G20 sub semnul terorii

De obicei, un summit G20 este despre economie. Nu si de aceasta data.

Desi nu se afla initial pe agenda primara de discutii, liderii tarilor din G20 reuniti in Antalia – Turcia vor discuta problema terorismului si vor incerca sa stabileasca un plan comun de actiune impotriva ISIS. Plan care, inainte de orice, ar trebui sa stopeze fluxul migrator in care se pot infiltra teroristi ai ISIS.

Rezolvarea conflictelor din Siria a devenit o problema acuta pentru Europa si, in special pentru Uniunea Europeana care estimeaza ca anul viitor s-ar putea sa asistam la un aflux de refugiati de aproximativ 3 milioane daca nu se pune capat urgent nu doar actiunilor ISIS ci intregului razboi civil din Siria.

Marele absent al reuniunii este, evident, presedintele Hollande. „Marele prezent” este premierul canadian Trudeau, noul rock-star al politicii mondiale. La reuniune este prezent si Putin care, in actualele conditii, isi permite sa joace pe pozitii de egalitate cu presedintele Obama care va trebui sa faca toate eforturile posibile pentru a ajunge la un acord rezonabil cu Putin in problema Siriei.

Este de asteptat ca intalnirea sa fie dominata de disensiuni deoarece fiecare lider va incerca sa profite la maxim de noua situatie geo-politica generata de recentele atentate de la Paris.

Turcia nu va ezita sa negocieze la sange, urmand sa ceara cresterea ajutorului financiar extern pentru refugiatii aflati pe teritoriul sau si o pozitie mai transanta a UE in raport cu Turcia si aderarea acesteia la blocul european. De cealalta parte, liderii europeni vor presa Turcia pentru cresterea securitatii la frontiera cu Siria si pentru o implicare ferma in rezolvarea conflictului sirian, mai direct spus, lierii europeni vor dori ca Turcia sa puna de o parte pentru moment disensiunile cu kurzii.

Si, pentru ca nebunia sa fie completa, peste toate aceste disensiuni si tensiuni, se mai adauga si posibilitatea ca summitul sa fie tinta unui atac terorist organizat. Dupa cum relateaza REUTERS, autoritatile turce au arestat saptamana trecuta mai multi suspecti printre care se afla si un jihadist britanic – Aine Lesley Davis – despre care se afirma ca se afla pe teritoriul Turciei pentru a pregati un atentat ce urma sa loveasca exact reuniunea G20 din Antalia. Tot REUTERS relateaza ca Aine Lesley Davis este o figura cheie in structura ISIS si este responsabil, alaturi de Mohammed Emwazi, cunoscut ca „Jihady John”, de rapirea si executia mai multor ostatici vest-europeni.

3441

Subscribe To Our Newsletter

Prostia ca valoare nationala

„Prostia se nevoieste a fi acoperita de titluri, decoratii“ (BOGAN LUCACIU) Din pacate, in 25...

Închide