Nemulțumit de toate sau mulțumit de nimicuri?

De la prima oră a dimineții și până la ultimele licăriri ale felinarului de pe stradă poți observa în jurul tău tot mai mulți oameni nemulțumiți. Pare a fi un virus global, care se strecoară în realitatea fiecăruia, îi atacă sistemul (imun) de fericire și îl transformă în, așa-zisul, „încă unul”. „Zombie Apocalypse” e un peisaj văzut prin ochelarii roz în comparație cu „valul nemulțumiților”. Nemulțumit de țara în care locuiește, de timpul de afară, de viteza chelneriței, de job, de musca ce a zburat pe alături și de multe alte nimicuri. Fie că s-a uitat vreun trecător altfel decât i-ar fi plăcut, a primit mult prea puține like-uri decât și-ar fi dorit sau i-a răspuns cineva la salut nu așa cum a vrut. Se și observă simptomele sindromului nemulțumiților strecurat în cuvintele-cheie „decât a vrut/și-a dorit”.

E firesc faptul că vrem tot ce-i mai bun pentru noi, instinctele primare plus un strop de evoluție creionează un egou puternic în fiecare. Tindem spre utopica perfecțiune a tuturor lucrurilor. Ne-am propus scopuri diverse, de la lucruri mărunte până la planuri cosmice, și ne-ar plăcea ca acestea să ne reușească la cel mai înalt grad posibil. Știm mai multe, analizăm prea multe și tot mai nemulțumiți devenim. Ne gândim la ce va fi, cum va fi, dar uităm să ne amintim că mai sunt și alte lucruri în jurul nostru. Urcăm în avionul supersonic cu destinația „scop”, dar uităm să privim pe geam. Fiind concentrați pe destinație observăm lucrurile care nu ne reușesc, situațiile care nu sunt așa cum ne-ar fi plăcut să fie, adunăm o mulțime de astfel de nemulțumiri, în loc să evidențiem aspectele pozitive ale momentelor. Poate că acea utopică perfecțiune o poți găsi anume în momentele imperfecte sau neanticipate.

Zâmbește. Nu vreau să semene cu o adiere a valului hippie, dar un zâmbet și un strop de fericire își pot găsi culcușul în fiecare lucru mărunt din jurul tău și îți pot face ziua mai frumoasă. Dacă e să revenim la egoismul din noi, oare nu e simplu: ești fericit – înseamnă că te simți bine (dacă e să excludem cazurile sado-maso)? Un nene înțelept zicea că a hotărât să fie fericit, pentru că face bine la sănătate. Oare egoul tău nu vrea ca tu să te simți bine? Poate că nu ne dăm seama, dar noi putem alege conștient atitudinea față de un oarecare lucru. Astfel, se pare că acel înfricoșător virus ce își tot găsește noi jertfe ar putea trece pe-alături, fără ca să te afecteze. Tu alegi cum să privești lucrurile și, respectiv, ce senzații să-ți provoace acestea. Să fii nemulțumit de toate, sau să găsești fericirea în aparentele nimicuri.

Articol scris de Ana Cojuhari

Subscribe To Our Newsletter

Iubind ȋntr-o societate laică

De multe ori, articolele despre iubire, sentimente şi trăiri devin patetice, siropoase şi telenoveliste. În...

Închide