N-ai decât să ameninți, dar nu-ți vom permite să ne ocupi

060514_1059_sfarsitulru1

„Rusia amenință pe toată lumea – așa îi este felul”, a spus președintele comisiei de apărare din Camera Reprezentanților, Mac Thornberry, într-o vizită recentă la Vilnius.

Rusia este așa de aproape că piloții avioanelor F-16 o pot vedea la orizont când coboară deasupra poligonului din Estonia în cea mai mare demonstrație de forță aeriană americană ținută vreodată în țările baltice – scrie AP în relatarea de la baza aeriană Amari.

Exercițiul de patru zile este unul dintre multele programate aproape non-stop de forțele terestre, marine și aeriene ale Statelor Unite de la nord din Estonia și până la sud în Bulgaria, ca să liniștească aliații din NATO est-europeni după intervenția militară rusească în Ucraina.

Tot AP observă însă că gândul la cele cinci decenii de ocupație sovietică, de la care nu a trecut chiar așa mult timp, îi face pe mulți locuitori ai țărilor baltice să vadă în prezența militară americană o binefacere, nu un risc.

În ultimele luni în Estonia, Letonia și Lituania au ajuns sute de vehicule blindate, tancuri și elicoptere americane. Cu o populație totală de ceva mai mult de șase milioane, cu armate mici și lipsite de avioane și vehicule de luptă, balticii au văzut ultima dată tancuri în urmă cu vreo 20 de ani, când sovieticii și-a retras armata.

Comandantul minusculei aviații militare a Estonia, colonelul Jaak Tarien, a spus că pentru el hârâitul motorului unui avion american F-16 luându-și zborul de la baza Amari este „sunetul libertății”.

Subscribe To Our Newsletter

Mihai Seplecan : Schimbarea vine de la Cluj

Mihai este tipul de om politic ajuns la maturitate desi este inca un politician tanar....

Închide