Munca îmbunătățește sănătatea oamenilor, iar reducerea ei, poate conduce la stoparea fenomenului de încălzire globală

vreau-sa-lucrezÎn ultimul timp în literatura de specialitate este tot mai des lansată ideea de a împarți munca pe întreaga durată de viață a individului. Conform unui studiu recent, profesorul James W. Vaupel, de la Centrul de Cercetare Danish Max Planck, din Danemarca, susține că ar fi mult mai indicat ca programul de lucru săptămânal să fie de 25 de ore pe săptămână, în același timp cu prelungirea duratei de încadrare până la vârsta de 80 de ani. Argumentele studiului rezistă din punct de vedere socio-economic, propunerea cercetătorului are sens. Studiul arată că contribuția umană trebuie făcută cu un anumit volum de muncă într-o perioadă cât mai indelungată.

În opinia cercetătorului danez, dacă în secolul XX s-a produs o redistribuire a bogăției, secolul XXI va aparține redistribuirii orelor de muncă. Studiul se bazează și pe faptul că la vârste înaintate, mulți oameni încă dețin putere de muncă, profesorul militând pentru o bătrânețe sănătoasă, cu beneficii pentru populație atât din punct de vedere psihologic cât și fiziologic, munca îmbunătățind per ansamblu sănătatea oamenilor.

În același timp angajații mai tineri ar putea beneficia de mai mult timp liber, pentru ei și familiile lor. Profesorul James W. Vaupel consideră că în scurt timp oamenii vor îmbrățișa această idee, deoarece mulți tineri vor fi de accord să lucreze mai puțin în tinerețe, având posibilitatea și chiar fiind dispuși, de a lucra mai mult, pâna la vârste mai înaintate.

În același timp, peste ocean, cercetătorii de la Centrul pentru cercetări şi politici economice, din Washington, consideră că trecerea la un program de lucru mai scurt, poate determina un proces de încetinire a încălzirii globale. Trecerea la un program mai european, ce presupune mai puține ore de muncă, poate conduce la reducerea la jumătate a creșterii temperaturii pe plan global, până în 2100. În analiza făcută de americani, realizată în anul 2012, un program de lucru mai scurt cu până la 10 ore, ar putea conduce la scăderi semnificative a emisiilor de dioxid de carbon, datorită scăderii consumului de energie per total. Conform estimărilor economiștilor americani, prezentate în raport, trecerea la sistemul de muncă european, ar însemna practic o diminuare a veniturilor cu până la 25%, odată cu creșterea timpului liber al angajaților.  În același timp, pentru a împiedica o creştere a temperaturilor cu până la 1,3 grade Celsius, americanii ar trebui să înceapă să muncească în fiecare an cu circa 0,5% mai puţin, pornind de la o scădere totală cu 10 ore a programului de lucru în 2013. Implementarea unor programe de creștere a productivității și dezvoltarea tehnologiilor, nu se va  reflecta în scăderea volumului de  muncă planificat, dacă va fi scăzut timpul de lucru.

Subscribe To Our Newsletter

Quo Vadis

Chilon Chilonides - filosof si cunoscător al vremurilor prezente şi trecute, fin observator, subtil şi...

Închide