Japoneze vs.nemtesti

1

Aproape toţi am fost puşi la un moment dat în situaţia de a căuta pe internet o maşină second hand.

Dacă dai un „search” pe site-urile specializate după o maşină de origine japoneză, o să observi că preţurile sunt destul de piperate pentru un second hand, iar oferta nu este foarte variată. Explicaţia e simplă. Nemţii, căci ei sunt principalii contracandidaţi ai japonezilor când vine vorba de maşini, deşi exagerat de naţionalişti în alte domenii, cumpără o Honda, o Mazda sau o Toyota pentru cel puţin trei-patru ani, parcurgând în medie 160.000 de km, în comparaţie cu o maşină nemţească, pe care o vând după maxim 3 ani.

La români este pe dos! Pentru a arăta societăţii că ai reuşit în viaţă trebuie să-ţi cumperi neapărat o maşină nemţească, mare cât un autobuz, cu un motor de 3 litri motorină sau de maxim 2 litri benzină dacă e Sedan. Gândirea este total opusă mentalității nemţilor. O maşină japoneză cu un singur proprietar şi 120.000 de km este privită la români ca o femeie uşoară, pe când o maşină nemţească cu trei proprietari şi 200.000 de km este exact „femeia” de care au nevoie! Brand-ul e cel care dictează! Este ciudat de ce românii aleg în continuare să-şi cumpere orice altă marcă de maşina decât una japoneză când în topurile internaţionale, cum ar fi JD Powers, acestea sunt pe primele locuri ca fiabilitate. Topul începe cu Lexus, Toyota și Honda şi abia în coada clasamentului se află celelalte mărci. Probabil este vorba de recomandările transmise din tată-n fiu cum că „maşina nemţească este cea mai bună și găseşti oricând pentru ea piese de schimb” şi exemplele ar putea continua.

Este timpul să privim lucrurile mai în profunzime. Piesele de schimb se găsesc în toate magazinele pentru că o maşină nemţească are nevoie de mai multe reparaţii decât una japoneză. Atunci când o piesă se produce într-un număr foarte mare, este normal să fie mai uşor de găsit şi mai ieftină decât piesele-producţie limitată, aşa cum sunt cele pentru maşinile japoneze. Înainte de a cumpăra o maşină, ar fi mai bine să ne informăm prin orice mijloace posibile şi să nu mai plecăm urechea doar la spusele celor din jur, deoarece riscăm să ne păcălim!