Ioan Rus si Neaga sareaza tot ce prind. De ce ?

rus 4

Top 3 plăţi pe primul semestru sunt pentru sare şi întreţinere drumuri. CNADNR stă cu banii necheltuiţi în timp ce investiţiile publice sunt în scădere.

Cele mai mari 30 de plăţi realizate de Compania Naţională de Auto­străzi şi Drumuri Na­ţionale din România (CNADNR) în primul semestru totalizează 500 de milioane de lei, adică 60% din totalul de 830 de milioane de lei sume plătite de companie către furnizori în perioada ianuarie-iunie.

ZF publică topul celor mai mari facturi achitate de CNADNR în primele şase luni, în contextul în care compania de drumuri are anual un buget de 6,5 mld. lei, adică circa o cin­cime din întreaga piaţă locală a con­strucţiilor, fiind de altfel şi unul dintre cei mai importanţi furnizori de lucrări pentru constructori.

Din iunie anul trecut şi până în iunie 2015 ministru al transporturilor a fost Ioan Rus. Plăţile de pe primul semestru sunt şi o consecinţă a contractelor încheiate în al doilea semestru din 2014.

Cele mai mari sume, 67 de milioane de lei, adică circa 13% din totalul încasat de cele mai bine plătite 30 de companii, au mers către Societatea Naţională a Sării, pentru sarea industrială furnizată CNADNR pe timp de iarnă. A doua cea mai bine plă­tită companie este firma italiană Astaldi, care a încasat 63 de milioane de lei pentru construcţia unor autostrăzi precum Orăştie-Sibiu sau Nădlac-Arad. Locul al treilea în topul celor mai bine plătite companii în primele şase luni ale acestui an este ocupat de compania Diferit din Cluj-Napoca, deţinută de Nicolae şi Daniela Petri, potrivit informaţiilor ZF.

Astfel, compania a încasat aproape 36 de milioane de lei pentru întreţinerea unor şosele pe timp de iarnă, respectiv vară. În lista plăţilor realizate de CNADNR apar şi două companii italiene care au construit tronsoane de autostrăzi, precum Salini Impregilo, care a încasat 33 de milioane de lei, respectiv Tirrena Scavi, care a luat 18 milioane de lei. De asemenea, OMV Petrom a primit peste 9 milioane de lei, acesta fiind comisionul său pentru vânzarea de roviniete.

Pe de altă parte, Spedition UMB, constructor controlat de omul de afaceri băcăuan Dorinel Um­bră­rescu, care anul trecut era cel mai bine plătit drumar, cu 583 de milioane de lei, a încasat în prima jumătate a anului „doar“ 7 milioane de lei pentru reabilitarea unor dru­muri na­ţio­nale şi servicii de întreţinere a şoselelor pe timp de iarnă.