Francezii ne construiesc Agenţia care să ducă la bun sfârşit munca pe care ANAF nu e în stare să o facă: confiscarea averilor ilicite!

Ministerul Justiţiei pregăteşte un act normativ prin care să înfiinţeze o agenţie care să se ocupe de gestionarea sechestrelor şi confiscărilor dispuse de instanţe sau de parchete, în vederea recuperării prejudiciilor reieşite din infracţiuni, în condiţiile în care ANAF nu face faţă şi acestei activităţi, rezultatul recuperării fiind „inacceptabil”, de doar 10%, conform preşedintelui Klaus Iohannis.

De peste 4 ani, judecătorul Charles Duchaine conduce în Franţa o Agenţie similară, iar premierul Victor Ponta şi ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc au anunţat că vor ţine cont de sfaturile sale.

Prezent la Bucureşti, oficialul francez a explicat care sunt provocările înfiinţării unei astfel de instituţii, de ce trebuie ea să existe neapărat şi care sunt lucrurile de care ar trebui să se ferească statul român când face confiscări şi sechestre.

„Nu este de conceput ca un infractor să se poată îmbogăţi prin infracţiunile sale. Apoi, dacă făcând acest lucru (confiscare, sechestru – n.r.) câştig şi bani, cu atât mai bine”, a spus judecătorul francez, care şi-a amintit peripeţii din trecutul său: ce a făcut cu 20 de ambarcaţiuni confiscate sau de ce s-a răzgândit să mai pună sechestru pe 40 de tauri.

duchaine

 

Un oficial al Ministerului Justiţiei crede că România poate ajunge la nivelul Franţei în 2-3 ani, în acest domeniu, având material destul: anual, se înregistrează sechestre de 500 de milioane de euro, iar prejudiciile raportate chiar de autorităţi în 2014 se ridică la 1,5 miliarde euro.

În România, circulă vorba că merită să faci doi-trei ani de închisoare, dacă apoi te întorci liniştit la milioanele de euro produse din infracţiuni, însă această epocă îşi trăieşte sfârşitul. Judecătorul Charles Duchaine, şeful Agenţiei pentru Gestiunea şi Recuperarea Bunurilor Sechestrate şi Confiscate din Franţa, a arătat cum s-a întâmplat acest lucru în Franţa, unde autorităţile au ajuns la performanţa de a edita reviste „glossy”, cu bolizii de lux ai infractorilor condamnaţi pe copertă, pe care îi scot la licitaţie, în vederea recuperării prejudiciilor.

„Fiţi siguri că nu avem numai bunuri de valoare şi că nu avem de-a face doar cu criminalitatea organizată. Când un hoţ fură o bicicletă, este normal să dea înapoi bicicleta. Nu e crimă organizată, dar nu o să-i facem cadou bicicleta”, râde Charles Duchaine, când arată coperţile de revistă prin care statul francez atrage cumpărători pentru bunurile infractorilor.

Nici în Franţa nu a fost uşor, a explicat judecătorul Charles Duchain: „Nu putem lupta eficient împotriva infracţiunilor, dacă nu ne interesăm de averea ilicită. Până în 2010, legea franceză contempla sechestrul numai când aveam dovada clară. Sechestram piesele, pentru a încerca să stabilim realitatea infracţiunii, însă nu ne interesam de îmbogăţirea persoanei respective. O lege din 2010 a modificat sistemul nostru profund, creând dispoziţii speciale pentru sechestru şi recuperarea bunurilor confiscate”.

Din fericire, România are şi ea astfel de legi, mai bune chiar decât cele din Franţa, după părerea judecătorului Duchaine. Ce nu are România sunt rezultatele. Poate şi pentru că, spre deosebire de Franţa, România nu are un organism specializat, care să se ocupe aplicat de recuperarea acestor prejudicii. Încă din 2012, în România funcţionează prevederi legale privind confiscarea bunurilor provenite din infracţiuni şi chiar confiscarea extinsă, care atinge alte persoane decât infractorul sau bunuri care nu au fost produse direct ca urmare a unei infracţiuni, rezultatele întârzie să apară. Cornel Călinescu, director în Ministerul Justiţiei, recunoaşte că o Agenţie similară cu cea din Franţa trebuia să existe încă din 2012, de când există aceste prevederi legale, şi că acum nu facem decât să recuperăm timpul pierdut, în condiţiile în care sechestrele anuale dispuse de procurori şi judecători se ridică la 500 de milioane de euro.

Recent, la bilanţul DNA, Laura Codruţa Kovesi a arătat că deciziile definitive ale instanţelor în dosarele de corupţie vizează doar în 2014 prejudicii de 310 milioane euro, însă ANAF nu îşi face treaba de a recupera aceste prejudicii. Conform preşedintelui Klaus Iohannis, procentul de recuperare se ridică la 10% din prejudiciile constatate de instanţe.

Premierul Victor Ponta a luat în râs acest cifre, luând apărarea ANAF, însă a anunţat, la unison cu ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc, că în curând se va lansa legislaţia pentru înfiinţarea unei Agenţii specializate în recuperarea acestor prejudicii, care să gestioneze sechestrele puse de procurori şi confiscările dispuse de judecători. Un personaj de opinia căruia se va ţine cont la crearea acestei Agenţii este judecătorul Charles Duchaine.

sursa si foto: gandul.info

Subscribe To Our Newsletter

Proiectul „Bike Sharing Cluj” se misca cu viteza „melcului turbat”

Şedinta Comisiei Municipale de Sistematizare a Circulatiei a avizat, intr-un final, planurile de marcaj pentru...

Închide