Incendiar : Care sunt riscurile emanatiilor de la Amareto pentru floresteni ?

amoniac-650x400

Interviul cu domnul director Cobarzan, Amareto, al prestigiosului cotidian cluj24h.ro, a reliefat faptul ca nu exista nici un pericol iminent sau pe termen lung asupra sanatatii florestenilor. Am incercat sa vedem ce inseamna amoniacul pentru sanatatea celor aflati in zona de restrictie sanitara si nu numai.

Nu putem uita nici o clipa ca mirosul fermei inseamna amoniac !

Oare asistam la un experiment pe oameni in care nimeni nu vrea sa-si asume scoaterea”castanelor” din foc cu mana sa, sau este totul o fumigena electorala ? 

Raspuns pe loc sau peste 20 de ani ? Va mai conta daca ni se imbolnavesc copiii ?

Vor urma serii de articole pentru floresteni, in scopul constientizarii nu numai al mirosului, ci al factorilor de risc pentru sanatatea ta si asupra copiilor tai, florestene !

1) Cum proceseaza corpul nostru amoniacul ?

Datorita faptului ca amoniacul este un gaz extrem de solubil in apa, el se dizolva in caile nazale si intr-un final e inghitit ajungand in stomac. O foarte mica parte din amoniacul inhalat ajunge in plamani. Din plamani si stomac amoniacul ajunge in sange. De notat ca si consumul unei cantitati mari de carne produce cresterea valorii de amoniac din sange.

Corpul uman foloseste amoniacul in mai multe scopuri, inclusiv la mentinerea unui pH normal necesar vietii.Amoniacul este procesat in ficat, rinichi si muschi, unde este transformat in uree sau glutamina (unul din cei 20 de aminoacizi esentiali.)Ficatul are capacitatea de a transforma in jur de 130 de grame de amoniac in uree in fiecare zi (in mod normal el transform cam 1/8 din aceasta canitate).

Principala cale de eliminare a amoniacului din organism este prin urina sub forma de uree; se mai elimina insa si prin respiratie intre 0,1 si 0,3 ppm.

In concluzie: organismul uman poate face fata unei expuneri destul de mare la amoniac.

2) Evaluarea efectelor pe sanatate

Amoniacul este iritant pentru ochi, sistemul respirator si piele datorita faptului ca este alcalin

Expunerea acuta

Efectele biologice in cazul expunerii acute depind foarte mult de concentratia din aer, de cantitatea ingerata si de durata expunerii.

Concentratia in aer Efecte pe sanatate
0-35 ppm (mg/m3) Unii oameni pot detecta concentratii in aer mai mici de 5 ppm (mg/m3) – in medie insa valoarea e undeva la 16-17 ppm in aer.Daca insa vorbim de amoniacul dizolvat in apa atunci concentratia detectata in medie de oameni este in jur de 35 ppm (mg/l).
50 ppm (mg/m3) Cea mai mica concentratie de amoniac din aer care este iritanta pentru ochi, nas si gat este in jur de 50 ppm (mg/m3).
100 ppm (mg/m3) Concentratia maxima in aer la care aproape toti indivizii (subiectii) dezvolta reactii adverse severe daca nu poarta echipamente de protectie personale, este de  aproximativ 100 ppm (mg/m3).
500 ppm (mg/m3) La o expunere de 30 de minute fara echipament de protectie la o concentratie de amoniac de aproximativ 500 ppm (mg/m3) nu apar efecte care ar putea ameninta viata individului expus.
700-1000 ppm (mg/m3) La concentratii intre 700-1000 ppm (mg/m3) apare bronhospasmul, iritatii grave ale ochilor si tuse severa.
5000 ppm (mg/m3) La concentratii mai mari de 5000 ppm (mg/m3) amoniacul provoaca acumularea de fluide in plamani, arsuri ale pielii si uneori moartea individului expus.

Expunerea cronica

In general nu exista efecte cronice la expunerea de lunga durata la concentratii mici de amoniac (sub 35 ppm).

3) Cum putem reduce riscul de expunere la amoniac?

Pastrati produsele ce contin amoniac departe de copii.

Cand curatati cu produse ce contin amoniac asigurativa ca aveti incaperea bine aerisita (ventilata).

Evitati plimbarile prin sau pe langa culturile fertilizate cu ingrasaminte pe baza de amoniu.

Daca lucrati intr-un mediu cu concentratii ridicate de amoniac protejati-va.

4) Ce se intampla cu amoniacul care ajunge in mediu?

Amoniacul nu rezista mult in mediu, este absorbit de plante, bacterii si animale; serveste ca nutrient (sursa de azot).

Unul dintre principalii poluatori cu amoniac sunt fermele de pasari si porci. Conform ultimelor date inregistrate de Uniunea Europeana, fermele de porci si pasari sunt responsabile pentru mai mult de 70% la suta din totalul emisiilor de amoniac.

 • ARTICOLUL 35 – CONSTITUTIA ROMANIEI

  (1) Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic.

  (2) Statul asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept.

  (3) Persoanele fizice şi juridice au îndatorirea de a proteja şi a ameliora mediul înconjurător.

   

  Cati floresteni detin un aparat de determinare a amoniacului ?