Florestiul incepe usor, usor, sa puta din lipsa de apa si lamentari pe facebook

 

Pe o strada din Floresti, probabil una din cele mai mari din Zona Metropolitana Cluj, florestenii se clatesc de cateva zile cu sticla de apa, amintind de vremurile bune dinainte de 89 din Vaslui, un judet renumit la acea vreme pentru economia de apa facuta.

Vorbim de strada Florilor, unde la numarul 268 apa de baut si spalat pare a fi un lux, in special seara. Bineinteles ca pe retelele de socializare oamenii au inceput sa se lamenteze, asteptand ca cineva sa faca ceva. Lucru tipic Florestiului, in care sesizarile se fac pe facebook si nu unde ar trebui, la unitatea care se ocupa efectiv de problema. Dealtfel, de aceasta data suntem chiar mirati ca nu este acuzata firma de contabilitate care administreaza blocul, Primaria Floresti sau Prefectura, de ce nu Consiliul Judetean de situatia lipsei de presiune a apei. Sau de ce nu, localitatea in sine, in care lamentarile sunt la ordinea zilei.

Iar cum multi dintre floresteni asteapta autosesizari de pe retele de socializare, iar comunicarea interumana lasa de dorit, le facem si noi hatarul (sincer, fara nici o placere !) si l-am sunat de d-l director general Compania de Apa Somes, Dorin Ciataras, sa ne spuna care-i problema.

Acesta a intervenit in cateva minute de la sesizare aratand ca au fost probleme Renel ce a dus la caderea statiei de pompare si a trimis pe seful de sectie, d-l Vasile Farcas sa verifice local care ar putea fi motivele suplimentare care au cauzat probleme de presiune pe instalatie. Vasile Farcas : „Monitorizarea in Floresti se efectueaza in timp real, se cauta pe moment daca exista scurgeri sau alte probleme pe retea „- a declarat acesta pentru Vocea Clujului.

Aceste diligente puteau fi efectuate de oricare din floresteni, dar este mult mai „cool” sa postezi o problema pe reteaua de socializare, decat sa cauti sa o rezolvi in mod eficient, punand mana pe telefon. Aceasta „moda” a criticii pe retelele de socializare nu este noua, deoarece la fel s-a intamplat si cazul transportului in comun sau in cazul mirosului de la ferma de pui, in care florestenii erau „lei” pe facebook, dar „pisicute blande” in strada. Te simti puternic cand critici pe facebook, iar like-urile te fac un mic erou. Poti sa injuri in voie tot ce vrei tu, si sa fi aprobat de toti ceilalti aflati in situatia ta. O camaraderie a lipsei de initiativa si responsabilitate a propriei vieti.  Unii posteaza cai, altii porci, altii gunoaie.

E nevoie de un „tatuc” sau un „prim secretar” care sa rezolve problemele comunitatii, altfel se alege praful. Asa ca imi intru si eu in rol, de voie, de nevoie. Tot sunt presedinte de bloc, in folosul comunitatii. Mai mult oricum nu imi doresc, pentru linistea postacilor.

Sunt putini care mai vad ca a venit primavara si ca Florestiul are multa natura, de o frumusete desavarsita.

Presa a ajuns un fel de panaceu universal. Indiferent in ce domeniu, lanturile de comunicare dintre cetatean si Stat sunt reinventate de presa. Desi, nu cred ca acesta este rolul sau menirea presei.

Mai concret, in situatia in care se ia apa, folositi cu incredere numarul dispeceratului.