KOVESI: Unii inculpați, deși bănuiesc că li s-a întocmit dosar penal, se consideră intangibili

1Șeful Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a declarat duminică, la B1Tv, că unii inculpați, deși bănuiesc că li s-a întocmit dosar penal, se consideră intangibili datorită funcției pe care o ocupă și comit în continuare fapte penale.

Este posibil să fie siguri pe ei. Este posibil să fie convinși că, dacă ocupă o anumită funcție, sunt intangibili. Probabil se gândesc că au niște măsuri de prevedere sau de precauție pe care și le-au luat înainte și nu pot fi prinși, se gândesc că ei sunt mai inventivi sau mai deștepți decât procurorii și iată că nu este așa”, a afirmat șeful DNA referitor la faptul că unii inculpați, „baronii locali”, deși bănuiau că sunt cercetați, comiteau în continuare fapte penale.

Referitor la anchetarea „baronilor locali”, ea a explicat că sunt două categorii de oameni, una a cetățenilor care au prins curaj și care s-au prezentat la DNA pentru a face denunțuri și cealaltă a celor care sunt anchetați pentru fapte de corupție.

Avem foarte multe persoane din medii de afaceri, care vin și denunță astfel de fapte de corupție, unele care reclamă că li s-a propus sau li s-a solicitat în mod direct achitarea unor comisioane sau a unor sume de bani pentru a obține contracte sau de la oameni de afaceri care sunt implicați în diverse proceduri și care niciodată nu au șanse să obțină un contract public, pentru că se știe, într-o anumită localitate, întotdeauna firma X câștigă licitația. Apoi este cealaltă parte a cetățenilor, a celor pe care noi îi cercetăm. Am constatat că, deși în unele situații bănuiesc că au dosar penal sau chiar sunt puși în gardă, cu ghilimelele de rigoare — se scurg anumite informații din cadrul procedurilor pe care le derulăm — cu toate acestea, ei comit în continuare acele fapte”, a arătat procurorul șef al DNA.

Conform lui Kovesi, este interesant că, de multe ori, chiar au discuții cu martori sau cu persoane din anturajul lor, cărora le spun: „Cred că mă cercetează DNA” și, cu toate acestea, ei continuă să comită faptele penale.

Niciodată nu i-am auzit: „Gata, cred că sunt investigat de DNA. Eu nu mai vreau să comit nicio faptă penală„, a susținut ea.

În ceea ce privește afirmația președintelui Consiliului Județean (CJ) Constanța, Nicușor Constantinescu, potrivit căreia DNA ar trebui desființat, Kovesi a precizat că, venind de la o persoană cercetată într-un dosar al DNA, poate reprezenta „o amenințare reală”.

Dacă astfel de comentarii vin de la persoane care au atribuții în ceea ce privește procesul legislativ, putem spune că: da, este o amenințare reală, dacă vreți. Și vorbeam de îngrijorările și de preocupările pe care le avem cu privire la stabilitatea și independența instituției în care lucrez împreună cu colegii mei. Pe de altă parte, oricine este nemulțumit cu privire la activitatea noastră poate sesiza CSM. Eu cred că în investigațiile pe care noi le-am derulat în ultimii ani, două elemente au fost extrem de importante: primul este profesionalismul și al doilea cooperarea foarte bună cu alte instituții. Eu cred că, cel puțin din prima perspectivă, a profesionalismului, nu poate fi pusă la îndoială în niciun fel această calitate a procurorilor din cadrul DNA. Simplul fapt că suntem eficienți în investigarea cazurilor de corupție nu trebuie să ducă la concluzia: DNA-ul trebuie desființat”, a mai adăugat șeful DNA.

Întrebată cine ar putea iniția un proiect de lege sau o ordonanță de urgență să modifice în mod fundamental atribuțiile DNA, ea a menționat Ministerul Justiției.

„Sigur că există oricând o șansă de a exista un astfel de proiect de a se modifica DNA. Au existat zvonuri, există în continuare, probabil încurajate de astfel de declarații. Ele au existat dintotdeauna. Practic, din 2006, de când DNA a început să aibă eficiență în activitate, tot timpul au existat astfel de zvonuri, au existat astfel de proiecte, unele au fost promovate, altele nu au fost promovate. Deci, există o amenințare din acest punct de vedere că ar putea fi modificată competența DNA. Totuși, această instituție este una dintre cele cinci insituții care a fost nominalizată în Raportul anticorupție al UE, a fost dată ca model de bune practici în toate cele 28 de state ale UE și nu cred că ar trebui să existe un astfel de proiect și nici măcar o intenție de a modifica într-un fel structura sau organizarea acestei direcții”, a mai spus ea.

Kovesi a mai precizat că nu a discutat acest subiect cu cu ministrul justiției, Robert Cazanciuc, și cu nimeni din MJ pentru că nu are cunoștință despre existența unui astfel de proiect.

Despre Autor