Gigel Lazar, Presedinte Executiv CIADO: „Drogurile nu sunt periculoase pentru ca sunt ilegale…”!

gigiAna Magdin: Cine este si ce face tanarul Gigel Lazar?

Gigel Lazar: In acest moment sunt presedintele executiv al CIADO Romania si reprezentant oficial la Civil Society Forum on Drugs (CSF) –Comisia Europeana, United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) – NGO’s, The European Commission and Interest Representatives, United Nation Departament of Economic and Social Affairs – branch Ngo s • Din 1990 am fost – membru al CPUN – Comisia pentru Tineret, CPJUN – Galati, presedinte al Fundatiei Judetene pentru Tineret – Galati, consilier – Mobilizarea Economiei si Aparare Civila – Prefectura Galati, Sef Stat Major al Apararii Civile din Municipiul Galati.

Ana Magdin: Esti unul dintre tinerii din Romania, caruia chiar ii pasa ce se intampla cu oamenii, cu tinerii care cad in pacatul mortii albe! Te rog sa povestesti ce te-a determinat sa te ocupi de acest capitol atat de greu de controlat? 

Gigel Lazar: Ma consider o persoana analitica, cerebrala si responsabila si asta dupa o perioada trista si mahnita a vietii mele, 2000 -2004, cand fara a fi un “escroc” am executat o pedeapsa de 4 ani, pentru inselaciune desi eram un simplu garant al unei afaceri. Nu uit dar prefer sa nu-mi amintesc. Naivitatea si buna credinta mi-au jucat feste. In perioada cat am fost detinut, am cunoscut consumatorii de droguri. Lucram la departamentul de educatie din penitenciar si priveam acei tineri cu multa tristete. Eu, aveam in anul 2000,  varsta de 32 ani si aveam in spate o mare experienta de lucru cu oamenii. Povestile lor, trairile lor, m-au determinat sa ma implic citind despre fenomen, informandu-ma despre simptomatologie, sevraj , alternative la consum etc . Am discutat subiectul cu psihologii penitenciarului, preotul, gardienii de pe sectia de profil. Mi-am promis sa ma dedic celorlalti si asta fac din 2004. Se pare ca acel moment nefast al vietii mele a facut din mine un om implicat in munca antidrog atat ca teoretician cat si ca practician dezvoltand programe cu un impact major asupra tinerilor. Nu stiu daca sa regret sau sa ma bucur, este greu de apreciat si o pot face altii.

Ana Magdin: Gigel Lazar, faci parte din categoria tinerilor care se implica in problemele acute din aceasta tara! Cum ti-ai dori sa fie lumea in care traim? Ce ai face tu ca lucrurile sa fie mai asezate iar oamenii sa aiba mai multa tihna, asa cum ne dorim cu totii?

Gigel Lazar: Aici o sa ma refer, strict, la ce mi-as dori in Romania. In primul rand, mass media sa fie mai independenta de politic. Informatiile sa fie curate, fara nuante si interpretari in favoarea unui grup politic sau altul. Doresc asta pentru ca altereaza perceptia romanilor, despre adevar si mai devreme sau mai tarziu, dragostea publicului spre un trust sau altul poate avea revers ca si in politica iar acest lucru nu ar fi benefic pentru democratie si sunt un om ce iubeste mass media. Mi-as dori ca oamenii sa nu mai judece prin prisma a ceea ce apare in presa. Nu toate stirile sunt si reale sau corecte. Sa judece sau sa se exprime despre o persoana dupa ce se informeaza. Imi aduc aminte prin anul 2008 pentru ca deranjam prin faptul ca am criticat vehement lipsa de implicare a autoritatilor, in problema consumului de droguri a aparut “intamplator” un articol – „Un puscarias si tepar conduce antidrogul din Romania”. Avantajul meu a fost ca deja eram cunoscut pentru munca mea, pentru daruirea cu care ma implic in acest domeniu si atunci publicul a fost de partea mea. Mi-as dori sa vad romanii ca natiune uniti cu o solida responsabilitate civica. Trebuie inteles un lucru de baza – nu judecam in functie de preferinte politice sau simpatii si antipatii, trebuie sa judecam in folosul comunitatii din care facem parte. Fara a se dezvolta comunitatea, noi ca indivizi, nu ne putem dezvolta. Televizorul a devenit drogul preferat la romanilor. Nu trebuie traita viata prin cablu, viata trebuie traita cu dragoste, prietenie, umor, plimbari, citind, ajutand pe altii si nu prin ura si barfa. Altfel devenim robii ecranului si nu ajuta. Trebuie ca din fiecare placere sa luam cate putin altfel devenim dependenti de un singur lucru.

Ana Magdin:  Ce intentionezi sa faci in 2014, mergand pe ideea de antidrog?

Gigel Lazar: 2014, va fi un an dificil. Pe fondul cresterii prevalentei in randul elevilor (de la 5 la 10 %), studentilor (peste 20 %) dar si populatiei la nivel general (de la 1,7 la 4,3%) cred ca vom avea un an in care la multi se va instala dependenta. Un alt pericol va fi HIV/SIDA la consumatori pe fondul folosirii la comun a seringilor. Ceea ce este cert este ca vom continua programele nationale – „Arta Contra Drog”, „Tinerii si propriile lor valori”, „Fa-ti prieteni reali nu doar virtuali”. Aceste 3 programe in cei 6 ani, au fost accesate de peste 4 milioane de persoane ceea ce spune mult despre calitatea lor.

Ana Magdin:  Am o intrebare pentru romanii adevarati, iar eu consider ca tu esti un roman de mare calitate si un exemplu pentru tanara generatie! Daca ar fi sa dai o resetare Romaniei, ce ai sterge, ce ai pastra si ce ai adauga, pentru o viata normala?

Gigel Lazar: Aici am zambit, probabil multi dintre cei ce vor citi vor zice – „Cine, puscariasul asta”? Si, probabil pentru o tara cu mari prejudecati este firesc! Dar EU, DA, ma consider ROMAN si un exemplu pentru tanara generatie. As umbla la mentalitate, as sterge lipsa de preocupare fata de viitorul natiunii atat din partea autoritatilor dar si a fiecaruia dintre noi. Din 1990 nimeni nu a explicat ce inseamna democratia, responsabilitatea civica, drepturile si obligatiile, libertati fundamentale sau stat de drept. Este greu acum cand ai scris pe toti peretii „UE va aduce lapte si miere” dar n-ai explicat si cum sa ceri poporului sa inteleaga . N-as pastra cea mai mare parte a clasei politice si inaltilor demnitari, intrucat nu sunt ceea ce trebuie acestui popor si nu ma refer la o guvernare sau alta ci la ceea ce se intampla de 22 de ani. As reinprospata mult aparatul administrativ. Mi-as dori sa simt romanii din Diaspora mai aproape de Romania cum si noi sa fim mai aproape de ei . Toti avem greutati dar impreuna le putem depasi. Sa aplicam din experienta lor traita in tari cu democratie autentica nu poate fi decat un bun pentru popor. As adauga dorinta de viata in comunitate si nu individual si cred ca as adauga cate o floare in dar, fiecarui roman, o floare care sa-l trezeasca la realitate, sa-i zica tu esti cel mai important, tu contezi, trebuie sa decizi bunul mers al societatii construind cu semenii din jur. As dezvolta spiritul de voluntariat si dragostea fata de semeni, acea dragoste dezinteresata.

Ana Magdin:  Care este mesajul tau pentru tineri si pentru oameni, in general? Cum pot preveni ei primul pas catre droguri?

Gigel Lazar:  La nivel de teorie putem recomanda tinerilor multe. Cel mai greu este la nivel de practica sa recomanzi unui tanar sa nu se apuce de droguri. Secolul XXI a adus mari provocari iar dintre acestea drogurile nu doar la nivel de trafic dar si de consum au devenit risc si amenintare atat pentru Romania cat si pentru Europa. Din pacate resursele financiare alocate prevenirii nu dau mari sanse organismelor specializate sa dezvolte prea multe programe care sa ofere alternative tinerilor la consumul de droguri. Intotdeauna anturajul, curiozitatea, lipsa de preocupare a scolii sau a parintilor va aduce noi si noi consumatori. Dar sfatul meu pentru ei:  „Drogurile intotdeauna vor da placere de moment dar dureri incomensurabile in timp”. Ceea ce este mai dureros, este faptul ca nu doar dependentul va suferi, ci toata familia.

Ana Magdin: In tot ceea ce intreprinzi, ai apelat vreodata la sprijinul Guvernului, la sprijinul Presedintiei, ministere, etc? Iti sunt alaturi in aceasta problema atat de grea?

Gigel Lazar: Situatia cu sprijinul autoritatilor romane, sta cam asa: toata lumea e preocupata dar nimeni nu face nimic. CIADO este principalul ONG din Romania care aplica programe si proiecte de prevenire, informare si alternative la consumul de droguri. Prin statutul nostru precum si prin impartialitatea noastra am acordat sprijin atat partidelor de guvernamant cat si celor din opozitie in ceea ce priveste legislatia sau motiuni simple pe teme de antidrog. Din pacate si partidele de guvernamant cat si cele din opozitie au uitat dupa acest sprijin sa se mai implice. Am apreciat implicarea consilierilor in securitate nationala din cadrul CSAT ce ne-au fost alaturi si in conformitate cu prevederile legale au solicitat institutiilor responsabile explicatii la cele invederate de noi. Din pacate, aceste institutii au oferit raspunsuri care nu au legatura cu realitatea. Tipic romaneste de altfel. Romania, in anul 2009, pe fondul cresterii consumului de droguri (etnobotanice) desfiinta practic prin reorganizare Agentia Nationala Antidrog, tranformand-o intr-un simplu serviciu in cadrul IGPR. Atunci marea majoritate a specialistilor au parasit Agentia si s-au pierdut fonduri nerambursabile de peste 14 milioane de euro prin pierderea personalitatii juridice a Agentiei. Ne tot intrebam cine a avut interes sau a fost doar diletantism politic. Daca Guvernele din perioada 2008 -2012 au blocat toate fondurile din Programul de Interes National, 1 milion euro ce revenea societatii civile, Guvernul actual a alocat pentru perioada 2013 -2016, sume aferente Programului de Interes National dar prin H.G. nu l-au bugetat. Suntem deja in 2014 si avem convingerea ca fondurile pana in 2015 nu vor fi alocate si atunci sa nu ne mire cresterea numarului de consumatori, dependenti sau pe cei ce prin schimbul de seringi ajung cu HIV/SIDA? Romania mai are o problema majora in ceea ce priveste pozitionarea Agentiei Nationale Antidrog in cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Discutand cu multi parinti ce au copii consumatori am costatat o respingere in a se adresa Agentiei pentru evaluare, consiliere si tratament pe motivul ca nu-mi duc copilul la politie. Noi am invederat acesta situatie Guvernului, Parlamentului, explicand ca din punct de vedere cultural si a unei istorii a militiei de dinainte de anul 1990, populatia inca nu intelege ca rolul Agentiei nu este de a efectua cercetari ci de a sprijini consumatorul. In aceste conditii si pe cale de logica statul roman la nivel de Guvern trebuie sa separe Agentia de Ministerul Afacerilor Interne.

Ana Magdin: Cum vezi problema artistului Florin Salam? De ce nu este consiliat si de ce trebuie sa fie hartuit pentru ca s-a drogat? Avand in vedere ca i-a murit sotia, a ramas cu doi copii, este clar ca omul are mari probleme sufletesti. Nu ar fi mai cinstit si mai corect ca el sa fie luat sub supraveghere si consiliat psihologic, decat sa fie nevoit sa fuga prin America? Nimeni nu se gandeste la copiii lui care traiesc fara vina lor inca o trauma psihica, dupa pierderea mamei lor? Florin Salam, este acum un subiect, dar sunt alte sute de cazuri de acest gen! Ce trebuie schimbat pentru sprijinul celor care se drogheaza?

Gigel Lazar: La aceasta intrebare ma vad nevoit sa explic mai mult intrucat implicarea noastra in sustinerea consumatorilor, care sunt persoane publice (nu traficantilor), are la baza o serie de argumente complexe. Cazul Florin Salam – învinuit de consum de droguri arată o societate care nu ştie cum să reacţioneze. Societatea românească nu este bine informată despre efectele diferitelor droguri. Faptul de a dispune de informaţii adecvate poate ajuta să fie înţeles corect acest fenomen şi să se discute corect despre droguri cu alte persoane sau despre alte persoane care consumă. Nu există droguri puternice sau uşoare, bune sau rele, ci totul depinde de ceea ce fac oamenii cu ele şi de circumstanţele în care sunt folosite. Se spune că doar indivizii slabi ajung dependenţi de droguri, însă studiile au dovedit că toxicomanii provin din aproape toate categoriile sociale şi domeniile de activitate. Se spune că abuzul de droguri este „o crimă fără victime”, deoarece îl vatăma doar pe cel care le consuma, dar în realitate toxicomanul nu este singura persoană care suferă. Consecinţele consumului de droguri se resfrâng şi asupra familiei, a prietenilor şi a întregii societăţi. Presiunea şi judecata societăţii se îndreaptă de cele mai multe ori asupra persoanei publice care este în situaţia de consumator, uitându-se că modul cum este dezbătut subiectul poate duce la un dezechilibru psihic şi mai puternic al acestuia mai ales dacă este implicată şi familia în dezbaterile publice. CIADO România încearcă de fiecare dată să înţeleagă motivaţia pentru care o persoană a început să consume, pentru a putea emite o părere plecând de la principiu ca un consumator este o victimă şi nu un infractor. Când ne referim la victimă luăm în calcul toate posibilităţile, victimă a unei stări emoţionale puternice ce îl determină să consume, a unui grup ce-l determină să consume etc. Aşa cum efectele drogurilor diferă de la un consumator la altul şi motivaţiile diferă. Societatea nu trebuie să incrimineze un consumator, ci să înţeleagă consumatorul pentru a-l putea ajuta. Dependenţele în secolul XXI sunt multiple: droguri, alcool, tutun, calculator, telefon toate provocând diferite modificări comportamentale specifice dependenţei şi opinăm că aici trebuie intervenit cu alternative şi soluţii concrete şi nu prejudecăţi specifice anilor 1990. Motivarea implicării noastre în susţinerea persoanelor publice acuzate de consum. În anul 2008, acad. Constantin Bălăceanu Stolnici, preşedintele CIADO s-a adresat celor 27 de organizaţii europene la Conferinţă Internaţională Antidrog – Bucureşti, 3-5 septembrie, susţinând cauza fotbalistului Adrian Mutu depistat pozitiv, când activa la clubul Chelsea, considerând că este o victimă şi nu un infractor. Intervenţia CIADO şi suportul acordat fotbalistului, când toată mass media şi societatea în ansamblul său doar îl acuzau, a făcut ca acesta să aibă o revenire spectaculoasă ca sportiv la cluburile din Italia, făcând din Mutu iar fotbalistul preferat. Intervenţia nu s-a dorit a fi doar un suport pentru fotbalist. Adrian Mutu era idolul unei generaţii şi era foarte important să revină şi să demonstreze că a fost doar un accident, altfel, fanii înfocaţi ai fotbalistului în marea lor majoritate tineri, ar fi suferit o dezamăgire majoră. În ceea ce-l priveşte pe Florin Salam, lucrurile sunt şi mai complicate. Tinerii care participa în spaţiile recreaţionale la acest gen de muzică – manele – sunt conform studiilor peste 30 % consumatori de haşiş şi alte droguri. Florin Salam este idol pentru mulţi tineri atât romani cât şi romi, lucru demonstrat prin participarea masivă a acestora în teatrele de vară sau evenimentele la care acesta participă. Dacă în acest moment nu reuşim o revenire a acestuia şi practicăm o denigrare masivă sau îl izolăm ca societate, ONG-uri, autorităţi nu vom face altceva decât să demonstrăm incapacitatea noastră în gestionarea unui fenomen social prin notorietatea cazului iar categoria de etnie romă ne pot acuza de discriminare în mod artificial.

Ana Magdin:  Mesajul tau pentru toti romanii de pretutindeni!

Gigel Lazar: Cu cat luptam mai mult pentru sustinerea lucrurilor pozitive cu atat vom limita aparitia celor negative iar asta o putem face doar impreuna. Doresc sa transmit pe fondul unei politici mondiale de legalizare a drogurilor urmatoarele: Drogurile nu sunt periculoase pentru ca sunt ilegale, drogurile sunt ilegale pentru ca sunt periculoase!

Interviu realizat de: Ana Morosanu Magdin

 

Subscribe To Our Newsletter

Adrian Nastase – 4 ani de inchisoare cu executare, Dana Nastase, 3 ani de inchisoare cu suspendare

Adrian Nastase a fost condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare si cinci ani...

Închide