Nu loviți jurnaliștii !

 

Nu este sigurul jurnalist agresat fara motiv. Unii dintre noi, am luat gaze, fara absolut nici un motiv, la Bucuresti.  Rușine Jandarmeriei Române.  În lipsa unei legi care să protejeze munca celor care fac presă, abuzul se exinde de presa nationala la cea internationala. Nici un parlamentar nu vrea sa aiba o presa cu drepturi si obligatii, care sa apuce o pensie romana normală. Ca este parlamentar USR. PSD sau PNL.

Reporterul canalului austriac public de televiziune ORF, Ernst Gelegs afirmă că jandarmeria s-a comportat ”total neprofesionist” și că a relatat despre multe proteste de stradă, inclusiv despre demonstrațiile din Atena, dar că nici un polițist ”nu l-a atins vreodată”.

Declarația reporterului Ernst Gelegs pentru G4Media.ro

”Am văzut un comportament total neprofesionist al forțelor de ordine. Au încercat să-i urmărească pe huligani, și înțeleg că poliția trebuie să folosească forța împotriva huliganilor care sunt agresivi și fac stricăciuni pe străzi. Sigur că trebuie să intervină, dar trebuie să facă distincția între cine e huligan și cine nu e huligan. Și evident că noi nu suntem huligani pentru că oricine știe cum arată un huligan. Arătăm noi ca niște huligani? Nu. Și când vezi un cameraman cu cameră știi că este cameraman, nu huligan.

Apoi, au urmărit huliganii și când au trecut pe lângă noi au încercat să ne lovească. Forțele de ordine m-au presat cu scuturile, m-au împins într-un gard de pe Calea Victoriei. Eu strigam, sunt jurnalist, sunt jurnalist iar el îmi spunea trebuie să stai aici. În acest timp, alți trei alți jandarmi îl urmăreau pe cameramanul meu, Robert, și apoi l-au împins și l-au lovit fără nici un motiv. Le-am spus că este cameramanul meu dar răspunsul lor a fost să îl lovească în continuare. L-au lăsat să plece abia după ce i-au aplicat cinci sau șase lovituri.

În opinia mea, nu a fost deloc necesar. De ce au făcut asta? Am relatat despre multe demonstrații și greve la Atena. Am fost acolo când poliția a intervenit în forță împotriva huliganilor. Dar nici un polițist nu m-a atins vreodată. Întotdeauna au ocolit jurnaliștii și erau foarte mulți jurnaliști acolo în Piața din Atena. Dar n-au fost niciodată incidente între forțele de ordine și jurnaliști.”

În timpul demonstrației antiguvernamentale din România, echipa de filmare a postului public de televiziune din Austria “ORF” a fost atacată de forțele de ordine ale puterii executive. În timpul transmisiunii în direct de vineri seara, se poate vedea cum în spatele jurnalistului Ernst Gelegs situația escaladează. Ulterior, cameramanul a fost bătut cu bastoanele de funcționarii români, scrie cotidianul Kronen Zeitung.

Clubul de presă din Austria condamnă violența forțelor de ordine împotriva echipei de filmare a ORF. Președintele Clubului domnul Fred Turnheim solicită Ministrului de Interne Carmen Dan o anchetă urgentă în acest caz. “România este țară membră UE și trebuie să respecte libertatea presei. Nu este de tolerat ca într-o țară UE dreptul de libertate al presei să fie încălcat!”

”Condamnăm cu fermitate confruntările violente din București în urmă cărora numeroși demonstranți și jurnaliști au fost răniți. Așteptăm clarificarea totală a acestor fapte. Cameramanului rănit al ORF îi doresc însănătoșire grabnică. Libertatea de exprimare cât și libertatea presei sunt libertăți fundamentale ale Uniunii Europene în care noi credem și care trebuie apărate necondiționat”, scrie cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, într-o postare pe Facebook.Leave a Comment