Lazar Augustin, „upercut” in barbia lui Tudorel Toader

Procurorul Augustin Lazar paraseste sediul Ministerului Justitiei, marti 22 Martie 2016, la finalul interviului cu ministrul Justitiei Raluca Pruna,pentru ocuparea functiei de Procuror General al Romaniei. MARIAN ILIE / MEDIAFAX FOTO

”Avand in vedere solicitarile mass-media de a se comunica un punct de vedere referitor la declaratiile facute in cursul zilei de astazi, 16 august 2017, de catre domnul Tudorel Toader, ministrul Justitiei, Biroul de informare si relatii publice din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este imputernicit sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

Domnul Augustin Lazar, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), a avut in cursul zilei de astazi, 16 august 2017, o discutie telefonica cu domnul Tudorel Toader, ministrul Justitiei. In cadrul discutiei, procurorul general i-a comunicat ministrului Justitiei punctul de vedere al PICCJ referitor la solicitarea Comisiei parlamentare de ancheta a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009 de a transmite copii dupa actele de urmarire penala efectuate intr-un dosar solutionat de catre Sectia de urmarire penala si criminalistica.

In acest sens, domnul Augustin Lazar a reiterat opinia exprimata de catre PICCJ si transmisa Comisiei in data de 14 iulie 2017, potrivit careia nu se poate da curs solicitarii, intrucat nu exista dispozitii legale care sa permita transmiterea unor fotocopii ale dosarelor penale catre o comisie parlamentara sau, in general, catre o alta institutie extrajudiciara.

Mentionam, totodata, faptul ca hotararea de a nu da curs solicitarii Comisiei este expresia unui proces decizional bine fundamentat, riguros si etapizat, avand la baza studiile realizate la nivelul PICCJ si nicidecum o decizie arbitrara.

Cu referire la solicitarea adresata Consiliului Superior al Magistraturii de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, aceasta a fost justificata, intre altele, de caracterul fara precedent al solicitarii Comisiei, cu posibil impact si consecinte asupra intregului sistem judiciar.

Se ridica astfel o chestiune de drept care intereseaza nu doar Ministerul Public, ci sistemul judiciar in ansamblu, anume problema conditiilor in care un dosar judiciar poate fi pus la dispozitia altor autoritati sau institutii, in afara celor cu atributii privind solutionarea ori verificarea lui.

Astfel, problema cu care se confrunta in acest moment PICCJ poate interesa, pe viitor, si alte parchete, dar, in egala masura, si instantele. De aceea, rezolvarea ei trebuie sa fie unitara, atat in privinta dosarelor de urmarire penala si a lucrarilor aflate la parchete, cat si in privinta dosarelor aflate la instante, atat in privinta dosarelor in curs de solutionare, cat si in privinta dosarelor solutionate si indiferent de modul in care au fost solutionate.

Ori, avand in vedere calitatea Consiliului Superior al Magistraturii de garant al independentei justitiei, necesitatea pronuntarii acestei institutii intr-o asemenea chestiune apare ca un demers firesc. De altfel, asa cum a declarat public presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, raspunsul transmis PICCJ a fost unul administrativ, fiind de asteptat ca Plenul Consiliului sa se pronunte intr-o proxima sedinta”, se arata in comunicatul Parchetului General.

„Miercuri, Ministerul Justitiei a sesizat Inspectia Judiciara cu privire la refuzul domnului Augustin Lazar, procurorul general al Romaniei, de a pune la dispozitia Comisiei speciale de ancheta o copie a dosarului nr. 213/P/2017, inregistrat pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, precum si declaratiile persoanelor audiate, necesare aflarii adevarului in cauza ce formeaza obiectul activitatii Comisiei speciale de ancheta pentru efectuarea unor verificari prealabile in legatura cu raspunderea disciplinara”, se precizeaza intr-un comunicat al MJ.

Potrivit sursei citate, sesizarea este intemeiata pe faptul ca acest refuz lui Augustin Lazar, in exercitarea functiei de procuror general al Romaniei, nu este in acord cu principiul cooperarii loiale dintre institutii, principiul loialitatii fata de Constitutie, prevederile Constitutiei Romaniei: articolul 1 alineatul (5), articolul 61 alineatul (1), articolul 54 alineatul (2) si articolul 131 alineatul (1) asa cum au fost interpretate in jurisprudenta Curtii Constitutionale.

0 0 vote
Article Rating
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Camelia Petre
Camelia Petre
3 years ago

Un raspuns inteligent pe masura personajului Augustin Lazar.Celalt personaj Putorel Toader un jegos care incearca sa intre cu bocancii peste procurori si sa distraga atentia de la evenimente mult mai importante in prezent pentru Romania si-anume fuga marilor infractori de raspundere ca Puiutu sau Ghitisorul sau Voiculescu eliberat fara sa dea un sfant din cea furat.Asta trebuie sa-l preocupe pe negos nu ca i-a mai iesit o buba in cur lui Lazar.Penibil joc de oligofreni intre oameni de la care se asteapta ceva serios.Ca de la olgute,carmenute si musulmance sa fim seriosi .ce sa mai astepti?..astea sunt tampoanele lui Dragnea.

Subscribe To Our Newsletter

Cutremur de 4 grade pe scara Richter in Galati

Update - Cutremurul a avut magnitudinea de 4 grade pe scara Richter și s-a produs la...

Închide