Noile cărți de identitate vor fi și carduri de sănătate

Din 2021, cărțile de identitate se vor schimba

Din anul 2021, românii vor avea buletine noi. Cărțile de identitate nou introduse vor avea dimensiunea unui card bancar și vor conține un cip electronic unde se vor stoca toate informațiile personale. De asemenea, buletinele vor conține imaginea foto a persoanei, două amprente digitale și vor lua locul cardurilor de sănătate, după cum informează Digi 24.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, susține că înlocuirea cărților de identitate va diminua cozile interminabile de la ghișee, facilitând astfel relația persoanelor  cu autoritățile naționale. Copii vor primi buletin de la vârsta de 12 ani, însă acest tip de document se poate elibera la cerere chiar de la naștere. Pentru minorii sub 12 ani, actul va avea o valabilitate de 3 ani, iar scopul acestuia este de a susține exercitarea dreptului la liberă circulație a persoanelor în spațiul UE, conform aceleiași surse.

Pentru cetățenii care nu doresc o carte de identitate cu cip, se va crea posibilitatea de a obține o carte de identitate simplă, conform Ministrului de Interne. Acesta mai susține că ,,acest tip de carte fără cip nu va putea fi folosit de anul viitor pentru a ieși din țară”.

Noile cărți de identitate vor lua locul cardurilor de sănătate

Actualul card de sănătate va fi înlocuit de noul buletin. Acesta va permite cetățenilor să solicite prestarea de servicii indiferent de locul în care se află. Cardul de sănătate pe care îl dețin românii în momentul de față nu conține date referitoare la starea de sănătate, fiind doar un mijloc de autentificare în sistemul de sănătate. Înlocuirea acestuia este susținută și de costurile pe care actualul card le generează în administrația publică din România.

Aceste modificări vor fi făcute pe fondul  necesității României de a se alinia la standardele europene, iar termenul oferit pentru realizarea acestor schimbări este luna august a anului viitor.

Follow me!

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Subscribe To Our Newsletter

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Breaking News : Avocatul Rares Trif, nu a fost lasat sa intre in cladirea Judecatoriei, in 27 decembrie 2019, ziua pronuntarii in sedinta publica a sentintei in procesul primarului Horia Sulea, Vancea Ioachim, Zanc Florin !

Astazi, am stat de vorba cu domnul avocat Rares Trif. In procesul care ii priveste...

Închide