„Nu sunt dependent, vreau doar sa mă distrez!“

Nu orice poveste a unui emigrant poate fi servita cu frisca, la televizor. In realitate, pe langa cazurile de succes sau mai modeste, de trai civilizat, multumitor, sunt destule destine ratate ale strainilor emigrati in Europa.

Dezechilibrul vine din nesiguranta unei vieti luate de la zero, din necunoasterea limbii tarii de resedinta si dificultatile de comunicare legate de aceasta, din mariaje conventionale sau din frustrari profesionale.

In Germania, recurenta si abundenta acestor cazuri de inadaptari, ce culmineaza uneori in boli psihice, alcoolism, dependenta de droguri, sau chiar sinucideri, este tratata ca o serioasa problema sociala. Atat de serios, incat statul si institutiile sale abilitate concep programe de interventie si recuperare a strainilor cu probleme de aceasta natura.

Mărturii :

Să te îmbeţi cu prietenii sau să consumi droguri este distractiv la început. Toţi îţi promit: Nu este
periculos şi poți să ţii situaţia sub control! Riscul este însa mare. Mai mare decât crezi! Consumi singur sau te întâlneşti tot mai des cu oameni care consumă şi ei droguri, alcool sau tablete – și așa consumul devine ceva foarte normal pentru tine. La început poate fi interesant dar, tentaţia lucrului interzis aviz necunoscutului se pierde. În acelaşi timp nu mai poţi fără acestea. Dacă nu mai suporţi viaţa de zi cu zi fără toate aceste droguri şi gândurile gravitează asupra temei când si unde poţi consuma din nou, atunci eşti prins în capcana dependenţei.
Iar dependenţa este o boală.
Droguri? Alcool?
Tablete?
Destul de repede este gata cu distracţia
M

„In prima fază te simţi euforic: alcool, heroină, cannabis sau şi alte lucruri ca tablete, Crystal,amfetamină sau droguri legale: Probleme? Nuam, gândeşti tu probabil. Te simţi puternic şi stăpân pe situaţie. Abia după ce euforia trece, lucrurile sînt cu totul altfel.
Problemele însă rămân, iar tu tocmai puternic nu te mai simţi.. Dimpotrivă: sunt mai degrabă sentimente de
neajutorare şi nesiguranţă. Pe lângă acestea, apar şi probleme noi! Din cauza drogurilor şi alalcoolului ţi se retrage permisul de conducere, poliţia îţi percheziţionează locuinţa sau tearestează. Această situaţie este frustrantă … şiconsumi mai departe droguri, bei ceva, tragi pe
nas – doar asta te-a ajutat întotdeauna! Așa tu cazi in capcană şi singur nu vei reuşi să scapi.“

Prima dată nu este dependenţă. Dependenţa vine cutimpul. Dar deseori se termină deja banii pentru a
mai putea plăti droguri şi alcool. Este evident că nu se poate învăţa sau lucra bine sub influenţa alcoolului sau a drogurilor. Probabil vei abandona școala sau îţi vei pierde slujba. Pentru a procura bani sau
tablete, mulţi dependenţi fură sau vând chiar droguri. Atunci încep problemele cu poliţia. Astfel de fapte
vor fi înregistrate in cazierul judiciar! Dependenţa nu se poate ascunde la nesfârşit. Și așa începe
cearta cu familia. Chiar şi copiii mici observă rapid că părinţii se comportă câteodată „ciudat”. Atât
mamei cît si tatălui le revine o mare responsabilitate in acest sens, căci ei sunt prin comportamentul
lor un exemplu copilului. Pentru a nu periclita astfel viitorul copilului tău, trebuie sa cauţi ajutor de specialitate.
D

1. Un tratament staţionar pentru abstinenţă(sau »dezintoxicare«) într-o clinică durează între o săptămână şi trei săptămâni. După dezintoxicare urmează o terapie pentru depăşirea dependenţei psihice (2. sau 3.).
2. Persoanele grav dependente necesită untratament staţionar de reabilitare sau terapie.Aceasta durează mai multe luni şi se efectuează după tratamentul de abstinenţă. Învăţăm cum să purtăm o viaţă „normală“ fără droguri, tablete sau alcool dupa terminarea terapiei in spital. Această terapie este posibilă şi când avem un copil.
3. În afară de aceasta există terapia prindiscuţie (individuală sau in grup) ambulatorie. Mergem în continuare la servici şilocuim acasă, dar vizităm constant un grup sau participăm la şedinţe individuale cu un
terapeut.
4. O metodă importantă a acestei terapii este ajutorul de sine. În cadrul terapiei de grup se întâlnesc oameni care au experimentat şi au trăit aceleaşi lucruri ca şi tine. Participanţii vorbesc despre acest lucru, se ajută reciprocîn viaţa de zi cu zi şi pot petrece timpul liberîmpreună. Nu există constrângeri – membrii se întâlnesc de bună voie.

Dragnea comite prima eroare „fatală”, LCK a învins detașat.

Stelian Tanase arată pe blogul său : Ideea e simplă. LCK nu trebuie cu nici...

Închide