19/06/2021

Ginerele lui Basescu judecat pe fond

imageResize

(AGERPRESS): ICCJ  a constatat că rechizitoriul DNA este legal întocmit si a decis ca Radu Pricop, ginerele fostului președinte Traian Băsescu, și omul de afaceri Sergiu Lucinschi pot fi judecati pe fond pentru mai multe infracțiuni.

Radu Pricop a fost trimis în judecată de DNA în iunie 2015, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la șantaj și instigare la fals în declarații, iar Sergiu Lucinschi, fiul fostului președinte al Republicii Moldova, este acuzat de șantaj, trafic de influență, fals în declarații și participație improprie în forma instigării, la infracțiunea de fals intelectual.

Potrivit rechizitoriului DNA, „Sergiu Lucinschi, in complicitate cu Radu Pricop, a exercitat asupra unui om de afaceri, acțiuni de constrângere, pentru a-l determina să-i remită suma totală de 4 milioane euro, nedatorată de acesta din urmă.

Firma la care Lucinschi era asociat/acționar a introdus la DIICOT o plângere penală, dând, în mod intenționat, unor afaceri comerciale nerentabile o încadrare juridică penală. Acțiunile de constrângere au constat în condiționarea retragerii plângerii penale respective de acceptul omului de afaceri de a remite suma de bani menționată. De asemenea, inculpatul Lucinschi i-a promis omului de afaceri că va depune diligențele necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor care făceau obiectul plângerii într-o infracțiune pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează.

Deasemena, Lucinschi ar fi promis omului de afaceri că va determina organele judiciare să ridice sechestrele instituite asupra unor bunuri și sa-i soluționeze dosarele într-o manieră favorabilă, indiferent de probele existente.

Procurorii afirma ca, in schimbul acestor servicii,  Lucinschi a pretins și a primit de la omul de afaceri dreptul de creanță asupra sumei de 2 milioane euro, în forma unui contract fictiv de împrumut.

„Soluția semnării contractului fictiv de împrumut a fost identificată de inculpatul Pricop care, în perioada decembrie 2014-martie 2015, l-a sprijinit în activitatea infracțională pe Lucinschi, prin formularea mai multor soluții nelegale, menite să justifice remiterea banilor către acesta. Prin acest document, întocmit la instigarea inculpatului Pricop, Sergiu Lucinschi a declarat în mod nereal, sub semnătură proprie, în fața notarului public, că, în perioada 2008-2010, i-a dat omului de afaceri cu titlu de împrumut suma de 2.000.000 euro, omul de afaceri recunoscând acest lucru și angajându-se să îi restituie până la data de 24 decembrie 2015”, mai arată DNA.

Ponta, Chiţoiu, Constantin şi Dogaru, judecaţi pentru tentativă de înaltă trădare

În România, un militar de carieră este de altă natură umană decât cea reprezentată “pe...

Închide