IOHANNIS refuza promulgarea legii care salveaza plagiatori

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va solicita Parlamentului reexaminarea Legii privind OUG 4/2016 care reglementează acordarea titlului de doctor.

„Este vorba despre doctorate și plagiate. Rimează, dar nu fac casă bună și a ajuns la promulgare o lege care aprobă OUG nr. 4/2016 privind modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011. Nu voi promulga această lege, ci o voi retrimite Parlamentului, fiindcă această lege, prin modificările pe care le aduce, nu stabilește acel cadru legal care să stimuleze cu adevărat performanța și care să încurajeze excelența în școlile doctorale. Legea nu este de natură să garanteze respectarea normelor de integritate și nici nu clarifică regimul juridic cu privire la prevenirea și sancționarea eventualelor abateri de la aceste norme de integritate, în primul rând vorbim aici de plagiat”, a declarat Klaus Iohannis, joi, într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că este vital să fie redată încrederea publicului în școlile doctorale.

„Performanța trebuie să primeze, meritul trebuie să fie recunoscut, iar abaterile trebuie sancționate. Vreau să punem capăt fenomenului de plagiat și cred că pentru acest lucru avem nevoie de o legislație care stimulează performanța, care asigură transparența procesului în acest caz de acordare a doctoratului, dar care clarifică și cum se retrage în situația în care se dovedește că lucrarea este copiată sau plagiată”, a afirmat Iohannis.

Președintele a susținut că aceste chestiuni nu sunt bine lămurite, motiv pentru care a precizat că va solicita Parlamentului reluarea discuțiilor pe această temă.

Pe 9 mai, Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, OUG 4/2016 care reglementează acordarea de către universități a titlului de doctor.

AGERPRES/

0 0 vote
Article Rating
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Didu Ionescu
Didu Ionescu
4 years ago

Nu clarifică nici ce facem cu plagiatorii și cu cei care dovedesc prin comportare în mediul din care provin că n-au nici un fel de anvergură știițifică

Georgeta Lukacs
Georgeta Lukacs
4 years ago

Un drept castigat nu se ia inapoi ! Beneficiarilor actuali de doctorate ,legea le-a permis sa le obtina ! De acum inainte sa se aplice noua lege!

Nu pierdeți asta !

Subscribe To Our Newsletter

Procurorul General al Romaniei, Augustin Lazar, spune ca e nevoie de un Cod al Mediului pentru a lupta eficient impotriva defrisarilor ilegale

Criminalitatea contra mediului se clasează pe locul al patrulea la nivel mondial în rândul activităților...

Închide