Fosta familie a academicianului Alexandru Bogdan, bursiera Humboldt sau DAAD

 

Germania vrea să fie standardul romanesc in materie de justitie si drepturile omului. Nu stim daca autoritatile germane cunosc ceva despre cei 4 milioane de euro, subiect al dosarului judecat vineri la Tribunalul Bucuresti si de urma banilor disparuti. Vorbim doar de 4 milioane de euro prejudiciu. Sa facem o incursiune in trecut, poate cineva este preocupat de ” follow the money !” :

Inainte de 89, A.T. Bogdan, castiga o bursa Humboldt. Pe care o incaseaza dupa revolutie, la Muenchen. Ingeborg Martha Bogdan, fosta lui sotie, castiga o bursa DAAD. (Deutsche Akademische Austauschdienst). Fiica lor, Elena Petrina Cristea, nascuta Bogdan, beneficiaza de o bursa DAAD. Si Andrei Bogdan, beneficiaza de o asemenea bursa.

La acel moment, o bursa Homboldt trecea de 1500 DM/luna, iar salariul in Romania mergea mai departe. Peste 1000 DM castiga si un bursier DAAD.

Intre timp, Andrei Bogdan cu familia ramane in Germania. La fel, Elena Petrina Cristea cu familia. Ingeborg Martha Bogdan, ramane in Germania, iar in anul 2000 se reintoarce.

Toti au ramas in baza unei adeverinte de emigrant tarziu pe criterii etnice, au dat declaratii  pe proprie raspundere ca sunt etnici germani si ca au fost nedreptatiti pe criteriul etnic in Romania.

Acest lucru a fost infirmat de catre autoritatile germane. Mai mult, pasaportul temporar german, acordat lui Inge Bogdan, Elena Petrina Cristea si fiului meu, decedat in 23 februarie 2018, in Heidenheim.a.d. Brenz, in conditii suspecte, au fost retrase, din ordinul lui Guenther Beckstein, ministru de interne la landului Bayern. Asupra acestei teme, va curge multa cerneala de acum inainte.

Ce i se cere unei intregi familii, care primeste bursa in Germania, in contrapartida ? Ce se intampla cand unul din familie „da din casa” ? Cum si-a permis un for german sa ii recomande unui cetatean roman sa isi creasca copilul nascut roman ca pe un german ? 

Ce spun procurorii despre A. T. Bogdan :

Concret, în perioada 2007-2009, cu ocazia administrării patrimoniului silvic și funciar al Academiei Române, între Fundația „Patrimoniu” și mai multe societăți comerciale au fost încheiate contracte și acte adiționale privind arendarea și concesiunea de terenuri ce aparțineau instituției respective.

În aceste condiții, exercitarea autorității de către inculpatul Bogdan Alexandru s-a făcut cu rea-credință și cu intenția directă de favorizare a partenerilor (cu efectul de neevitat al păgubirii Academiei Române), fapt rezultat fără dubiu din următoarele aspecte:

– caracterul clandestin, ocult al semnării contractelor – fără autorizarea organelor competente, astfel cum stipulau textele statutare incidente,
– caracterul vădit păgubitor al clauzelor contractuale și lipsa oricăror prevederi care să protejeze efectiv și în concret interesele Fundației „Patrimoniu” și ale Academiei Române,
– scutirea de plata redevenței pe perioade îndelungate de timp (44 ani).

Prejudiciul reținut în dauna Academiei Române se ridică la 3.757.860 euro.

Procurorii au instituit măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile aflate în proprietatea inculpatului Bogdan Alexandru, până la concurența sumei de 3.757.860 euro, reprezentând valoarea prejudiciului.

Ce facea intre timp A.T.  Bogdan in tara, ca  director al Fundatiei Patrimoniu a Academiei Romane :

Raportul de control al Academiei la fundatia Patrimoniu este spectaculos si ingrozitor in acelasi timp. Peste 10 mii de hectare de teren agricol detinute de academie au ajuns sa fie exploatate de politicieni cu greutate sau de diversi afaceristi certati cu legea. Practic, terenurile Academiei au fost cedate la preturi derizorii, fara nicio licitatie sau selectie. Un exemplu este sugestiv: in 2009 fundatia Patrimoniu a concesionat 322 de hectare de teren in judetul Giurgiu pentru o durata de 49 de ani, la pretul de 1000 de dolari pe an, adica mai putin decat impozitul pe teren platit la stat! Ca sa ne facem o idee a tunului imobiliar, o sa va citesc acum o lista cu terenurile agricole cedate pe ochi frumosi de Academie: circa 3000 de hectare pe teritoriul judetului Calarasi, concesionate de-a lungul anilor companei Grivco – detinuta de Dan Voiculescu, alte 2000 de hectare in localitatea Gradistea – tot la Calarasi, 240 de hectare de livada la Tecuci, 216 hectare in comuna Matca – judetul Galati, 207 ha de teren in comuna Targusor – jud Constanta, cedate pentru o afacere in domeniul energiei eoliene sau alte 47 de hectare in Mogosoaia, langa Bucuresti. Si lista poate continua. Principalele beneficiare al terenurilor agricole detinute de Academie au fost, pana in 2009, companiile lui Dan Voiculescu.

Ne intrebam daca dupa spusele unei surse, banii, cel putin o parte din ei, nu sunt bine merci in Germania. Investiti sau pusi deoparte. Sau si-si. Ca jurnalist, voi investiga mai departe. 

N.r. Speram ca starea de sanatate a domnului academician, sa ii permita sa asculte sentinta. Nu de alta, dar gurile rele spun ca e in scaun cu rotile, datorita unei imbolnaviri subite cu West Nyle. Care, in cazul unei sentinte defavorabile, in mod cert nu i-ar permite un regim de detentie.

Subscribe To Our Newsletter

Victor Lungu, cine vine mai intai – factura, moartea sau postasul cu pensia?

Citeam prin 2013 ca Adrian Papahagi, un intelectual rasat i-a adresat colegului de la PMP,...

Închide