Imunodeficienta ucide prin nepasare in Romania

Fostul ministru al Sanatatii Vlad Voiculescu a anuntat ca o femeie de 69 de ani a murit, sambata, la spitalul din Alba Iulia, din cauza lipsei de imunoglobulina, precizand ca ministerul stia despre cazul aceste femei.

„Doamna Maria M., 69 de ani, a decedat in aceasta dimineata la spitalul din Alba-Iulia din cauza lipsei de imunoglobuline. Astazi, in Romania, tara cu a treia cea mai mare crestere economica de pe glob si cea mai mare din Europa. Nu este singurul caz care era in stare grava, iar Ministerul stia atat despre problema in general, cat si despre toate aceste cazuri, inclusiv al doamnei Maria M., in mod specific”, a scris Vlad Voiculescu.

Managerul Spitalului din Alba Iulia, ec. Nicoleta Cosarca, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, ca pacienta a fost transferata de la un spital din Sibiu tot din caza lipsei de imunoglobulina. De asemenea, ea a spus ca din 20 octombrie solicita zilnic imunoglobulina, insa fara rezultat.

„In 20 octombrie, Regia Autonoma Unifarm, furnizorul de imunoglobulina ne notifica, ne anunta, ca are la dispozitie imunoglobulina, ca atare putem comanda. In 20 octombrie fac comanda, trece o saptamana, nu ni se livreaza si sun bineinteles, la Unifarm, care ne spune ca teoretic au la dispozitie, dar de fapt producatorul nu le-a livrat-o. Am intrat intr-un cerc vicios, si, de atunci, in fiecare zi am sunat la Regia Autonoma Unifarm. De aproape doua luni avem comanda de imunoglobulina si nu reusim sa facem rost de ea”, a spus Nicoleta Cosarca.

Ministerul Sanatatii a anuntat, in 9 noiembrie, printr-un comunicat de presa, ca ministrul Florian Bodog a avut o noua intalnire cu producatorii de imunoglobulina, care l-au asigurat ca vor aproviziona in luna noiembrie piata cu 900 de flacoane de imunoglobulina utilizata la tratarea imunodeficientelor primare.

Ce sunt imunoglobulinele ?

Proteină a serului sangvin secretată de către plasmocite, provenite din limfocite (globule albe care intervin în imunitatea celulară) de tip B ca reacţie la introducerea în organism a unei substanţe străine (antigen).

IgA –  rol important în lupta împotriva bacteriilor în mucoase (ex. căile respiratorii).

IgD –  intervin în maturarea limfocitelor.

IgE –  rol împotriva paraziţilor şi în mecanismul alergiei, sunt secretate împotriva alergenelor (anumite tipuri de antigene) şi conduce la eliberarea de histamina (substanţă responsabilă de apariţia simptomelor alergice).

IgG  – produse în cursul unui contact prelungit cu un antigen sau în cursul unui al doilea contact al organismului cu antigenul. Proces bazat pe răspunsul-memorie, principiul în baza căruia funcţionează imunitatea dobândită şi vaccinurile.

IgM – imunoglobulinele secretate în cursul primului contact al organismului cu un antigen.

Imunoglobulină este capabilă să se fixeze pe antigenul care a provocat sinteza sa numindu-se atunci anticorp. Imunoglobulinele neutralizează antigenele şi le împiedică să se reproducă. Antigenele sunt distruse de către complement (sistem enzi­matic) sau de către celulele fagocitare (macrofage, limfocite T, polinucleare neutrofile, monocite) care se fixează la rândul lor pe imunoglobuline.

Imunoglobulinele de ori­gine animală sau umană sunt utilizate ca medicamente în imunoterapie, în prevenirea şi în tratamentul bolilor infecţioase (tuse convulsivă, hepatite A şi B, oreion, rabie, rubeolă, tetanos, varicelă, zona zoster), în caz de deficit imunitar global şi în prevenirea incompatibilităţii Rhesus. Administrate pe cale subcutanată, intramusculară sau intravenoasă lentă, ele oferă o protectie rapidă, dar de durată limitată.

Subscribe To Our Newsletter

Creste indemnizatia pentru persoanele cu handicap

Valoarea sprijinului financiar pentru persoane cu dizabilitati va creste, incepand cu 1 ianuarie 2018, stabileste OUG...

Închide