O ziarista din Mures la jugulara lui Arafat

Scrisoare deschisa catre dl.Raed Raed Arafat

D-le Arafat,

Am aflat inca de ieri ca azi intrati in direct la Europa FM. Sint tirgumureseanca si, din fericire, inca nu am avut ocazia sa am de-a face direct cu sistemul medical romanesc. Ca simplu cetatean al acestei tari dar si in calitate de jurnalist al revistei Justitiarul ma vad nevoita sa ma adresez domniei voastre in speranta ca veti lua masuri in ceea ce priveste REFORMAREA SISTEMULUI MEDICAL ROMANESC!
Va spun acest lucru intrucit ceea ce se intimpla in spitalele din Brasov, Craiova si nu in ultimul rind la SMURD Tg.Mures intrece limita oricarei imaginatii!
La Spitalul Clinic de Urgenta Brasov, unde tatal meu Vacar Ioan este internat din 30 dec.2014-in salonul 109- domneste haosul! Medicii nu informeaza apartinatorii despre situatia reala a bolnavilor, ridica din umeri cind sint intrebati cum se deconteaza costul anumitor medicamente/proteze, etc., nu se dau informa’ii ref.la asistentul social al spitalului atunci cind bolnavul nu are apartinatori sau e in imposibilitatea de a fi ingrijit la domiciliu.
Pentru fractura de bazin si femur al tatalui meu erau necesari 1.500 lei, conform spuselor dr.Stoica Marius, medicul ortoped. A stat 6 zile doar cu calmante si probabil antibiotice care sa-i impiedice infectia. I s-au facut analize si investigatii dar cind am ajuns acolo cu banii, nu mi s-a spus decit ca tatal meu are insuficienta renala. Despre faptul ca i s-a descoperit un adenom de prostata nu am aflat decit dupa 5 zile! In salon cu el se mai afla un baiat care tocmai iesise de la casa de copii dar care, odata internat, a fost operat a doua zi, fara sa i se ceara un leu…Deci, pentru unii doctorii sint muma, pentru altii ciuma! Un alt pacient din salon, din Fagaras, care fusese operat cu o saptamina inainte si care se putea plimba cu bastonul, urma sa mai stea ca sa i se supravegheze evolutia. Oare cita spaga o fi dat, ma intreb, ca sa nu fie trimis in bratele familiei? Caci cu siguranta grija personalului medical sporeste proportional cu banii care i se vira in buzunar! Nici infirmierele nu isi fac datoria daca nu capata ceva….am auzit ca cei care au pampers nu sint schimbati cu zilele, fiind lasati sa se opareasca si sa sa imputa in propriile excremente!
Nu mai vorbim de faptul ca nu se simte miros de dezinfectanti si solutii antiseptice, ca tencuiala peretilor cade in capul celor care intra si ies din saloane!
Si daca nu ma credeti, va rog sa mergeti la fata locului, atit la Brasov cit si la Craiova sau in alte spitale, unde vi se semnaleaza nereguli si situatii strigatoare la cer!
Si la SMURD Tg.Mures situatia s-a inrautatit dupa plecarea dv.stra…Fiul unei prietene de-a mele , cu traumatism cranian, a asteptat 6 ore ca cineva sa se ocupe de el. Vi se pare normal? Nu pot sa nu ma intreb: ce cauta in sistem fiinte atit de dezumanizate? Oare medicii depun juramintul lui Hipocrate doar pentru cei cu bani? Oare chiar nu le este rusine ca se pling mereu de salariile mici iar cind e vorba de salvarea unei vieti isi fac datoria doar fata de cei avuti? Pacat ca dr.Carson- neurochirurgul american- nu poate veni la noi sa tina prelegeri despre credinta, omenie si responsabilitate medicilor nostri, caci ar avea ce sa le spuna!
In speranta ca veti apleca urechea la sesizarile noastre, va doresc un an nou cu sanatate!

N.R. Suntem solidari cu colega noastra. Cerem de urgenta Ministrului Sanatatii, Guvernului Romaniei, sa stopeze genocidul din spitalele Romaniei. Ceea ce i s-a intamplat jurnalistei din T.Mures ti se poate intampla maine tie, daca stai si constati, coleg drag.

Horia-Eugen Cristea