Incendiar- Proces colectiv – ferma de pui din Floresti

HC

Nu este primul si nici ultimul abuz pe care l-au efectuat autoritatile de la Floresti, asupra localnicilor. Autorizatii emise in dispretul legii, de fosta administratie. Noua administratie este legata de maini si de picioare pana in 2016. Asa cum florestenii au aratat ca locul conducerii Fany este la DNA, anuntam ca acum incepe ceva mult mai serios.

Recomandam ca in urmatoarele saptamani sa cititi Vocea Clujului. Dosarul stenogramelor in procesul Fany are implicatii pana dincolo de simpla inchipuire a clujenilor, sau de ce nu, a florestenilor.

Vocea Clujului va prezenta legaturile caracatitei tesute in politic de Stefan Cadar si „prietenii” sai, dintre care unii s-au dezis de el putin prea tarziu. Cat despre ferma, consideram ca este mai importanta actiunea decat vorbele.

Florestenii s-au saturat de minciunile politicienilor.

Argument

Ferma de pui din Floreşti, judeţul Cluj, administrată de SC Amareto SRL constituie o intolerabilă sursă de poluare pentru o bună parte din cei peste 25.000 locuitori ai localităţii. În ciuda unor numeroase petiţii, sesizări sau alte acţiuni prin care s-a încercat închiderea sau relocarea fermei, aceasta continuă să funcţioneze. Nimeni nu a încercat însă la modul serios să se adreseze justiţiei pentru rezolvarea acestei probleme.

Credem că este momentul ca justiţia să se pronunţe atât asupra legalităţii autorizaţiilor şi avizelor de funcţionare emise în favoarea acestei societăţi comerciale, cât şi asupra modului în care aceasta înţelege să respecte condiţiile impuse prin avizele de funcţionare. Credem de asemenea că este momentul ca justiţia să se pronunţe asupra necesităţii respectării unor drepturi fundamentale ale persoanei, precum dreptul la un mediu sănătos şi dreptul la viaţă privată.

Am studiat îndelung avizele emise în favoarea administratorilor fermei, legislaţia aplicabilă, jurisprudenţa CEDO şi a instanţelor internaţionale asupra unor situaţii similare şi credem că am identificat argumentele juridice care pot să susţină o acţiune judiciară formulată împotriva SC Amareto SRL, cu scopul de a obţine din partea acesteia despăgubiri pentru prejudiciile create şi, eventual, anularea avizelor sale de funcţionare.

Nu este sigur că o astfel de acţiune ar fi admisă. La fel ca în cazul oricărei alte acţiuni în faţa instanţelor de judecată, este imposibil de estimat şansele de succes şi este imposibil de anticipat care va fi verdictul instanţelor. Sunt însă suficient de multe argumente – pe care nu le vom dezvălui aici din motive evidente – asupra cărora judecătorii vor trebui să se aplece pentru a decide dacă e firesc într-un stat democratic ca vieţile a mii de oameni să fie afectate de o activitate industrială care se desfăşoară la doi paşi de ei. Toţi cei afectaţi de funcţionarea acelei ferme trebuie să lupte pentru a-şi proteja drepturile, iar într-un stat de drept această luptă se poartă în faţa judecătorului.

Ce vom cere instanţelor de judecată

Prin acţiunea care va fi formulată vom solicita instanţelor de judecată anularea avizelor de funcţionare a fermei şi obligarea acesteia la plata unor despăgubiri şi a cheltuielilor de judecată. Dacă acţiunea noastră va fi admisă, ferma se va închide sau va fi relocată, cu beneficii materiale şi morale pentru toate persoane care deţin imobile în Floreşti. Cei care ni se vor alătura vor putea obţine, dacă acţiunea se va admite, obligarea societăţii care administrează ferma la plata unor despăgubiri de câteva mii de lei şi recuperarea cheltuielilor făcute pentru promovarea acţiunii.

Costuri

Un astfel de proces este însă foarte costisitor, fiind aproape imposibil de susţinut de către o singură persoană sau de câteva persoane. De aceea, pentru a face sarcina suportabilă şi pentru a creşte şansele de succes ale acţiunii, este nevoie de o acţiune conjugată a mai multor persoane. Firma noastră de avocatură îşi asumă sarcina de a organiza un astfel de grup de persoane şi a duce dorinţa lor în faţa instanţelor de judecată competente. Ne-am propus să ducem costurile procesului la o sumă de 350 de lei de persoană, sumă rezonabilă ţinând cont de beneficiile care ar putea rezulta dacă acţiunea va fi admisă, însă pentru a obţine un astfel de cost este nevoie de un grup de cel puţin 500 de persoane. Suma în discuţie include atât taxele de timbru judiciar, taxele şi onorariile pentru expertize, costurile de administrare a dosarelor, costurile de administrare a grupului de persoane, cât şi TVA şi alte taxe datorate statului.

Nu ştim dacă vor exista suficient de multe persoane dornice să ni se alăture în acest demers. În măsura în care nu vom reuşi alcătuirea grupului în condiţiile de mai sus, vom stabili de comun acord cu cei dispuşi să ni se alăture soarta acţiunii.

Cum vom proceda

Prima faza a acestui demers este constituirea unui grup potenţial de persoane dornice să ni se alăture. Orice persoană care doreşte să participe la această acţiune este invitată să completeze formularul de mai jos. Data limită pentru constituirea acestui grup este 10 aprilie 2014. După trecerea acestei date limită, vom organiza o întâlnire cu persoanele interesate pentru a le oferi mai multe detalii. O înregistrare a întâlnirii va fi pusă la dispoziţia celor înscrişi şi pe Internet. Un număr cât mai mare de persoane este esenţial pentru a creşte şansele de succes ale demersului nostru. Luaţi legătura şi cu vecinii sau cunoştiinţele care sunt afectaţi de funcţionarea fermei şi informaţi-i despre acţiunea noastră.

A doua fază este constituirea grupului real de persoane care va sesiza instanţele de judecată. Persoanele care şi-au exprimat dorinţa de a participa vor fi invitate să devină parte a acestui grup prin încheierea unui contract de asistenţa juridică şi plata sumei de 350 de lei de persoană. În cazul în care numărul celor înscrişi va fi mult mai mare decât cel dorit de 500 de persoane, este posibilă o reducere a sumei. Data limită pentru încheierea contractelor şi plata sumei în discuţie va fi 5 mai 2014. După această dată, va fi sesizată instanţa de judecată cu acţiunea în discuţie.

Periodic vom anunţa toate persoanele interesate de stadiul demersurilor prin Internet. Datorită numărului mare de persoane ce sperăm să fie implicate şi având experienţa altor procese colective cu sute de persoane, nu vom putea da informaţii în mod individual decât în cazuri excepţionale. Vă asigurăm însă că informarea dv. va fi realizată constant şi complet, în condiţii de transparenţă totală.

Fă parte din grup!

Persoanele interesate sunt invitate să completeze formularul de mai jos.

Formular ferma din Floresti

http://www.chirita-law.com/procese-colective/proces-colectiv-ferma-de-pui-din-floresti/

 

Subscribe To Our Newsletter

Victor Ponta crește. Este expansiv pe cercetarea de piață „Demite-i din spațiul public”

În timp ce sondorii de casă ai PSD, PC și alte alea politice sau politicizate...

Închide