„Judecătorii care iau decizii ilegale trebuie demiși și lăsați fără pensie”

Dacă judecătorii ar ști că sunt demiși și lipsiți de pensie în cazul în care iau decizii părtinitoare, ar mai încălca legea?

Un avocat renumit din Republica Moldova declară pentru Radio Sputnik :„Judecătorii care încalcă legea în mod intenționat trebuie să fie demiși și trebuie să le fie retrasă pensia. Eu ca cetățean, care achită impozite, nu am niciun interes să le achit judecătorilor pensie de 20 de mii de lei, știind că aceștia au o mulțime de hotărâri pierdute la CEDO sau hotărâri care au distrus vieți”, a declarat Pavel Midrigan.

„Trebuie să vină persoane cu altă viziune, cu suflu nou. Noi facem reforme cosmetice, îi punem în funcții tot pe ai noștri – cumetri, neamuri, am văzut deja cum a început procesul. Aceste decizii nu fac decât să ne ducă nicăieri”, adaugă Pavel Midrigan.

Potrivit datelor oficiale, din 1991, de când Republicii Moldova a aderat la CEDO, și până pe 31 decembrie 2017, Înalta Curte a înregistrat peste 13.400 de cereri îndreptate împotriva Moldovei. Tot în această perioadă, statul a fost condamnat în aproape 400 de cauze și a fost obligat să achite compensații de peste 16.300.000 de euro celor care au fost nedreptățiți de instanțele de la noi.
Respectiv, statul a pierdut 16.300.000 de euro din cauza unor judecători care au luat decizii fără a ține cont de prevederile legale, arată Silvia Zvadovschi, pentru Radio Sputnik

Un judecator sau procuror din Cluj primea o pensie de 28.000 de lei la sfarsitul lui 2017, conform Mediafax.

„Adunarea generală a judecătorilor Curţii de Apel Cluj a susţinut în integralitate hotărârea adoptată de către Adunarea generală a judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti în şedinţa din data de 20 decembrie 2019, atât în privinţa formei de protest, cât şi a argumentelor care o justifică. Adunarea generală a judecătorilor constată cu îngrijorare faptul că, în ultimul timp, s-au acumulat luări de poziţie ale unor exponenţi ai autorităţilor publice legislative şi executive, denigratoare la adresa sistemului judiciar şi a componentelor fundamentale ale statutului judecătorilor. Analizând proiectele legislative referitoare la diminuarea sporului pentru desfăşurarea activităţii în condiţii grele şi vătămătoare, precum şi cele referitoare la eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor şi grefierilor, Adunarea generală a judecătorilor Curţii de Apel Cluj a apreciat că ele, prin soluţiile propuse, sunt susceptibile a afecta în mod grav independenţa judecătorului, ca şi componentă fundamentală a statutului acestuia, implicit a independenţei sistemului judiciar”, se arată în comunicatul Curții de Apel Cluj.

Potrivit acestora, pensiile de serviciu ale judecătorilor se bucură de un regim juridic diferit de pensiile din sistemul public de pensii, ele fiind compuse din două elemente, şi anume pensia contributivă şi un supliment din partea statului, apreciat a fi „o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului şi a incompatibilităţilor specifice acestei profesii”.

„Eliminarea pensiilor speciale ale judecătorilor contravine principiului independenţei justiţiei, fiind o măsură neconstituţională. În consens cu judecătorii Curţii de Apel Bucureşti, s-a apreciat că sunt contraproductive poziţiile publice asumate în mediul politic, justificate de maniera <dacă nu vă convine puteţi părăsi sistemul> şi de natură să afecteze în mod grav demnitatea şi onoarea profesiei de magistrat”, se mai arată în comunicat.

 

Follow me!

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Subscribe To Our Newsletter

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Japca „Sapca” ( I)

Puțină istorie, la început investigată de Gazeta de Cluj : În 1945, statul roman a...

Închide