziar de Cluj isi da in petec. In timpul campaniei electorale, mi s-a...

Închide