16/01/2021

Fesenizarea si deprofesionalizarea CCR

Senatul a decis marti numirea deputatului Marian Enache in functia de judecator la Curtea Constitutionala. Marian Enache îl va înlocui pe Valentin Zoltan Puskas căruia îi expiră mandatul, astfel ca Senatul trebuia să numească până pe 13 iunie un nou judecător la CCR.

Asta se intampla exact in aceeasi zi in care, la CCR, judecatorii si-au ales ca presedinte tot un fost parlamentar PSD, impus in functia de judecator de catre acelasi PSD, in urma unui scandal urias.

Multi ar rasufla usurati ca n-au numit-o pe madame JIPA – senatoarea ades-miruitoare de penali. Evident, PSD o fi el un partid de penali, condus de un condamnat penal, dar nu e un partid de prosti. Si-au dat seama ca numirea Ruxandrei Jipa ar fi starnit un val de proteste in societate, asa ca au recurs la un necunoscut.

Necunoscut pentru noi, dar nu si pentru PSD. Domnul cu pricina, Marian Enache adica, nu e deloc necunoscut pentru PSD. Din contra, e cunoscut vechi, de prin ’90 chiar, cand a devenit deputat pe listele FSN.

Cu numirea de ieri avem dovada ca „batranul edec” cum bine l-a caracterizat pe fostul presedinte Iliescu un alt fost presedinte, de la fel de trista amintire, inca mai are influenta in partid.

Una peste alta, Senatul nu a fost in stare sa gaseasca inte senatori sau intre judecatorii de cariera un candidat cat de cat acceptabil pentru functia de judecator CCR (acceptabil pentru interesele PSD&co, evident). Asa ca au recurs la copy/paste si la „vecinii” de la camera inferioara.

De data asta l-au copiat pe Basescu care a numit si el un jurist de BJATM la Curtea Constitutionala a Romaniei. Nu ar fi pentru prima data cand PSD copiaza de la coabitacul favorit, Ponta o face in mod curent.

De fapt, Zegrean si Enache au destul de multe in comun. Amandoi au trecut prin avocatuta, pe amandoi i-a „fericit” revolutia din ’89 si i-a facut parlamentari FSN, e drept, Enache la Camera, Zegrean la Senat, dar asta e o diferenta neglijabila, mai ales ca, ulterior, Zegrean a devenit si el tot deputat.

Amandoi au fost membri in comisia de redactare a primei constitutii post-revolutionare, aia a lui Iorgovan, daca va mai amintiti.

Amandoi au fost membri in comisiile de IMUNITATI, adica alea care s-au ocupat sa asigure imunitati si protectie parlamentarilor penali si sa-i scape de justitie. Ma intreb, oare care o fi norma de penali salvati ca sa fii propulsat judecator CCR fara sa fi trecut, nici macar pentru 5 minute, prin magistratura?

Desigur sunt si diferente, e normal. In timp ce Enache, s-a plimbat un pic pe la Cotroceni, in calitate de consilier prezidential al lui Iliescu, Zegrean a ales sa-si mute „loialitatile” de la Iliescu catre Basescu. Asa ca, a plecat la PD, asigurandu-si favorurile viitorului presedinte al Romaniei.

Dar Zegrean reprezinta de acum trecutul. Sa ne concentram pe viitor, pentru ca Enache va fi judecator CCR pentru urmatorii 9 ani!!!

Sa ne mai uitam un pic la CV-ul domnului Enache. Deci, dupa ce ne-a „fericit” cu constitutia din 1991, domnul Enache a  plecat la Cotroceni pe post de Consilier Prezidential iliescian. Cand a obosit de atata munca la Cotroceni, loialitatea i-a fost rasplatita cu un post de ambasador. Cum, nu stim ca domnul Enache sa rupa vre-o boaba intr-o limba straina, a fost trimis ambasador acolo unde se putea descurca cu dulcele grai invatat in Iasul natal, si anume, in Republica Moldova.

Probabil obosit de atata diplomatie, Marian Enache revine in Romania in 1996 ca sa se mai odihneasca si el un pic in Camera Deputatilor, pana in 2000, tot din partea PSD, care, la vremea respectiva, se numea, insa, PSDR.

Fiindca se odihnise destul ca deputat, prin 2005, Adrian Nastase face un „tur de forta” si, desi era in opozitie, reuseste sa-l impuna pe Enache ca director al Directiei Administrative a Companiei Nationale „Posta Romana”, chiar daca prin 1997, Enache „tradase” aparent PSDR-ul devenind membru fondator al APR, alaturi de Mircea Cosa si „colegul” diplomat Teodor Melescanu, de unde plecase insa in 2001 dupa ce nu reusise sa impuna alianta APR cu PSDR in asa numitul Pol Democrat Social. Ca atare, Nastase a gasit de cuviinta sa „rasplateasca” loialitatea „oitei ratacite” cu o functie babana de sef la Posta Romana. E normal, ii era omului greu doar cu salariul de cadru didactic universitar – nu se stie exact de care, pentru ca omul nu gaseste cu cale sa specifice exact in CV ce functie ocupa la Facultatea de Drept din Iasi.

Evident ca plimbarea pe la APR, nu apare in CV-ul domnului Enache. Pai de ce sa apara daca omul si-a „revenit” si s-a „intors la matca”? (sic!!!)

Dupa Posta Romana, domnul Enache s-a odihnit o vreme in avocatura, in baroul Bucuresti, unde se pare ca a avut timp berechet si a profitat un pic sa mai scrie cate ceva. Ca atare si-a scris memoriile si peripetiile ca ambasador in Rep. Moldova.

Cu forte proaspete si foarte odihnit, Marian Enache revine in Parlament in 2012, ca sa se mai odihneasca si acolo, ca deputat PSD , in colegiul uninominal 8 din Neamt. In martie 2016 se supara iar pe PSD si se muta, nu foarte departe, ci la UNPR-ul lui Gabi Oprea (i-or fi placand si lui antemergatorii cu girofar, mai stii?)

De aici este cules din nou de PSD si propulsat ieri direct in pozitia de judecator la CCR.

Poate va intrebati de ce ne-am pierdut atata timp descriind traseul „profesional” al lui Marian Enache. Am facut-o pentru a dovedi ca omul are zero legatura cu magistratura, n-a fost judecator nici macar o singura zi in viata sa, ca avocat a interpretat si utilizat legea doar in interesul inculpatilor, nu si a statului si a societatii in general, iar tangenta sa cu constitutia este aia iliesciano-iorgovenista din anii ’90. Nespecificand functia ocupata la Facultatea de Drept, nu ne putem pronunta de pe ce pozitie a „interactionat” el cu constitutionalismul in calitate de „cadru didactic”, in fond si la urma urmei putea fi preparator.

Ce concluzie se poate trage de aici si din povestea lui Zegrean? Ca in Romania  nu e nevoie nici sa fii magistrat, nici sa fii un mare si recunoscut expert in constitutionalism ca sa ajungi sa dai verdicte finale si irevocabile la Curtea Constitutionala. E suficient sa cunosti pe cine trebuie si sa-i servesti cum trebuie ca au ei grija de tine sa te cocoaţe pe cele mai inalte culmi de cariera, de unde poti sa-i servesti in continuare, umil, intocmai si la timp, fara sa-ti pese ca nenorocesti o tara.

 

Subscribe To Our Newsletter

Premierul Luxemburg-ului: „Cine nu voteaza are dreptul doar sa taca”

La conferinta de presa comuna sustinuta cu ocazia vizitei Presedintelui Romaniei in Marele Ducat de...

Închide