Hawking: Schimbarile climatice vor face pamantul de nelocuit in 100 de ani

MAREA EVADARE

In ultimul secol si ceva, omenirea a atins un grad inalt de inovare. Am invatat sa zburam (cu avioane, desigur), am invatat sa construim masini uriase, am inventat computerul si internetul si aparatele inteligente, am invatat sa vindecam boli care alta data erau mortale, pe unele chiar le-am eradicat.

In acelasi timp suntem si la originea a suficiente distrugeri. Am facut razboaie – doua dintre ele au fost mondiale – si, de actualitate, suntem la originea incalzirii globale. Poluam atat de mult incat a venit vremea sa ne ingrijoram in legatura cu viitorul speciei umane si al planetei in general.

Renumitul fizician Stephen Hawking considera ca mai avem maxim 100 de ani pana cand ne vom autodistruge si planeta va deveni nelocuibila pentru oameni. El  crede ca rasa umana ar trebui sa paraseasca Terra inainte de acel moment.

Nu este pentru prima data cand  Hawking  prezice apocalipsa. Acum, insa, a estimat perioada pana la sfarsitul lumii la doar 100 de ani.

Hawking a lansat aceste avertismente intr-un documentar transmis de curand la BBC – Expeditia Noua Terra – unde sustine ca, pentru a supravietui, rasa umana trebuie sa devina o specie multi-planetara.

ZILELE NE SUNT NUMARATE

Stephen Hawking (vezi video) ne spune ca zilele speciei umane pe planeta Pamant sunt numarate din cauza schimbarilor climatice, a probabilitatii mari de coliziune cu asteroizi, a epidemiilor cauzate de germeni din ce in ce mai rezistenti la medicamente (si unii spun ca nu exista dovezi ale evolutionismului in zilele noastre) si a suprapopularii. Cum putem supravietui? Avem nevoie sa ne mutam de pe planeta si inca repede.

In 100 de ani se pot intampla foarte multe si omenirea a dovedit ca este capabila sa faca descoperiri si sa se dezvolte destul de rapid. Dar va fi suficient un secol pentru ca umanitatea sa faca un astfel de salt catre civilizatia multi-planetara si sa se salveze ca specie?

Fondatorul Tesla si Spacex – Elon Musk – crede ca da si s-a si apucat deja sa dezvolte planurile necesare pentru o astfel de perspectiva. Ce destinatie are in minte? MARTE. Si, desi Planeta Rosie nu e tocmai aproape, ea nu e nici foarte departe. Musk planifica o expeditie umana pe Marte inainte de 2025 si planifica infiintarea unei colonii permanente pe Marte pana in 2033 — ceea ce ar fi in interiorul perioadei estimate de Hawking.

In orice caz, pana cand zborul spre Marte cu echipaj uman si infiintarea unei colonii cu habitat locuibil stabil  acolo vor fi posibile mai sunt cateva decenii, cel putin. Din fericire companiile lui Musk nu sunt singurele care se preocupa de calatoria interplanetara: NASA are un program similar  pentru calatoria spre Marte cu echipaj uman. China lucreaza si ea la o misiune proprie catre Planeta Rosie.

Traducere si adaptare dupa WORLD ECONOMIC FORUM