Modificari substantiale la indemnizatia de crestere a copiilor

indemnizatie_crestere_copil_35907100
Comisia de munca din Camera Deputatilor a adoptat mai multe modificari substantiale la legislatia privind concediul si indeminzatia lunara pentru cresterea copiilor.
Printre cele mai importante modificari:
– Nu mai exista plafonul maxim al indemnizatiei de 3400 lei/luna;
– Mamele vor primi indemnizatie lunara in cuantum de 85% din media veniturior nete realizate ultimele 12 luni din ultimii 2 ani, insa nu mai putin de 85% din salariul minim brut pe tara – eliminandu-se indicele social de referinta care era in valoare de 50 de lei;
– Se acorda indemnizatia pana la implinirea varstei de doi ani de catre copil;
– Daca decid sa se intoarca, mamele vor primi stimulent de insertie in cuantum de 50% din indemnizatia minima (adica din 85% din salariul minim brut);
– Nivelul indemnizatiei lunare se majoreaza cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata, pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere.
Amintim ca salariul minim brut pe tara, la care se raporteaza calculul acestei indemnizatii, este in prezent de 1050 lei pe luna, insa de la 1 mai va creste la 1250 lei/luna.

„Aceasta lege se aplica si mamelor care au nascut deja si care vor fi in concediu pentru cresterea copilului la 1 iulie, cand intra legea in vigoare, pana la implinirea varstei copilului de 2 ani. E o lege de care este mare nevoie, pentru ca tot vorbim de sustinerea natalitatii, de sustinerea familiei” a explicat ulterior Cristina Pocora (PNL), vicepresedintele comisei.

Subscribe To Our Newsletter

Lupta anticoruptie va continua in ciuda franei pusa de CCR. Ministerul Justitiei a gasit solutia.

In contextul in care CCR a decis ca efectuarea interceptarilor de catre SRI in cazurile...

Închide