Ministrul Justitiei la raport, la Bruxelles

UE se tine de cuvant. Pentru ca nu au incredere in PSD si in Toader, asa cum au promis luna trecuta, liderii europeni supervizeaza atent activitatea guvernului, fiecare ministru urmand a raporta direct la Bruxelles, in persoana, asupra activitatii sale. Ieri a fost randul lui Tudorel Toader de la Justitie.

Ministrul justiției a discutat la Bruxelles, cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre evoluțiile recente cu privire la MCV și perspectivele acestuia, pachetul de legi referitoare la justiție, precum și perspectiva mai largă, strategică, a îmbunătățirii și adaptării legislației românești, subsumată obiectivelor clarității și predictibilității.

Ministrul Justiției a prezentat măsurile luate de la momentul ultimei raportări orale a Comisiei, din 12 iulie: elaborarea și adoptarea Codului de conduită pentru membrii guvernului, demararea unei proceduri transparente pentru selecția procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire în funcția vacantă de procuror-șef adjunct al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și încheierea Protocolului pentru educația juridică în școli.

Conform MJ, intre masurile ce urmeaza a fi implementate in perioada urmatoare se numără punerea în acord a codurilor penal și de procedură penală cu deciziile Curții Constituționale, transpunerea directivelor europene privind drepturile victimelor și confiscarea extinsă, modernizarea legilor sistemului judiciar pentru a îmbunătăți stabilitatea acestuia, transpunerea obligațiilor din decizia pilot a CEDO referitoare la condițiile de detenție, legislația privind executarea pedepselor, legea privind grațierea, evaluarea aplicării și funcționării noilor coduri.

În cadrul întâlnirii, au fost prezentate și elemente de calendar aferente acestor măsuri, din perspectiva guvernamentală a elaborării și adoptării proiectelor legislative. „Sub acest aspect, ministrul a subliniat abordarea transparentă, bazată pe consultarea instituțiilor sistemului judiciar și a altor factori interesați prin dezbateri publice. Contribuțiile primite pe această cale vor fi analizate și concretizate în proiectele legislative ce vor fi transmise Parlamentului spre adoptare în procedură legislativă ordinară, firească”, precizează sursa citată.

Conform MJ, prim-vicepreședintele Frans Timmermans „a apreciat progresele majore realizate de România în domeniile reformei justiției și combaterii corupției, așteptările fiind ca aceste progrese să fie continuate”.

În perioada următoare, vor continua consultări regulate cu privire la măsurile legislative avute în vedere de catre prim-vicepreședintele Timmermans care a subliniat necesitatea implicării tuturor factorilor interesați în procesul de elaborare a actelor normative.

La întâlnirea de la Bruxelles au participat și secretarul general adjunct al Comisiei Europene, responsabil de tematica Mecanismului de Cooperare și Verificare, Paraskevi Michou, și secretarul de stat Marieta Safta.

AGERPRES/

Follow me!

Subscribe To Our Newsletter

Pensiile militare – PNL cere PSD asigurari ca acesta nu vor scadea

Vicepreședintele Comisiei de Apărare Ovidiu Raețchi solicită premierului Mihai Tudose și președintelui PSD, Liviu Dragnea,...

Închide