Lady Uioreanu puncteaza decisiv in Camera Deputatilor

Declarația politica din data de 16.02.2015
P a r l a m e n t u l R o m â n i e i
C a m e r a D e p u t a t i l o r
Declaraţie politică

Vă solicit de la tribuna Camerei Deputaţilor ca să ne lămuriţi pe noi, clujenii, precizându-ne public dacă Spitalul Regional de Urgenţă din Cluj Napoca mai este cuprins în strategia Stategia Naţională de Sănătate 2014-2020, aprobată prin Hotărârea de Guvern Nr. 1028 din 18 noiembrie 2014 (la pagina 71 din Anexa 1). Menţionez că şi în Acordul de Parteneriat aprobat de Comisia Europeană si în Memorandumul semnat cu Banca Mondială, de către Guvernul României, este menţionat Spitalul Regional de Urgenţă Cluj, alături de cele de la Iaşi si Craiova, ca obiective prioritare construibile din fonduri europene. De asemenea, vă solicit ferm să prezentaţi, tot de la această tribună a voinţei naţionale, dar şi în scris, care este politica publică a Guvernului României în domeniul sistemului regional de urgenţă. Sunt nevoită să fac această declaraţie, având în vedere, înainte de orice, nevoia de a pecetlui, odată pentru totdeauna, o atât de necesară politică publică; pentru a o face cunoscută şi folositoare cetăţenilor-contribuabili din ţara noastră, România. Pe de altă parte, am considerat imperios necesară această interpelare ca singura modalitate menită să vă determine să renunţaţi la neseriozitatea şi abuzul politicianism, precum şi la răzbunare contra cetăţenilor-contribuabili din Cluj şi Transilvania, care nu v-au votat la alegerile din 16 noiembrie 2014, pentru a deveni preşedintele ţării. În aceeaşi măsură, interpelarea noastră este menită să curme practica politicianist-populistă intolerabilă a promisiunilor neonorate şi a modificărilor de strategii naţionale şi politici publice, peste noapte, în funcţie de interese oculte, de grup sau de clanuri politice. Asemenea practici şi abuzuri intolerabile, cu iz de răzbunare, s-au manifestat în spaţiul public, dinspre guvernul pe care-l patronaţi şi în chestiunea Spitalului Regional de Urgenţă din Cluj Napoca. După cum v-am avertizat şi în declaraţia mea de presă, făcută la începutul lunii ianuarie, nu aveţi niciun motiv raţional, administrative, financiar, medical etc să îngropaţi urgenţa medicală clujeană şi transilvană, iar istoria să vă reţină, astfel, ca un răzbunător politicianist. Am făcut această declaratie publică, după ce am luat act, alături de opinia publică clujeană şi transilvăneană, de contradictorii, grave şi inacceptabile declaraţii şi anunţuripublice, făcute de dumneavoastră şi ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, referitoare la edificarea spitalului de urgenţă din Cluj. Poziţii care au culminat cu iresponsabilul anunţ la d-lui ministru al sănătăţii, făcut în 5 ianuarie acest an, prin care a prezentat noua listă a spitalelor de urgenţă ce urmează a fi făcute în acest an, listă din care Clujul a fost eliminat şi în locul său inserat spitalul din Timişoara.
Vă reamintesc, domnule prim-ministru, că vineri, 9 mai 2014, la mitingul PSD de la Cluj Napoca, dumneavoastră aţi declarat public că, “în acest an, vor începe procedurile de construire a Spitalului Regional de Urgență de la Florești. Avem fonduri pentru cele trei spitale regionale pe care le-am propus caproiecte prioritare, Spitalul Regional Cluj, Spitalul Regional Iași și Spitalul Regional Craiova. În septembrie avem, probabil, disponibili banii și pornim procedurile. Guvernul va avea la dispoziție fonduri europene în valoare de 500 de milioane de euro pe infrastructură medicală. În septembrie, probabil, avemdisponibili banii şi pornim procedurile de licitaţie şi apoi de execuţie.” (sursa:https://www.youtube.com/watch?v=l_2ZVxGmkMY, unde puteţi viziona înregistrarea video a declaraţiei dumneavoastră)

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, declara la Cluj, în 15 septembrie 2014, că de la începutul acestuian vor începe procedurile de licitaţie privind construirea Spitalului regional de Urgenţă Cluj şi a cerut o mai mare implicare a autorităţilor locale, care au pus la dispoziţie terenul pentru acest proiect. Cu acea ocazie, ministrul dvs. declara, potrivit MEDIAFAX: „În sfârşit, Spitalul regional de Urgenţă se va face la Cluj, pentru că deja a fost trecut în acordul de parteneriat, a fost negociat, este prevăzut. De la începutul anului viitor se vor demara procedurile pentru licitaţie. Vor fi lucrări de construcţie, va fi o construcţie nouă, vor fi amenajări, echipamente, actualizarea studiului de fezabilitate. Locaţia esteoferită de autorităţile locale, dar îmi doresc o implicare maiactivă din partea acestora, pentru că a făcut mai mult Bucureştiuldecât au făcut ele. Au întârziat foarte mult lucrurile, de şapte – opt ani tot auzim că se va face un spital regional la Cluj. La anul încep lucrările la acest spital”. La începutul anului, vă reamintesc, acelaşi ministru al sănătăţii şoca şi scandalize opinia publică transilvăneană şi clujeană cu anunţul că Spitalul regional de Urgenţă din Cluj este scos din lista de priorităţi. La toată această halucinantă brambureală şi iresponsabilitate crasă s-a adăugat, ca o cireaşă acru-amară, declaraţia făcută de d-voastră, la Iaşi, în 23 ianuarie a.c. în care spuneaţi că până la urmă spitalul din Cluj se va face.
Iată de ce, stimate domnule Prim-ministru, vă solicit de la tribuna Parlamentului României, să precizaţi în mod ferm, dacă Spitalul regional de Urgenţă Cluj mai este sau nu o prioritate pentru Guvernul dumneavoastră, aşa după cum vă obligă interesul public, nevoia de sănătate a regiunii pecare o va desrvii, precum şi documentele asumate de guvernulRomâniei.

Vă mulţumesc!

Deputat PNL Elena Uioreanu