Fondurile europene si nivelul de trai

În ultimii doi ani și jumătate, sub Guvernul Ponta, gradul de absorbție a fondurilor structurale și de coeziune a ajuns la 52%, de la 7% sub Guvernul Boc, urmând ca în 2015, creșterea să ajungă la 75%-80%.
„Guvernul Ponta a reușit în doi ani și jumătate o absorbție de 43,28%, față de primii cinci ani și jumătate, în care gradul de absorbție a fost, practic, de 7-8%. Ca sume intrate în România, în cei doi ani și jumătate au fost atrase peste 12 miliarde de euro iar obiectivul îndrăzneț de 80%, din 2015, arată seriozitatea cabinetului Ponta” a declarat dl. Remus Lăpușan, președintele PSD Cluj.
Fondurile europene reprezintă o prioritate pentru guvernul Ponta. Astfel, de la 6% la coeziune și 40% la agricultură la sfârșitul mandatului Boc-Ungureanu, azi suntem la 52% la coeziune și peste 80% la agricultură.
De asemenea, România mai are de încasat de la Comisia Europeană, aproximativ 1,3 miliarde de euro, sume pe care CE nu a reușit până la finalul lui 2014 să le remită, în baza facturilor trimise spre decontare.

Succesele PSD nu inseamna ca romanul traieste mai bine. Peste jumătate dintre români consideră că pentru un trai decent este nevoie de un venit lunar minim de 2.000 de lei. Potrivit studiului IRES, doar un cetăţean al ţării din 100 are venituri suficiente pentru a-şi permite tot ce doreşte. Aproape 40% susţin că abia le ajung banii de la o lună la alta, 29% reuşesc să se descurce cu banii pe care-i au, în timp ce 16% consideră că banii nu le ajung nici pentru strictul necesar. În ceea ce priveşte achiziţiile făcute în 2014, cele mai frecvente au fost autoturismele, obiectele pentru renovarea sau amenajarea casei, electrocasnicele şi locuinţele. Totuşi, doar 29% dintre persoanele chestionate au făcut astfel de investiţii. Mai puţin de un sfert au reuşit să economisească în cursul anului trecut, peste 40% au datorii neplătite, iar mai mult de jumătate anticipează că vor fi nevoiţi să facă sacrificii financiare şi în 2015. Românii sunt ceva mai optimişti, însă în ceea ce priveşte evoluţia ţării, peste 60% anticipând că, în acest an, se va înregistra o creştere economică şi o sporire a investiţiilor străine. Sondajul a fost realizat de IRES în perioada 19-20 decembrie 2014, pe un eşantion de 1.131 de persoane, iar eroarea maximă admisă este de +/- 2,9%.

Subscribe To Our Newsletter

O ziarista din Mures la jugulara lui Arafat

Scrisoare deschisa catre dl.Raed Raed Arafat D-le Arafat, Am aflat inca de ieri ca azi...

Închide