Mama prostilor a renascut un copil avortat tot de ea : CFR Marfa

cfr marfaNascut dintr-o neconcordanta, pe  „relatia de transport Necolaiciuc – Mitrea-Nastase”, privind vanzarea doar a unui pachet minoritar la CFR Marfa ,premierul Victor Ponta , i-a telefonat imediat secretarului general al Guvernului, dupa ce agentia Mediafax a observat necocordanta si l-a intrebat cum explica situatia, si i-a cerut sa modifice textul din programul noului Guvern, care sa prevada ca statul va vinde pachetul majoritar de actiuni, si nu o participatie minoritara, la CFR Marfa, potrivit Mediafax.

Asa a aparut, minoritar? Este o greseala”, a spus Ponta, dupa care l-a sunat pe secretarul general al Guvernului si i-a cerut sa modifice textul in Parlament, acolo unde programul a fost deja transmis in aceasta forma.

Textul privind vanzarea doar a unui pachet minoritar la CFR Marfa este preluat integral din vechiul program de guvernare, doar cu introducerea sintagmei „national” la referirea legata de societatea feroviara de marfa, program adoptat in decembrie 2012 cand insa se renuntase la vanzarea pachetului majoritar de actiuni. Copy- Paste ?

In ultima scrisoare de intentie convenita cu FMI, semnata in luna martie a acestui an, Guvernul isi asuma o restructurare agresiva a CFR Marfa si continuarea procesului de privatizare cu un „investitor strategic„.

In vara anului trecut, statul a scos la vanzare 51% din actiunile companiei, dar procedura nu a fost finalizata prin transferul de actiuni. In septembrie 2011, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a decis vanzare a peste 50% din actiunile detinute de stat la CFR Marfa, respectiv un pachet mai mare decat cel anuntat initial de autoritati, de 20%. Ulterior, insa, in noiembrie 2012, cu doar o luna inainte de adoptarea programului de guvernare USL, presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta au convenit sa amane privatizarea CFR Marfa si sa astepte numirea managerilor privati care sa creasca valoarea companiei, ei apreciind atunci ca momentul nu era prielnic pentru privatizare.

In aceste conditii, in decembrie 2012, in programul de guvernare USL a fost prevazuta vanzarea doar a unui pachet minoritar de actiuni, iar o luna mai tarziu, in ianuarie 2013, premierul Ponta anunta ca decizia CSAT este ca CFR Marfa sa nu mai fie vanduta, iar ministrul Transporturilor de atunci, Relu Fenechiu, afirma ca va incerca sa ii convinga se reprezentantii FMI sa fie de acord ca CFR Marfa sa nu mai fie privatizata.

Dupa arestarea patronului GFR, lucrurile au intrat in normal pentru…multe grupuri de interese. Nu discut legitimitatea arestarii, este autoritate de lucru judecat. Pacat ca puterea lucrului judecat nu este obligatorie si la toate completele de judecata. La Curtea de Apel Cluj, spre exemplu.

CFR Marfă va renunţa la 2.500 de angajaţi în 2014. Potrivit proiectului de buget de venituri şi cheltuieli pentru 2014, în cadrul companiei vor mai rămâne 6.376 de salariaţi. Proiectul prevede şi cheltuieli cu plăţi compensatorii aferente disponibilizărilor de 16,8 milioane lei, informează Mediafax.

Guvernul şi FMI au decis ca CFR Marfă să fie restructurată „agresiv”, prin reducerea costurilor de personal, vânzarea vagoanelor învechite ca fier vechi şi oprirea de livrări către clienţii care au acumulat datorii faţă de companie.

Scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană arată că, în cazul CFR Marfă, a fost stabilită o nouă ţintă trimestrială de arierate, care să ajungă la zero datorii, excluzând dobânzile şi penalităţile pentru arieratele existente.

„În pofida eforturilor noastre, privatizarea CFR Marfă nu a fost finalizată înainte de expirarea termenului stabilit în hotărârea de guvern, iar compania continuă să acumuleze arierate, suferind şi o pierdere din exploatare în primele nouă luni ale anului. Pentru a asigura viabilitatea CFR Marfă, intenţionăm să restructurăm agresiv compania şi să continuăm procesul de privatizare”, se arată în document.

În scrisoare, privatizarea CFR Marfă este estimată să fie finalizată în luna mai 2015.

Foto :Times New Roman

Subscribe To Our Newsletter

CHEMARE ADRESATĂ ŞI ROMÂNILOR

Pe adresa redactiei am primit urmatorul comunicat : Românii din Harghita, Covasna şi Mureş nu...

Închide