Federatia Rusa joaca necinstit si ilegal impotriva intereselor Moldovei

2(Strasbourg, 11.09.2013) Cabinet Monica Macovei – Comunicat de presa

 

Federatia Rusa joaca necinstit si ilegal impotriva intereselor Moldovei

 

Europarlamentarul Monica Macovei, presedinta Delegatiei Parlamentului European la Comisia parlamentara de cooperare UE – Republica Moldova, critica decizia serviciului sanitar rusesc de a interzice importurile de vin din Republica Moldova:

 

”Embargoul impus de Federatia Rusa pe importurile de vin este o incercare urata de destabilizare a parcursului european al Republicii Moldova. Aceasta provocare arata ca Federatia Rusa nu ii respecta pe cetatenii Republicii Moldova si vrea sa le interzica prosperitatea pe care le-o ofera piata Uniunii Europene.”

 

Monica Macovei a explicat in continuare: „Cu circa doua luni inainte de parafarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana, Federatia Rusa foloseste un pretext pentru a impune un embargo motivat politic, sanctionand hotararea cu care Republica Moldova isi continua parcursul european. Serviciul Sanitar rusesc este ridicat la rang de ‘minister de război’ pentru a pedepsi țările din ‘vecinătatea apropiată’ care nu răspund ordinelor Federatiei Ruse.

 

Sa nu uitam ca bunastarea si stabilitatea sunt in Uniunea Europeana, unde traiesc 500 de milioane de oameni. Aceasta este o piata pentru vinuri si alte produse din Republica Moldova, piata in care se aplica reguli pentru fiecare parte, se joaca previzibil si corect si nu exista provocari si santaje”.

 

„In plus embargo-ul ‘comercial‘ este si ilegal: Federatia Rusa este membra a Organizatiei Mondiale a Comertului din 2012 insa, la numai un an dupa aderare, ignora regulile acestei organizatii. Conform principiului echivalarii, Federatia Rusa accepta masurile sanitare luate de Republica Moldova.  Interdictia pentru importul de vinuri a fost adoptata fara a se cere informatii de la autoritatile din Republica Moldova si fara a se solicita inspectii la producatorii moldoveni din partea inspectorilor sanitari rusi. (vezi aici)

 

Republica Moldova se poate adresa Organizatiei Mondiale a Comertului pentru incalcarea a Acordului General pentru Tarife si Comert si poate cere despagubiri din partea Federatiei Ruse. Voi solicita Comisiei Europene sa sustina demersurile Republicii Moldova in acest sens”, a declarat Monica Macovei.

 

 

 

Mihai Politeanu

Assistant to MEP Monica Macovei

Mobil: (+4) 0770421482

www.monicamacovei.eu

 

Subscribe To Our Newsletter

SEPTEMBER FEST 2013

COMUNICAT DE PRESA - SEPTEMBER FEST 27-29.09.2013 - CLUJ-NAPOCA   SEPTEMBERFEST 2013 - 27-29.09 -...

Închide