16/01/2021

În plină criză Biserica refuză organizarea și oficierea de slujbe specifice în cimitirele private

Citind recent raportul Curtii de Conturi, am aflat cu stupoare ca unitatile de cult au beneficiat si beneficiaza de sprijin constant din partea statului, si prin sume alocate din Fondul de rezerva bugetara. Fara a polemiza inutil pe acest subiect , mass media a prezentat de nenumarate ori, faptul ca prin conturile bisericii circula anual zeci de milioane de euro, institutia in sine este insa scutita de plata impozitului. Evident ca banii provin din donatii ale credinciosilor si/sau venituri realizate de parohii prin diverse afaceri, multe din ele nu tocmai ortodoxe.

Am retinut din raportul Curtii de Conturi, urmatorul aspect: “de remarcat faptul ca unitatile de cult beneficiaza de sprijin constant din partea statului prin sume alocate din Fondul de rezerva bugetara. Din Notele de fundamentare nu rezulta caracterul urgent sau neprevazut al cheltuielilor aferente acestui sprijin din partea statului care sa justifice finantarea din Fondul de rezerva bugetara”.

Cu toate ca criza economica a saracit buzunarele tuturor romanilor, numarul si cuantumul impozitelor si taxelor crescand chiar alarmant, iar noul Cod Fiscal pune bir pe tot ce misca ca si activitate prestata, Biserica detine o pozitie privilegiata, fiind scutita de taxe si impozite.

Si cu toate acestea nu inteleg inversunarea si decizia recenta a Bisericii, de a nu oficia slujbe religioase de inmormantare sau alte servicii religioase in cimitirele private.

Aceste cimintire private functioneaza conform legii, si au aparut si datorita faptului ca numarul locurilor de veci a scazut considerabil, sau nu mai sunt disponibile, in marile aglomerari urbane si nu numai. In acelasi timp, bisericile au primit de la guvern numeroase terenuri, sub forma de donatie, pentru a le transforma in cimitire, insa unii preoti au construit de la biserici noi, case parohiale, centre de evenimente, pana la hoteluri si pensiuni.

Subscribe To Our Newsletter

Fata zilei – Iulia Despina

Bărbaţii-s făcuţi din carne, Femeile - din oţel, Ar fi trebuit să fie invers, Dar...

Închide