28/10/2020

FBI-ul a arestat hackerul lui Putin in Ucraina. Urmeaza eclipsa lui Trump?

Stealing online information

Intr-o operatiune comuna, americanii, in colaborare cu ucrainienii, au reusit sa-l aresteze pe „PROFEXER”, hackerul identificat de serviciile secrete americane ca fiind in spatele atacului informatic impotriva Partidului Democrat din SUA si asupra sistemelor de votare din 21 de state. El este supranumit si „soldatul fara chip al Kremlinului”.

In ciuda raportului realizat de agentiile de informatii la sfarsitul anului 2016 in care se arata ca reprezentanti ai Rusiei au penetrat si influentat sistemul electoral american, Donald Trump a ramas un constant admirator al presedintelui rus. Presedintele SUA, a criticat pe toata lumea pana acum, mai putin un singur om, iar acesta e Vladimir Putin. 

Dupa prabusirea URSS si pierderea puterii militare, constient ca nu mai poate castiga un razboi clasic, Kremlinul si-a creat o armata secreta care a lansat razboiul ciberbetic. „Armata ascunsa” primeste finantare cu care achizitioneaza de pe piata neagra a internetului – asa numitul „Dark Web”- programe cu care sparge apoi sistemele de securitate digitala ale institutiilor din intreaga lume, dezvolta si independent programe care pot extrage date sau pot distruge servere, monitorizeaza lumea hackerilor si face oferte pentru achizitionarea de soft realizat pentru furtul de informatii.

Serviciile de spionaj americane au identificat acest grup guvernamental rus specializat in hacking sub numele de „Advanced Persistent Threat 28”, cu porecla „Fancy Bear”. Conform serviciilor de informatii americane, acest grup este in coordonarea directa a agentiilor militare ruse si este responsabil pentru patrunderea ilegala in serverele Comitetului National al Partidului Democrat” (New York Times).

Pentru prima data de cand milioane de informatii furate din serverele americane au luat drumul laboratoarelor de analiza ale spionajului rusesc, FBI are un martor valoros care poate descrie in amanunt intreaga operatiune.

Identitatea sa reala nu a fost dezvaluita, dar in adancurile Internetului e cunoscut ca Profexer. A trait ascuns in ultimii doi ani si a fost retinut in Ucraina saptamana trecuta. Profexer este cel care a scris programul prin care hackerii rusi au reusit sa patrunda in retelele americane. A scris soft-ul singur, intr-un apartament si se pare ca a scos programul la vanzare pe „dark web” de unde a fost cumparat de agenti ai serviciilor secrete din Rusia.

Ultimul mesaj pe care l-a scris Profexer pe un „forum fantoma” unde tinea legatura cu alti hackeri a fost: „Nu stiu ce se va intampla. Nu va fi placut, dar inca sunt in viata”. Mesajul l-a postat imediat dupa ce a primit o citatie sa se prezinte la o sectie de politie din Kiev, Ucraina.

Prinderea si stabilirea unei comunicari cu o persoana care a luptat in razboiul digital dus de Rusia e un pas inainte pentru FBI  Aceasta retinere a unui hacker care lucreaza pentru Moscova pe teritoriul Ucrainei, cel mai mare inamic al Rusiei, arata cat de infiltrati sunt agentii Kremlinului in tara vecina.

Mai multi experti in razboiul hibrid sugereaza ca Ucraina e un camp de testare in ce priveste hacking-ul, prin atacurile asupra institutiilor publice, instalarea de virusi, dezvoltarea lor, preluarea controlului asupra computerelor dintr-o institutie sau alta si provocarea de pene de curent in masa.

In sfarsit, dupa mai multe luni de cercetari, expertii americani au inteles modul cum functioneaza noua armata a Kremlinului care are ca obiectiv distrugerea democratiilor occidentale.

„Fancy Bear” e construit pe structura unei agentii de spionaj cu serviciu tehnic dar si cu „agenti de teren” care cumpara softuri, monitorizeaza programatori din intreaga lume, firme si agentii de securitate cibernetica, strang informatii, planteaza virusi, dezvolta si administreaza operatiuni de atac cu tinte prestabilite.

Ucraina serveste ca „teren de testare” a atacurilor. Dupa ce un atac este testat in Ucraina acesta e exportat in alta parte. Se alege o tinta mai mare si mai importanta. Asa s-a intamplat si cu operatiunea de hacking electoral din SUA. Acum ne explicam de ce Romania a decis sa sprijine logistic si financiar Ucraina exact in domeniul securitatii cibernetice.

Mai este mult pana cand lumea democratica va putea afirma ca a castigat razboiul digital cu Rusia, dar, pentru moment, prinderea de catre FBI a primului hacker care a scris programe pentru agentii Kremlinului reprezinta o batalie castigata si un pas important in incercarea de a intelege cum functioneaza masinaria de distrugere creata de Rusia si cum poate fi anihilata. Dar, pana la anihilare mai este si razboiul digital se desfasoara in continuare, in tacere si va mai face victime.

Follow me!

Subscribe To Our Newsletter

Comisia Europeana pune ordine in sistemul bancar. Scad comisioanele

Este just să spunem că băncile rareori au fost considerate ca fiind gardienii corectitudinii față...

Închide