Floreșteni, 30.000 de euro banii jos, pe asociație, dacă trece inițiativa de colectare selectivă subterană a viceprimarului !

 

Urmează licitația de atribuire a ridicării deșeurilor în Florești. Se aude că prețul deșeurilor scade. Ce interes are cineva, să-i sperie pe cei care vor să vină la licitație și nu au nivelul tehnologic de a ridica deșeurile menajere din subteran ? Cine are interes să nu se prezinte cât mai multe firme să cadă prețul ?

Dorim cumva, noi, floreștenii, să se ajungă la situația de pe vremea Quatro Eco Salub ? Să luăm bote-n cap când ne cerem drepturile ?

Pare că cineva sabotează campania electorală a PNL, că doar nu le bagi mâna în buzunar oamenilor în campania partidului din care faci parte !

Floreșteni, aveți prea mulți bani, mâncav-aș,  că trăiți cu impozite ca la sat, cu nivel de trai ca-n oraș, no las că vă dă nenea viceprimarul colectare selectivă de n-o puteți duce ! 

Pentru un bloc cu 60 de apartamente costul unei instalatii subterane de colectare selectivă a deșeurilor este de de aproximativ 30.000 de euro. O instalatie cu 3  elemente costă de la 12500-15.000 de euro, se pretează la un ritm de ridicare de o data la 2 zile.  Nu ține la 60 de apartamente, crapă partea hidraulică. Deasemenea, trebuie alocat terenul necesar. Doar la Oradea si Deva se fabrica, asa ca nu prea poti negocia prețul. O formă de a băga elegant mâna in buzunarul floreșteanului. Pentru un scop nobil, colectarea selectivă a deșeurilor.

Problemele cu levigatul, le afli doar daca suni un prieten de la o firma de deseuri, sau ai pe cineva in Primaria Cluj-Napoca.

Ce il mână brusc în luptă pe viceprimar ? 

Ca jurnalist de investigații, în viată am urmărit principiul de urmarire a  drumului banilor. Am observat, de-a lungul timpului, ca apartamentele din Floresti sunt prea ieftine. Comparativ cu altele, din alte zone.

Ori, speculând deocamdată, o asemenea inițiativă ar duce la creșterea prețurilor apartamentelor în Florești. Lăudabilă și elegantă inițiativă. Liberală chiar. Favorabilă celor care au un preț mare și nu pot să le vândă, nu-i așa ?

Facem ceva prin care sa obligam constructorii sa faca platformele subterane, initiativa pur liberala atat in fapt cat si in drept. Daca va fi adoptata, sunt curios daca va trece de controlul de legalitate al prefectului si cate procese va genera. O metodă de a băga adânc mâna în buzunarul cetățeanului, sau la cumpărarea apartamentului, sau după. Pentru că nu poți avea două unități de măsură în Florești. Discriminarea este neconstituțională.

Cum face asta domnul viceprimar ?

Simplu, scoate un HCL, prin care ii obliga pe cei care construiesc un bloc peste 15 apartamente sa construiasca si platformele subterane de colectare. Ce se intampla cu cei care contruiesc edificii sub 15 apartamente ? Dezbaterea publică a fost deja initiată ? Ce facem cu restul Florestiului cu peste 50.000 de suflete ?

De mai bine de doi ani, blocul de pe Florilor 260, nu are destui bani sa isi cumpere 2 pubele de suprafata si arunca gunoiul peste drum la 268. Cand s-a pus un lacat pe punctul de colectare 268, oamenii au rupt lacatul si au amenintat ca vor duce gunoiul in curtea Primariei. Iar noi vrem colectare selectivă subterană.

FLOREŞTI, 20 iunie 2017:

Il invităm pe domnul viceprimar să viziteze site-ul Primariei Floresti, sectiunea Infloresti Recicland. Primul aspect este ca initiativa colectarii selective este demarată încă din 2016, dar viceprimarul Bogdan Pivariu pare total deconectat de  realitățile floreștenilor. Cum ii va motiva pe acestia să colecteze selectiv, deoarece colectarea selectiva se poate realiza si la suprafata si in subteran, in egala masura, așa cum a propus Horia Șulea incă din 2012 ?

A citit domnul viceprimar HCL-urile legate de colectarea selectivă ?

Primăria Floreşti, în parteneriat cu Green Group, grupul Carrefour, compania Grădinariu şi Institutul Verde au lansat marţi, 20 iunie 2017, cel mai modern sistem de colectare selectivă a deşeurilor, numit SIGUREC PUBLIC, pe Strada Someşului, în apropierea stadionului de fotbal. Cu această ocazie, s-a lansat şi primul automat pentru colectarea deşeurilor de ambalaje, destinat magazinelor, denumit Sigurec IN. Astfel, Floreşti a devenit o localitate prietenoasă cu mediul înconjurător, fiind singura din întreaga ţară care are implementate toate sistemele SIGUREC: SIGUREC Prime, SIGUREC City, sacii SIGUREC, SIGUREC Public şi SIGUREC In.

Echipamentul SIGUREC PUBLIC are capacitatea de preluare a 3 tipuri de deşeuri (PET, sticlă, aluminiu) şi funcţionează pe baza unui software inteligent ce numără, cântăreşte şi înregistrează în timp real date despre deşeurile aduse. În felul acesta, sunt furnizate informaţii clare şi precise despre tipul şi cantitatea de deşeuri colectate prin intermediul acestei soluţii de către consumatori. Iar spaţiul subteran generos dedicat depozitării separate a deşeurilor asigură transparenţa şi trasabilitatea materialelor preluate, acestea ajungând direct în unităţile de reciclare, gata sortate pentru a fi reciclate şi reutilizate.
Totodată, a fost lansat acum şi primul automat pentru colectarea deşeurilor de ambalaje, destinat magazinelor, sistem numit Sigurec IN. Acesta preia 2 tipuri de deşeuri (recipiente de tip PET şi doze de aluminiu) şi este amplasat în parcarea supermarketului Market Cluj Floreşti. La ambele staţii (SIGUREC Public şi SIGUREC IN), locuitorii comunei Floreşti care aduc pentru reciclare deşeuri de ambalaje primesc în schimb vouchere valorice ce pot fi folosite ca reduceri la cumpărături în supermarketurile Grupului Carrefour din Floreşti: Market Cluj Floreşti (Strada Eroilor nr 13) şi Market Cluj Calea Floreşti (calea Floreşti nr 56). Iar dacă aceştia nu doresc să valorifice voucherul la cumpărături, pot alege în schimb să doneze valoarea acesteia către un ONG, contribuind în acest fel atat la protejarea mediului, cât şi la susţinerea unei cauze sociale.
În acest moment, cu cea mai completă infrastructură de colectare a deşeurilor reciclabile, comuna Floreşti devine una dintre cele mai verzi şi mai prietenoase cu mediul înconjurător, fiind prima şi singura localitate din ţară în care funcţionează 5 soluţii SIGUREC:
– SIGUREC Prime – amplasată în parcarea hypermarketului Carrefour Cluj (peste 10 tipuri de deşeuri acceptate)
– SIGUREC CITY – staţie de colectare a deşeurilor reciclabile, atât deşeuri de ambalaje, cât şi deşeuri de echipamente electrice şi electrice, ce îi recompensează în bani pe utilizatori.
– Sacii SIGUREC – un serviciu gratuit de colectare de la domiciliu pentru deşeurile reciclabile, cetăţenii primind saci speciali pentru sortarea deşeurilor pe categorii.
– SIGUREC Public – amplasată pe domeniul public, în Floreşti (3 tipuri de deşeuri acceptate)
– SIGUREC IN – amplasată în parcarea supermarketului Market Floreşti Cluj (2 tipuri de deşeuri acceptate)
Toate materialele colectate sunt transportate în fabricile de reciclare din România partenere în proiect, precum Greentech, Greenweee, Greenlamp, Greenglass Recycling, Romcarbon, Ecopaper.Evenimentul marchează o nouă etapă de dezvoltare în proiectul ‘ÎnFloreşti reciclând’, demarat în februarie 2016 prin semnarea unui Acord Voluntar între Primăria Comunei Floreşti şi reprezentanţi ai industriilor de colectare şi reciclare a deşeurilor. Obiectivul acordului este atingerea ţintelor obligatorii de valorificare a cantităţilor de deşeuri municipale generate în proporţie de 50%, cu doi ani mai devreme faţă de termenul asumat naţional, adică în 2018 faţă de 2020.

„Este o premieră națională. Floreștiul vine în întâmpinarea necesităților unei comunități tinere, educate. Având în vedere faptul că punctul de colectare este o concepție integral românească, pot afirma că, fără îndoială, Floreștiul devine Capitala Inovației în Reciclare. Sistemul de colectare selectivă este unul bazat pe containere îngropate, complet automatizat și cu telemetrie privind gradul de umplere și necesitatea de golire a containerelor. Practic, floreștenii doar introduc în aparat recipientul și urmează indicațiile de pe un touch screen user-friendly. Selectarea, transportul și depozitarea în containerele îngropate se realizează automat. Sunt ferm convins că floreștenii vor uzita din plin de acest punct de colectare deșeuri reciclabile. În prezent, în Florești, avem patru puncte automatizate de colectare deșeuri. Pe lângă acestea, în zona de case din vatra satului, funcționează deja un sistem de colectare selectivă, în saci speciali și cu ridicare separată, de la domiciliu”a declarat Horia Șulea, primarul comunei Florești.

Iată ce frumos apare pe sticlă initiativa :

„Ideea de la care a pornit acest proiect este cea de creșterea calității vieții pentru locuitorii Floreștiului. Pentru o comunitate modernă, gestionarea inteligentă a deșeurilor trebuie să reprezinte o prioritate. Aceste sisteme de platforme subterane vor putea fi integrate cu rețele de senzori care să livreze date referitoare la nivelul de umplere, precum și la persoanele care au dreptul să utilizeze aceste platforme”, a declarat viceprimarul comunei Florești, Bogdan Pivariu.”

Ce variantă alegeți cea mixtă, a primarului, sau cea de subteran, a viceprimarului ?

Follow me!

Subscribe To Our Newsletter

Destul! M-am săturat de dublul vostru standard’

As spune ca si eu dupa 10 ani traiti in Germania ! A venit momentul...

Închide