Ne-am SATURAT de TINUTUL SECUIESC !

wolfNe-am săturat de Ținutul Secuiesc inventat de politicienii maghiari de aici sau de aiurea pentru care în țara noastră nu există minoritate maghiară normală, nu există cetățeni români de etnie maghiară, există doar obsesia invenției numite Ținutul Secuiesc. Ne-am săturat de faptul că orice proiect politic maghiar are un singur scop: oficializarea invenției numite Ținutul Secuiesc.

Ne-am săturat să ne fie băgată pe gât, de fiecare dată, la fiecare alegeri, la fiecare discurs, la fiecare manifestare maghiară, invenția Ținutului Secuiesc, de parcă gulașul sau ceardașul nu ar putea fi păstrare decât dacă scrie pe ele Székelyföld. Dacă acest cuvânt e atât de important pentru politica maghiară, de ce nu adoptă Ungaria noua denumire, ca să devină toată țara vecină un Ținut Secuiesc și astfel formula sacră să capete realitate? Obsesia repetării până la dezgust a acestei denumiri este dovada însăși că Ținutul Secuiesc nu există. Ceea ce există nu are nevoie să fie scris pe toate gardurile și strigat pe toate drumurile.

Ne-am săturat ca singura preocupare a politicienilor maghiari să fie inventarea Ținutului Secuiesc. Nu au și ei alte griji, nu sunt îngrijorați că în locul geografic unde suprapun ei obsesia lor nu există investiții, șomajul este pe primele locuri la nivel de țară, iar sărăcia bântuie mai real decât îi bântuie pe ei ficțiunea Ținutului Secuiesc?

Ne-am săturat ca politica maghiară din România să fie despre altceva decât România, să fie despre o țară ideală, utopică și fantasmagorică numită ”Ținutul Secuiesc”, în care Dumnezeu vorbește limba maghiară chiar dacă în spațiul respectiv locuiesc, alături de români, secui, care nu sunt maghiari și care au luptat alături de români împotriva statului maghiar asupritor.

Ne-am săturat de rescrierea istoriei pentru a inventa un Ținut Secuiesc care ar aparține Ungariei, deși Budapesta a fost cea care i-a împilat pe secui de-a lungul timpului pentru ca apoi să descopere, în timpurile recente, că îi poate folosi pentru a destrăma România, motiv pentru care revendică acum pe toate căile dreptul de a ”proteja” acel pământ românesc în care trăiește și o minoritate secuiască.

Ne-am săturat de UDMR, PPMT, PCM, CNS și de alte prescurtări care se bazează toate pe o singură formulă și trăiesc din aceeași utopie: ficțiunea ”Ținutul Secuiesc”. Dacă am recunoaște că ”Ținutul Secuiesc” nu există ce s-ar întâmpla, ar dispărea brusc toți politicienii maghiari, toate ”grijile” lor și li s-ar șterge urma din istorie pentru că ar rămâne fără obiectul muncii?

Ne-am săturat de Ținutul Secuiesc, acest wonderland în care au loc peste noapte miracole incredibile prin care secuii devin maghiari și se închină la Budapesta cu care se luptau altădată, Ungaria devine preocupată de binele României și vrea să o ajute să-și gestioneze teritoriul, iar viitorii foști posibili oficiali maghiari devin bipezi.

Chiar așa, în utopia ”Ținutului Secuiesc” liderii politici sunt bipezi sau faptul că aparțin acestei caste superioare îi scutește de efortul de a avea două picioare sau de a umbla printre muritorii de rând? Poate că, dacă s-ar trezi din somn și ar renunța la mult râvnita și imposibila autonomie, politicienii maghiari ar reuși să coboare din înaltul viselor și să-și pună ambele picioare pe pământ, unde vor descoperi că cetățenii români de orice etnie au alte griji decât desenarea de granițe și inventarea de concepte teritoriale. De Bogdan Diaconu