Luni, 14.01.2013, ședință extraordinară pentru stabilirea extraordinarelor taxe locale pe 2013

ponta-basescu-boc-agerpresLuni, 14.01.2013, ora 9:00, în Sala de sticlă a Primăriei de la sediul din str. Moților nr. 3, este convocat, în ședință extraordinară, Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca, având ca proiecte ale ordinii de zi hotararea privind stabilirea nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitele si taxele locale începand cu anul 2013 și reducerea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor si taxelor locale prevazute in H.G. nr. 1309/2012.

Aceasta după ce premierul şi primarul Clujului au început un război al declaraţiilor în legătură cu impozitele şi taxele locale. Emil Boc i-a cerut primului ministru să emită o Ordonanţă prin care să acorde autorităţilor dreptul de a nu majora aceste taxe, iar Ponta a arătat că nu poate emite un astfel de act.

„Ponta dezinformează şi încearcă să arunce vina în altă parte. Prins cu mâţa-n sac, hoţul strigă hoţul. Ponta declara în 12 decembrie că Guvernul va da voie să se actualizeze taxele locale cu inflaţia, deci nu va obliga, ci doar va permite acest lucru. În schimb, Hotărârea de Guvern din 27 decembrie indexează obligatoriu impozitele şi taxele cu 16% . Ponta a declarat că va adopta o Ordonanţă de Urgenţă de modificare a Codului Fiscal prin care să prevadă posibilitatea autorităţilor locale de a nu majora aceste taxe şi impozite. Eu îl întreb de ce nu a dat această Ordonanţă de Urgenţă şi el îmi răspunde că nu avea Legea de abilitare pentru a emite Ordonanţe simple. Orice student de anul I de la Drept ştie că Ordonanţele sunt de două feluri, de urgenţă şi simple, iar pentru cele de urgenţă nu ai nevoie de lege de abilitare, ci doar de decizia premierului şi de un act al Ministerului de Finanţe”, a declarat Boc.

Edilul a mai precizat că ,,Ordonanţa de Urgenţă este pe site-ul Ministerului de Finanţe din 21 decembrie şi este semnată de însuşi Victor Ponta.  Eu l-am întrebat de ce nu a adoptat această Ordonanţă de Urgenţă, situaţia este urgentă, întrucât îi priveşte pe câteva milioane de contribuabili. Putea să o adopte fără probleme în decembrie. Ponta una spune, alta face.  E o diversiune, o ipocrizie şi incompetenţă.”

Impozitele şi taxele locale au fost suspendate o săptămână, în perioada 7 – 11 ianuarie, când Primăria Cluj-Napoca nu a încasat impozitele pe clădiri şi terenuri. Decizia a fost luată de către primarul Emil Boc, fiindcă executivul a emis o Ordonanţă de Guvern în data de 27 decembrie, prin care obligă  autorităţile locale să majoreze impozitele şi taxele cu 16%. La Cluj-Napoca această obligaţie nu a fost respectată, în zilele de 3 şi 4 ianuarie, când contribuabilii au plătit taxe şi impozite la nivelul din 2012, deoarece, după cum afirmă primarul, „premierul Victor Ponta arăta, în 12 decembrie, că autorităţile locale vor putea să actualizeze taxele şi impozitele locale cu rata inflaţiei şi că nu va fi vorba despre o obligativitate. Noi, la Cluj-Napoca, pe baza promisiunilor guvernaţilor că va apărea ordonanţa, am încasat în primele zile ale anului 2013 taxe locale la nivelul anului 2012. A trecut 4 ianuarie şi nimeni nu a mai suflat nicio vorbă, iar ordonanţa promisă nu a apărut”

Boc a mai declarat că, dacă nu va apărea ordonanţa prin care autorităţile locale să poată decide dacă măresc sau nu dările, va convoca Consiliul Local Cluj-Napoca pentru indexarea taxelor şi impozitelor locale cu 16 la sută, iar cei  5.000 de clujeni care au plătit în 3 şi 4 ianuarie dările locale vor fi chemaţi, în această situaţie, să achite restul de plată.

„În legătură cu declaraţiile profesorului de drept constituţional Emil Boc, primar al municipiului Cluj, care solicită premierului Victor Ponta să adopte, de urgenţă, ordonanţa care dă posibilitatea autorităţilor locale să nu indexeze cu 16 la sută taxele şi impozitele locale, Biroul de presă al Guvernului este abilitat să facă următoarele precizări: În şedinţa de Guvern din data de 5 ianuarie 2013 a fost pregătit textul Ordonanţei pentru modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale. Ordonanţa nu a putut fi însă adoptată din cauza faptului că preşedintele Traian Băsescu nu a promulgat legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare decât după desfăşurarea şedinţei de Guvern”, se arăta într-un comunicat al Guvernului.

„Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe a fost primită de Administraţia Prezidenţială în data de 24 decembrie 2012. Preşedintele României, conform Articolului 77 din Constituţia României, are la dispoziţie 20 de zile pentru analiza şi promulgarea, respectiv, trimiterea spre reexaminare a unei legi (practic, în această perioadă, Departamentul Constituţional-Legislativ al Administraţiei Prezidenţiale a avut la dispoziţie doar două zile pentru a realiza această analiză). Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a promulgat legea în data de 3 ianuarie 2013, zi în care l-a şi informat personal de acest lucru pe prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta. De altfel, Administraţia Prezidenţială a comunicat public, în dimineaţa zilei de 4 ianuarie 2013, referitor la promulgarea legii”, se arăta în comunicatul Preşedinţiei legat de „explicaţiile formulate de Guvernul României, într-un comunicat de presă din data de 7 ianuarie a.c., despre motivele care au stat la baza imposibilităţii de a fi adoptată ordonanţa privind modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale”.

Administraţia Prezidenţială mai atenționa, deasemenea, Guvernul României să se menţină în limita declaraţiilor decente şi să nu arunce vinovăţia pe terţe instituţii sau persoane pentru neadoptarea deciziei privind modificarea taxelor şi impozitelor locale.

„Preşedintele a procedat constituţional şi legal promulgând Legea de abilitare vineri. Guvernul a procedat legal şi constituţional, nu putea emite ordonanţe simple până nu avea legea promulgată. Singurul care a procedat nelegal, neconstituţional şi stupid e domnul Boc, care nu are nicio scuză că nu cunoaşte procedura. El, fiind şi premier, să iasă cu această prostie duminică… Întrebaţi-l pe el de ce nu a înţeles cum se procedează …  Emil Boc să facă bine să-şi încaseze taxele. Dacă nu vrea, e problema sa, dar va veni Curtea de Conturi la el. Ştiu că se reinventează politic, că e bătălie în PDL, dar să nu mai fie ridicol”, afirma Ponta.

Ridicol, neridicol, autoritățile aruncă mâța cadaverică peste gard și pe după tufiș, dintr-o ogradă politică într-alta, iar bietul cetățean bun platnic și plătitor de taxe stă cu banii-n mână,  în timp ce autoritățile stau cu mâinile-n sân și nu i-i încasează. Ridicolă politichie, grotescă de-a dreptul!

Subscribe To Our Newsletter

V-ați gândit vreodată cu adevărat ce înseamnă apa sfințită?

Lucian Mândruță își pune întrebări raționale asupra unor chestiuni mistice și oferă răspunsuri laice și...

Închide