Iohannis – exercitiile NATO din Romania descurajeaza Rusia

Președintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că exercițiul Saber Guardian 2017, care s-a desfășurat la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre „Getica” din Cincu, județul Brașov, a fost unul special.

„Am asistat la un exercițiu foarte deosebit, atât prin amploarea lui, cât și prin numărul de participanți, dar și faptul că aici au participat ostași români, americani, dar și invitați din mai multe state a făcut din acest exercițiu un exercițiu internațional, foarte reușit după părerea mea”, a afirmat Iohannis.

El a precizat că scopul exercițiului este de a arăta dacă mai multe unități militare pot lucra împreună, dacă trupele sunt compatibile.  „Primul răspuns pe care îl putem da acum este: da, sunt compatibile, au lucrat foarte bine împreună și toată lumea a asistat astăzi la dovada vie a faptului că soldații noștri sunt capabili să lupte împreună”, a spus șeful statului.

Întrebat dacă acești militari ar putea descuraja Rusia, Iohannis a răspuns: „Bineînțeles că pot și cred că o fac”. 

Despre achizitia de rachete Patriot, seful statului a declarat:  În primul rând, trebuie să vedem pentru ce se fac aceste achiziții. Noi nu ne pregătim să atacăm pe nimeni. Noi ne pregătim să fim mai bine dotați, ca Armata noastră să beneficieze de dotări moderne, eficiente. Este un lucru absolut necesar și aceste dotări nu sunt gândite, repet, pentru a ataca pe cineva. Ele sunt gândite pentru a ne apăra, pentru a garanta securitatea românilor în România”

Cu aceeasi ocazie, Comandantul Armatei Statelor Unite ale Americii în Europa, general locotenentul Ben Hodges spune: „România cred că va atinge 2% din PIB pentru Apărare anul acesta cu șapte ani înainte de termenul limită. Ceea ce este important nu sunt doar banii, ci și leadershipul, continuarea antrenamentelor și a modernizării. România face eforturi să modernizeze echipamentele”

El a precizat că SUA sunt angajate să contribuie la securitate în zona Mării Negre.

„Este o demonstrație a României că e un aliat de încredere. (…) Este vorba de oameni de calitate. Astăzi a fost o altă demonstrație de ce România este un aliat important în NATO. Nimeni nu ar trebui să se întrebe dacă SUA sunt implicate în stabilitatea și securitatea Europei. Ați văzut dovada astăzi. Când SUA sunt serioase în legătură cu ceva venim cu bani, soldați americani”, a arătat Hodges.