Femeile iși folosesc creierul mult mai eficient decât barbații

Noutatea unui studiu recent, în domeniul neuroștiințelor, constă în faptul că în genere creierele femeilor funcţionează mult mai eficient decât cel al bărbaților.

Noul studiu, realizat de specialişti în neuroştiinţe de la Universitatea California SUA, în colaborare cu cercetători din Madrid, Spania, a condus la lămurirea următorului aspect: de ce femeile, care au creiere cu aproximativ 8% mai mici decât ale bărbaţilor, au totuși o inteligenţă egală cu a acestora. Conform articolului publicat în  jurnalul  Intelligence, femeile au nevoie de mai puţină materie nervoasă pentru a obţine rezultate comportamentale similare cu cele ale bărbaţilor. Studiul dovedește că, cu toate că femeile au creiere mai mici decât bărbații, ele își folosesc creierul cu mult mai eficient. Femeile compensează diferența în medie de 8% a dimensiunilor creierului, prin faptul că acesta este utilizat cu un randament mai mare. În același timp o femeie, comparativ cu un bărbat, consumă mai puţină energie şi foloseşte mai puţini neuroni pentru a atinge acelaşi nivel de performanţă ori chiar unul superior.

O posibilă explicaţie ar putea fi faptul că, deşi bărbaţii dețin mai mulţi neuroni, femeile au mai multe conexiuni între aceştia, ceea ce le permite să gândească mai rapid, în ciuda unei cantităţi mai mici de materie cenuşie. Cercetările s-au concentrat asupra unei regiuni cerebrale numite hipocamp – esenţială pentru funcţionarea memoriei şi procesarea emoţiilor.

În cazul bărbaţilor, cu cât hipocampul este mai mare, deci au mai mulţi neuroni, cu atît gradul de inteligenţă este mai ridicat.

Profesorul Trevor Robbins, de la Universitatea Cambridge, afirmă că un hipocamp mai mic ar putea însemna că neuronii sunt grupaţi mai dens sau semnalizarea între ei este mai activă, ceea ce înseamnă că aceste structuri nervoase operează mai eficient în cazul femeilor. În cazul femeilor, a fost descoperit faptul că un hipocamp mai mare decât media, care e oricum mai mic decât al bărbaţilor, nu indică o inteligenţă superioară. Există însă și posibilitatea ca inteligenţa femeilor să fie cu atât mai mare, cu cît hipocampul este mai mic.  Studiul a fost realizat prin aplicarea unor teste psihologice unui număr de 59 de femei şi 45 de bărbaţi, cu vârste de 18-27 de ani.

Acest studiu confirmă încă odată concluziile unor studii anterioare, conform cărora deși bărbații sunt mai buni în cazul unei gândiri spațiale, femeile se descurcă cu mult mai bine când este vorba despre gândirea inductivă şi urmărirea unei situaţii în schimbare.

Subscribe To Our Newsletter

Soluţia primarului Şulea la problema transportului în comun din Floreşti: transformarea comunei în municipiu reşedinţă de judeţ

Inspirat de proiectul de lege privind regionalizarea României, primarul comunei Floreşti, domnul Horea Şulea, intenţionează...

Închide