În acest weekend, festival de filme documentare Astra Film la Cinema Victoria. Sâmbătă, ROȘIA MONTANĂ, UN LOC LA MARGINEA PRĂPASTIEI

rosia-montana-brink-250x353ASTRA FILM – Best of, ajunge la Cluj

 Când?  25-27 ianuarie

Unde?  la CINEMA VICTORIA

După  evenimentul de la Bucureşti organizat la Clubul Ţăranului Român (MTR), Astra Film – Best of ajunge la Cluj.

14 filme documentare de excepţie, româneşti şi internaţionale premiate si/ sau selectate la ultima ediţie Astra Film Festival vor rula  la Cinema Victoria, timp de 3 zile, între 25-27 ianuarie.

Iubitorii de documentare vor putea vedea filme  cu tematici variate: de la dragoste şi idealul de iubire, (Phon Pehn Lullaby– de Pawel Kloc, film câştigător al  Marelui Premiu Astra Film) la lumea eclectică a metroului parizian (Metro) sau  viaţa claustrofobă a gangsterilor din Africa de Sud (Gangster Project).

Destinele romilor originari din România plecaţi în străinătate sunt prezentate în filmele  Helping Mihaela –realizat de  Hanna Maylett şi Muzicantul din Göttingen – realizat de tânărul regizor clujean Mihai Andrei Leaha.

Problemele legate de mediu înconjurător  sunt aduse în discuţie în  Cai sălbatici realizat de Dan Curean (Premiul Astra Film pentru cel mai bun documentar, în cadrul competiţiei Ecocinematograff) sau filmul regizorului german Fabian Daub- Roşia Montana – un loc la marginea prăpastiei ( Premiul special acordat documentarului românesc).

Subiecte precum emigrarea ilegală de muncă şi preţul plătit pentru îndrăzneala de a visa la o viaţă mai bună putem vedea în documentarul Mama Illegal realizat de Ed Moschitz sau frământările unor copile devenite adolescente în absenţa părinţilor plecaţi la muncă în străinătate prezentate în filmul Aici…adică acoloregizat de Laura Căpăţână-Juller.

Problemele tranziţiei sociale şi economice din România sunt bine surprinse în filmul  Common ground, (Anne Schiltz şi Charlotte Grégoire, Belgia) film distins cu Premiul Astra Film pentru cel mai bun documentar din competiţia România.

Nu lipsesc documentarele amuzante, autentice sau cele profund uname cum ar fi Last Street ( Rasmus Sievers/ Maria Montessori)- Premiul Astra Film pentru cel mai bun documentar, din Competiţia Student, sau filmul regizoarei Ileana Stănculescu Noosfera – film premiat cu premiul „ Realităţi româneşti” în cadrul ultimei ediţii  a Festivalului Astra Film.

„Zeci de mii de spectatori cinefili sau nu, iubitori ai filmului de non-ficţiune ori aflaţi la prima întâlnire cu filmul documentar au vizionat la ASTRA FILM  poveşti inedite, surprinse în documentarele care au rulat la ultima editie a Festivalului internaţional de film documentar de la Sibiu.

Prin acest program AFF îşi prezintă itinerant cele mai apreciate filme ale ultimei ediţii într-o adevărată caravană a filmului documentar care are ca destinaţii Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Tg. Mureş”- a declarat Dumitru Budrala, director al festivalului.

În acest an Astra Film celebrează 20 de ani. Festivalul se desfăşoară în perioada 14-20 octombrie 2013.

 

Program:

SÂMBĂTĂ, 26 ianuarie

15:00     ROSIA MONTANA, UN LOC LA MARGINEA PRĂPASTIEI, 92’

17:00     COMMON GROUND 82’

19:00     CAI SĂLBATICI 84’

21:00     HELPING MIHAELA 96’

DUMINICĂ, 27 ianuarie

16:00     THE LAST STREET 60’

17:30     METRO 60’

19:00     HE THINKS HE’S THE BEST 58’

20:30     PHNOM PENH LULLABY 98’

__________________________________________________

 

ROŞIA MONTANA, UN LOC LA MARGINEA PRĂPASTIEI

Fabian Daub | Germania, România| 2012 | 92′

Synopsis:

Situaţia din Roşia Montana se caracterizează printr-o stare de confuzie de la sosirea unei corporatii românesti cu actionari canadieni din domeniul mineritului aurifer. Corporatia planuieste sa rada de pe fata pamântului o mare parte din comuna si împrejurimile sale pentru a avea acces la cel mai mare zacamant aurifer din Europa. Exploatarea va implica utilizarea de cianura foarte toxica pentru extragerea aurului din roca, fapt ce ar putea fi un risc necesar pentru a impulsiona dezvoltarea economica din zona, însa unul cu potential fatal pentru mediul înconjurator si frumoasele peisaje din zona. Peste 2000 de oameni urmeaza sa-si piarda casele. Multi dintre ei au ales sa se mute în orasele mari, însa un grup mic de locuitori înfrunta Compania si îsi apara casele cu tot ce au. O luptă îndelungată dusă de oameni într-o comună adânc divizată, unde falia dintre oponenţii şi suporterii proiectului minier desparte chiar si familii.

http://www.rosiamontana-thefilm.com/de/trailer/

 Premiul SPECIAL ACORDAT DOCUMENTARULUI ROMÂNESC ( Oferit de Revista Formula As)

COMMON GROUND

Anne Schiltz, Charlotte Grégoire|Belgium|2012|82′

Synopsis:

Filmul reconstituie viata dintr-un bloc de apartamente din Bucuresti, un martor autentic al consecintelor sociale si economice suferite de societatea romaneasca aflata in tranzitie. Sunt evocate povestile care anima vietile locuitorilor sai – aproape toti proprietari. In aceasta invitatie de a „pofti inauntru”, publicul descopera personaje cu povestile lor, modul lor de viata, cu mentalitatile, dar si traiul lor de zi cu zi in calitate de proprietari: facturi de platit, tevi de reparat, un administrator mafiot, vecini bagareti, retele de solidaritate care se dezvolta. Filmul descrie foarte realist povesti de viata asa cum sunt ele traite astazi in Bucuresti.

Premiul ASTRA FILM PENTRU CEL MAI BUN DOCUMENTAR, COMPETIŢIA ROMÂNIA

Motivaţia Juriului:

Pentru inteligenta si dragostea cu care s-au apropiat de un subiect mai degraba lipsit de stralucire, reusind sa-i restituie frumusetea si adevarul continutein momentele fara glorie ale vietii de la bloc, in gesturile banale ale omului de linga noi, in surisul aproapelui nostru.

Trailer:

http://www.youtube.com/watch?v=0ZVKxqRHUWs&feature=relmfu

CAI SĂLBATICI

Dan Curean|Romania|2012|84′

Synopsis:

În labirintul de ape care da nastere Deltei Dunarii pe teritoriul României se afla cea mai mare zona mlastinoasa a Europei, un paradis pierdut, adapostind o diversitate de plante si animale. Cei mai noi locuitori ai sai sunt caii, lasati sa alerge liber aici cu peste 20 de ani în urma. Lupta si dificultatile lor sunt urmarite prin ochii lui Ivan, un baiat din sat, care s-a atasat puternic de aceste animale. În mod ironic, pe masura ce caii strabat teritoriul în cautare de hrana si adapost, ei încep sa deterioreze padurile protejate din zona. Un conflict se naste între ecologisti si autoritatile locale care acum doresc sa extermine caii.

Premiul ASTRA FILM PENTRU CEL MAI BUN DOCUMENTAR, COMPETIŢIA ECOCINEMATOGRAFF

Motivaţia Juriului:

Dincolo de aparenţa unui documentar despre animale care trăiesc în sălbăticie, filmul prilejuieşte o experienţă antropologică profundă şi relevă cu subtilitate fragilitatea mult contestată a ecosistemului nostru. Mai mult decât atât, Dan Curean a reuşit să surprindă momentul pierderii inocenţei, când binele şi răul se aşează pe poziţii antagonice. Un film profund cinematic, cu imagini de neuitat din Delta Dunării, evocând sălbăticia şi fragilitatea unui loc unde oamenii sunt subordonaţi puterii naturii. Gone Wild e un film care te urmăreşte multă vreme.

Trailer:

http://www.youtube.com/watch?v=wNpEpiKXGQE&feature=plcp

HELPING MIHAELA

Hanna Maylett | Finlanda | 2011 | 96′

Synopsis:

Un cersetor in pozitie de rugaciune starneste multe emotii extreme: vina, furie, compatimire, frustrare. Majoritatea oamenilor trec pe langa el pur si simplu, dar intotdeauna se gaseste cineva care vrea sa ajute. In film, regizoarea Hanna Maylett urmareste confruntarea dintre cersetorii de origine rroma si finlandezi bine intentionati si isi pune sub semnul intrebarii ideile legate de ajutorul dat la nesfarsit. Ajutand-o pe Mihaela este un film despre provocarile carora trebuie sa le faci fata atunci cand vrei sa ajuti pe cineva si despre intalnirea a doua lumi diferite.

Trailer:

http://www.youtube.com/watch?v=GZD25PW-1vg

THE LAST STREET

Rasmus Sievers, Marina Monsonís|Germany, Spain|2011|60′

Synopsis:

In Barcelona, o ramasita a vechiului oras intra in Mediterana, despartind plaja urbana de noul port nautic si rezistand in felul sau atacurilor dezvoltarii imobiliare. Strazile marinaresti din La Barceloneta se intind in umbra apartamentelor unde inca vezi haine atarnand la uscat in balcoane si poti deosebi usor vecinii noi pentru ca ei „nu stiu cum sa le intinda corect”. Locuitorii din La Barceloneta isi apara cartierul si isi povestesc vietile pregatindu-se pentru festivalul anual de pe strada lor, care depinde mai putin de birocratia orasului si mai mult de bunavointa celor care locuiesc aici. Aceste pensionare pun zambete pe buze si stiu fiecare colt al cartierului. Filmul face greul sa para usor captand esenta a ceva ce dispare, intre amintiri despre legende cu marinari si presimtirea modernitatii.

Premiul ASTRA FILM PENTRU CEL MAI BUN DOCUMENTAR, COMPETIŢIA STUDENT, ex aequo

Motivaţia Juriului:

Jocurile Olimpice din 1992 de la Barcelona au metamorfozat un cartier de marinari şi pescari al oraşului. Filmul ne proiectează, pe fundalul culorilor Mediteranei, într-un festival încântător care se întâmplă în acest cartier. Momente pline de poezie se succed într-o ambianţă care combină nostalgia pentru vremurile trecute cu dorinţa de a reînvia evenimentul. Rasmus Sieves şi Marina Monsonis au realizat un documentar amuzant, autentic şi profund uman.

Trailer:

http://www.youtube.com/watch?v=qgcK8ehHiI8&feature=plcp

METRO

Guilherme Hoffmann | Franţa, Brazilia | 2011 | 60′

Synopsis:

Ratacirile subterane ale unui student brazilian, care nu mai e chiar tanar si care, nestiind ce sa caute in viata, coboara in metroul parizian pentru a-i cunoaste pe cei pe care ii pretuieste cel mai mult… strainii. Timp de doi ani, cu o camera de filmat dupa el, a observat si a interactionat cu tot felul de „locuitori” ai metroului: pasageri, oameni care pun afise, persoane fara adapost, muzicieni, conductori de metrou, conversand adesea despre asteptarile lor de la viata. Rezultatul este un film care dezvaluie lumea eclectica a metroului dintr-un punct de vedere neobisnuit, glumet si personal.

Trailer:

http://www.youtube.com/watch?v=PJaPDikerPI

HE THINKS HE’S THE BEST

Maria Kuhlberg|Suedia|2011|58′

Synopsis:

Unchii Mariei Kuhlberg, Aldo si Carmine, se cearta de cand erau copii. La inmormantarea mamei lor, Carmine a incercat sa-l omoare pe Aldo, insa Vito, bunicul Mariei si tatal unchilor, a intervenit. Din acea zi, unchii nu si-au mai vorbit, insa Maria vrea sa-i faca sa se intalneasca si sa-si vorbeasca. Filmul recreeaza traseul familiei de la saracie, in Italia de sud, in anii ’40, la noua patrie, Suedia, unde au de intampinat greutati. Maria Kuhlberg incearca sa afle daca membrii familiei ei, in ciuda mostenirii sociale violente, se pot reconcilia.

Premiul ASTRA FILM PENTRU CEL MAI BUN DOCUMENTAR, COMPETIŢIA INTERNAŢIONALĂ

Motivaţia Juriului:

Rănile din copilărie te pot marca pentru toată viaţa. Filmul pezintă eforturile extraordinare ale unei familii care încearcă să predea ştafeta amintirilor dureroase şi să aducă înţelegere între doi fraţi. Urmărind acest film intim şi sincer, spectatorul se identifică cu protagoniştii şi se simte îndemnat să arunce o privire către relaţiile trecute şi prezente cu cei care îi populează universul personal.

Trailer:

http://www.youtube.com/watch?v=d06yS2I34Jo&feature=relmfu

PHNOM PENH LULLABY

Pawel Kloc|Poland|2011|98′

Synopsis:

Toata lumea are un secret. Secretul viitorului. Cantec de leagan din Phnom Penh este povestea personala a unui barbat in cautare de iubire si acceptare. Ilan Schickman a plecat din Israel visand la o noua viata. Acum el locuieste in Phnom Penh, Cambodgia, cu iubita lui khmera, Saran, si fiicele lor, Marie, de doi ani, si Jasmine, 6 luni, incercand sa-si castige existenta ca ghicitor ambulant.

Motivaţia Juriului:

Filmul surprinde starea conflictuală din viaţa un cuplu puţin obişnuit şi trasează portretul complex al unui bărbat realist şi naiv totodată, a cărui dorinţă sinceră de a găsi dragostea se loveşte de o societate coruptă la scară largă de prostituţie. Autorul se plasează în aceeaşi situaţie delicată în care se află protagoniştii săi, iar privitorul rămâne cu gustul amar al dezamăgirii în faţa realităţilor vieţii. Juriul a fost impresionat de această intensă şi dureroasă călătorie la capătul nopţii.

Trailer:

http://www.youtube.com/watch?v=nAUbQRNaUl8&feature=channel&list=UL

Subscribe To Our Newsletter

Sambătă și duminică, Cinema Mărăști, proiecții de film cu intrarea liberă: „Lista lui Schindler” şi „The boy in the stripped pyjamas”

În perioada 26-27 februarie 2013, UN Youth Association Cluj organizează în parteneriat cu Cinema Mărăşti...

Închide