Octombrie negru sau lotul de 40 pentru DNA

minciunaAncheta subalternilor Laurei Codruta Kovesi impresioneaza nu doar prin numarul imens de demnitari implicati in dosarul Microsoft – EADS, dar si prin faptul ca „grupul infractional” este practic unul transpartinic, suspectii facand parte din conducerile tuturor partidelor care s-au perindat la guvernare in ultimii ani. Iar daca initial „lista neagra” a celor implicati in scandalul EADS era mult mai restransa, exista informatii ca audierea secreta a avocatului Doru Bostina, cu doar cateva zile inainte de declansarea sarabandei pelerinajelor de politicieni la sediul DNA, a schimbat radical situatia.

E gata lista!

Din informatiile intrate in posesia noastra, intre audierea fostului secretar general al Guvernului, Eugen Bejinariu, si actualul sef de la SGG, Ion Moraru, procurorii anticoruptie au lucrat intens pentru a pune cap la cap toate piesele din acest imens „puzzle” prin care statul roman a fost pagubit cu cel putin 60 de milioane de euro. Totul in urma contractelor paguboase incheiate cu firmele Microsoft si EADS, privind cumpararea de licente IT pentru Ministerul Educatiei, Ministerul Comunicatiilor si Ministerul de Interne, sub „inaltul patronaj” al Secretariatului General al Guvernului. Iar plata la negru a comisioanelor aferente s-a facut in diverse moduri, spagile de zeci de milioane de euro fiind date atat prin conturi bancare catre societati comerciale sau persoane fizice, cat si prin tranzactii financiare facute prin diverse offshore-uri. Astfel ca procurorii anticoruptie au fost nevoiti sa apeleze la infiintarea mai multor comisii rogatorii, care deja au primit probe zdrobitoare din strainatate. Si, cel putin in linii mari, se pare ca lista demnitarilor implicati in aceasta operatiune de devalizare a bugetului statului roman care s-a intins pe ultimii zece ani este aproape gata, asa ca se poate trece, foarte curand, la urmatorul nivel al anchetei.

Eugen Bejinariu deschide balul!

Iar cel mai incurcat in itele acestei afaceri care duc la trei ministere si la structura centrala a Guvernului Romaniei este, dupa informatiile intrate in posesia noastra, Eugen Bejinariu. Care, in urma audierilor de pana acum, dar mai ales a probelor deja stranse, nu mai sta deloc pe roz – culoarea care ii place atat de mult! – in acest dosar. In care mai apar si alte zeci de nume importante, printre care Serban Mihailescu, Mihnea Costoiu, Dan Nica, Karoly Borbely, Mihai Tanasescu, Niculae Dumitru „Niro” sau Valerian Vreme. Dar si cateva mari surprize, a caror identitate, odata dezvaluita de acuzatiile pe care urmeaza ca DNA sa li le aduca in mod oficial, vor arunca pur si simplu in aer clasa politica romaneasca. Si nu numai…

„Calaul” lui Gruia, bagat in corzi…

Insa „miezul” intregii combinatii este, cu siguranta, avocatul Doru Bostina. Cel care, dupa ce a devenit celebru odata cu „ingroparea” unuia dintre cei mai importanti clienti ai sai, Gruia Stoica, in dosarul privind incercarea de ”blatuire” a licitatiei de la CEO Oltenia, are acum o noua sansa de a deveni vedeta la breking-news-uri. Acesta este pur si simplu bagat in corzile anchetei, fiind cel care prin Casa de Avocatura Bostina si Asociatii a intermediat atat unele contracte paguboase cu ministerele, dar a si negociat direct cu Guvernul Romaniei suplimentarea respectivelor contracte de furnizare de licente cu o suma uriasa! Astfel, la inceputul anului 2008, Doru Bostina negocia direct cu Secretariatul General al Guvernului obtinerea unui „bacsis” de 26 milioane de euro. Mai mult, tot atunci, acelasi omniprezent Doru Bostina reprezenta in negocierile privind cumpararea de licente atat ofertantul Fujitsu Siemens Computers, cat si cumparatorul, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Comunicationale!

Suspectul de serviciu

Iar noua „belea” in care a intrat Doru Bostina i-a facut sa creada pe multi dintre cei care de-a lungul vremii au intrat in combinatii cu acesta, ca avocatul ar fi in stare sa faca orice ca sa-si scape pielea. Mai ales ca, nu cu multa vreme in urma, insusi Gruia Stoica dezavua in fata unei instante de judecata posibila „tradare” a propriului sau avocat. Numai ca dincolo de ”rafuielile fratricide” dintre cei implicati in cel mai mare caz de coruptie guvernamentala de pana acum, cert este ca DNA este foarte aproape de a da o noua lovitura naucitoare politicienilor corupti. Si asta pana la declansarea unei alte operatiuni de amploare dezvaluita in exclusivitate de catre „National”, denumita „Octombrie Negru” si care vizeaza zeci de reprezentanti ai administratiilor locale si centrale.

De ce se agita Ion Tiriac

Extrem de interesant este ca, pe langa atatia politiceni de marca, in acest dosar ar aparea si numele magnatului Ion Tiriac. Care, dupa cum sustin sursele noastre, se agita ca niciodata, mai ales pe plan extern, pentru a scapa de aceasta grija. Si pentru a se putea bucura astfel in liniste de cele 700 milioane de euro pe care urmeaza sa le incaseze pana la sfarsitului anului in urma vanzarii actiunilor pe care le detine la banca UniCredit Tiriac.