“Lead the change”, cu Jim Bagnola, in Cluj (preluare de pe CNN)

 

Ieri am participat la seminarul  de o zi “Lead the Change”, tinut de catre Jim Bagnola la Transylvania College in Cluj. Partenerul roman al seminarului lui Jim Bagnola a fost Human Performance Development International.

Ma aflam fata in fata cu o legenda. Sunt absolventa de psihologie si practice mai multe terapii alternative sis tiam multe despre cum sa faci fata unei schimbari.  Insa orele petrecute acolo au fost magice.

Atmosfera create de Domnul Bagnola si de organizatori a fost cu adevarat magica.  Jim Bagnola si-a facut marea intrare cu infatisarea lui Merlin, atingand participantii in crestetul capului cu bagheta sa magica. In acest timp, pe slide scria: “Asezati-ve confortabil in timp ce Merlin isi face vraja transformandu-va in ARTISTI AI SCHIMBARII RAPIDE”.

Sa raspunzi pozitiv la schimbare sis a ai gandire pozitiva – cred ca asta sta la baza fiintei noastre. Deoarece schimbarea este singura constanta din univers. Si cum sa faci fata schimbarii poate fi una din cele mai marete abilitati in orice clipa.

Pana ieris tiam ca totul se intampla pentru un motiv, insa ieri am aflat ca orice schimbare se petrece pentru ca lucrurile sa mearga mai bine. Chiar daca prima data nu ne dam seama de acest lucru.  Intotdeauna am crezut in legea cauzei si a efectului. Stiu ca un lucru care se petrece astazi poate fi cauza unui alt lucru care se petrece saptamana viitoare.  Pe de alta parte, lucrul care se petrece saptamana viitoare nu poate avea loc fara ca acesta sa se petreaca mai intai.  Destinul intotdeauna lasa indicii.

Domnul Bagnola a vorbit despre anatomia si biologia schimbarii. Dar, inainte de asta, a definit schimbarea ca fiind: “ceea ce nu este inclus pe lista noastra preferata de expectante”.  A mentionat ca in limba chineza grafismul pentru schimbare cuprinde doua caractere: : unul este “pericol” si celalalt este “oportunitate”.

Deci fiecare obstacol care genereaza schimbare este – de fapt – o oportunitate. A fi concediat, de exemplu, este o oportunitate pentru gasirea unui job mai bun. Pentru a avea un viitor mai bun.

“Nu schimbarea ne afecteaza, ci perioada de tranzitie! Tranzitia este psihologica. Dificultatea se afla in tinutul mintii noastre”, a spus Domnul Jim Bagnola. Deci inainte de aexista o anatomie si o biologie a schimbarii, exista o psihologie a schimbarii.

Iata care este perspectiva Domnului Jim Bagnola referitoare la schimbare:

adapteaza-te la schimbare in loc sa reactionezi fata de ea (1), implica-te in schimbare in loc sa te aperi in fata ei (2), imbratiseaza schimbarea in loc sa ii rezisti (3) si initiaza schimbarea in loc sa fii victima ei (4).

Cea mai buna schimbare pe care o putem crea este prin schimbarea propriei atitudini.  Daca ne schimbam atitudinea, atunci intreaga noastra viziune asupra lumii se schimba.  “Nu pot crea o lume noua, dar pot crea o lume noua in mine”, este de parere Domnul Bagnola.  Si cel mai adesea este necesar ca aceasta schimbare sa se produca la nivelul subconstientului.  Deoarece aici se afla toate inregistrarile a tot ceea ce s-a intamplat in viata noastra  si acesta (subconstientul) este cel care ne influenteaza viata si comportamentul in cea mai mare parte a timpului.  Acesta este locul unde se gasesc convingerile noastre principale  si schimbandu-le, ne schimbam pe noi insine.

Asa ca adevarata magie se afla in minte.  Mintea poate fi cel mai mare prieten al nostru sau cel mai mare dusman.

Aici se afla raspunsul la majoritatea problemelor pe care le avem, raspunsul se afla in noi.

Tot ceea ce ni se intampla astazi este efectul uneia sau mai multor cauze care sunt de cele mai multe ori de natura psihologica.  E necesar sa stam de vorba cu noi insine si sa gasim aceste cauze, sa incercam sa le traim in momentul prezent si sa le amelioram. Deoarece daca nu facem aceasta, ele vor ramanes i vor genera un efect negativ si mai puternic. Iata de ce intelegerea si constientizarea sunt deosebit de importante.  Pentru a imbunatati calitatea vietii.

Schimbarea este compusa din trei elemente: situatia, interpretarea si raspunsul. Asupracarora detinem controlul dintre acestea: : asupra interpretarii si a raspunsului.  Este exact ceea ce psihologul american Albert Ellis mentioneaza in modelul ABC (Activator-Comportament-Consecinta) referitor la controlul emotiilor negative: nu situatia in sine este cea care ne genereaza emotiile negative, ci modum in care o interpretam. Si cel mai adesea interpretam o situatie pe baza experientei anterioare. Insa daca suntem prinsi in acest cerc vicios al stimulului si raspunsului, unde se petrece schimbarea?

Modul in care raspundem la o anumita situatie ne-a programat subconstientul astfel incat sa atragem in viata noastra situatii similare si raspundem fata de ele in acelasi mod.

Imaginati-va ca creierul nostru este precum un computer urias. Subconstientul reprezinta sistemul de operare.  Si ruleaza programe. Unele dintre acestea sunt automate, in timp ce altele sunt rulate doar atunci cand este necesar.  De exemplu, atunci cand ma latra un caine, creierul ruleaza programul care spune “Fugi”.  Si apare frica. Dar care a aparut prima – actiunea sau reactiunea?

NLP spune ca actiunile noastre sunt rezultatele emotiilor noastre. Fug pentru ca mi-e teama.  Dar de ce imi e teama? Deoarece am invatat ca in societatea in care traiesc atunci cand ma latra un caine, cu siguranta acesta ma va musca.  Dar ce s-ar intampla oare daca as raspunde la aceasta situatie intr-un mod creativ – daca i-as da o bucata de carne sau daca as ramane nemiscat?  Ce s-ar intampla oare atunci?

Deci adevarata magie se afla in mintea noastra. Adevaratele raspunsuri se afla in interiorul nostrum. “Singurul mod in care putem sa facem sens in schimbare este sa plonjam in ea, sa ne miscam odata cu ea si sa ne alaturam dansului” (Allan Watts).

 

Traducerea si adaptarea Carmen Moraru.

Textul original il puteti vedea aici.

 

Subscribe To Our Newsletter

Interpelare Ovidiu C. Iane :Românii nu sunt plaga Europei!

  8 aprilie 2013 COMUNICAT DE PRESĂ   Vă fac cunoscut faptul că, astăzi, 8...

Închide