Fany se declara ambasador al Clujului

111Obraznicia spagarilor de la Fany se pare ca nu mai are limite. O parte a presei clujene, relateaza echidistant, situatia in care a ajuns transportul judetean clujean, cu manageri tot mai inteligenti la nivelul Consiliului Judetean. Cum se castiga licitatiile, nu dorim sa comentam, neavand inca intregul material probatoriu. Vom face o incursiune in timp insa, in care vom evidentia relatiile cordiale intre patronii Fany si autoritatile locale.

1.Firma Fany, care asigura transportul de persoane pe relatia Cluj-Napoca – Floresti a platit excursia pe care Radu Bica si sotia acestuia au facut-o in Viena.

Costul cazari pentru familia Bica, la Viena, la celebrulhotel Bella Vienna, a fost pentru doua nopti de 780 de euro. De mentionat, ca fiica lui Bica a refuzat sa stea in aceeasi camera cu parintii ei, drept pentru care Stefan Cadar, patronul Fany, a fost de acord sa achite inca o camera

Radu Bica a fost intr-o vacanta in Austria platita de patronul Fany, Stefan Cadar, sustin procurorii DNA

La audierile de la DNA, Cadar nu a fost foarte comunicativ sustinand ca nu isi mai aduce aminte. „Cazarea la Hotel Vienna a costat 780 de euro, pentru doua nopti, iar eu nu am fost de fata cand s-au achitat contravaloarea acestora, dar sunt convins ca fiecare familie si-a achitat camerele pe care le-a folosit„, a spus Cadar.

Fany, firma care l-a „sponsorizat” pe Radu Bica, avea preturi „umflate” pe ruta Cluj – Floresti

Desi patronul Fany pare lovit de amenzie, acesta nu a putut explica de ce factura pentru cazare a fost intocmita pe numele firmei Fany Prestari Servicii SRLStefan Cadar nu a fost in stare nici sa explice de ce a solicitat sa il viziteze pe Radu Bica in arestul IPJ Cluj. „Acest demers s-a datorat faptului ca vreau sa fiu alaturi de el in momentele grele prin care trece, sa-l incurajez si sa-l sustin moral„, a spus Cadar.

Patroana lui Fany l-a infundat pe Bica

Desi sotul sau sustine una si buna, Olezia Cadar recunoaste franc ca Bica nu a platit niciun leu pentru cazarea la Viena. „Am fost cazati la hotelul Bella Vienna, unde am avut rezervate trei camere. In total a fost vorba de 780 de euro, suma pe care am achitat-o personal si pentru care am achitat factura„, a declarat sotia patronului de la Fany.

2.

Radu Bica încerca să mascheze la telefon şpaga de la Aspazia Droniuc într-o poliţă de asigurare de viaţă de 20.000 de euro, pentru că tânăra activa în acest domeniu. Vicele CJ se pregătea să plece din oraş, iar Aspazia întârziase cu şpaga şi încerca să se scuze. Interceptarea a fost făcută pe 26 octombrie, la ora 15.25.

Droniuc Aspazia: Am sunat să vă spun … Vineri dimineața vin și aduc asigurările.

Bica Radu: Vineri … nu, nu, nu, nu, că mâine plec. Păi nu v-am zis că plec măine?
Droniuc: Mâine plecați?
Bica: Da.
Droniuc: Mâine nu pot … Mâine, Mâine seara.
Bica: Mâine … mâine la ora două am plecat, dar lasă, dă-i pace, nu așa rămâne, cum am zis cu asigurările.
Droniuc: Da, da.
Bica: Păi, nu mâine, mâine la ora două plec.
Droniuc: Da. Mâine la două plecați.
Bica: Aia trebuia ceva mai …
Droniuc: Stacă să văd când … Ok. Vă resun într-o jumătate de oră. Vă resun imediat. Mulțumesc.

La scurt timp de la acest apel, Aspazia Droniuc revine cu un telefon. Ea era pe drumcu maşina, tocmai se întorcea de la Bucureşti, unde s-a întâlnit cu avocatul Aldea pentru a lua banii care erau destinați ca mită lui Bica.

Droniuc: Bună ziua, la 1 credeți că ne-am putea vedea: NU vă rețin foarte mult.
Bica Radu: Nu … și hai să-ți spun o chestie. Poți în aceleași condiții cu asigurările s-o lași pe luni, că eu deja plec imediat și nu mi-i târziu nici luni, deși am…
Droniuc: Da?
Bica: Da.
Droniuc: Pentru că eu mai am încă până la Cluj … ăăă … stai să mă uit pe GPS, o oră și 23 până intru în Cluj.
Bica: Nu, nu, nu lasă…. las-o pe luni.
Droniuc: Da? O.K.
Bica: Că-i în același ordin de asigurări, pe luni e OK, că s-o decalat ceva….
Droniuc: Bine, numa să fie în vigoare, să fie în vigoare… Păi atuncea cum să fac, vă sun eu luni dimineața sau ma sunaţ dv. când…
Bica: Ok, te sun eu…

Cum a făcut rost de bani Aspazia Droniuc de la avocatul Aldea

În dosarul penal apare numele unei bune prietene a Aspaziei Droniuc, care este Brândușa, cel mai probabil Brândușa Mândru. Legătura dintre cele două este foarte strânsă, Brândușa Mândru fiind de acord să să găzduiască în apartamenul ei firmele Aspaziei Droniuc.
În dosar mai este cercetat penal avocatul Bogdan Aldea din cadrul Baroului București. Față de acesta, procurorii DNA au disjuns cercetările și au deschis un alt dosar penal în care mai sunt cercetați și alți politicieni locali.
Aspazia Droniuc le-a spus procurorilor DNA că s-a folosit de numele Brândușei Mândru doar ca un pretext pentru a-l determina pe Bogdan Aldea să îi dea banii mai repede. Aspazia Droniuc a mai spus că în realitatea banii îi erau necesari pentru a-i da vicepreședintelui CJ Cluj, Radu Bica, care i-a promis că o va ajuta să câștige licitația dacă îi va da suma de 20.000 de euro.

Droniuc Aspazia: Bogdănel, m-a chemat Brândușa, prietena mea și mi-a zis c-are nevoie, urgent, urgent de 10.000 … de pachețele de dragoste.
Aldea Bogdan: Am înţeles, am înțeles, asta-i bine. …Poate să-ți dea de la mine.
Droniuc: … are nevoie acum și n-am atâția să-i dau… No, și o zis că restul cât se poate de repede, cei 10, 15, am zis eu. Știi?
Adea: Ihi.
Droniuc: Da de-astea are nevoie acum…  că de-aia are nevoie că pleacă… în afară să se plimbe….

Şpăguitorul s-a plâns la DNA că Bica i-a cerut prea mult

Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Radu Bica, arestat pentru luare de mită într-un dosar de corupție, a primit și el, ca „sponsorizări”, excursii gratuite în Austria.
Procurorii DNA Cluj susțin că vacanţa în Austria, de la finele lunii octombrie 2011, a fost plătită, pentru Radu Bica și soția acestuia, de către omul de afaceri Ștefan Cadar, patron al firmei de transport călători Fany SRL.

Această societatea a câștigat la o licitație organizată de către Consiliul Județean Cluj, patronată chiar de Radu Bica, licența de transport pentru traseul Cluj Napoca-Florești, localitatea învecinată, unde locuiesc 45.000 de persoane. Deși pe adresa Consiliului Județean Cluj au fost înregistrate sute de reclamații din partea călătorilor nemulțumiți, Consiliul Județean Cluj a prelungit contractul, fără licitație, pentru încă doi ani, acesta fiind valabil până în 2013.

Patronul firmei de transport a fost audiat la DNA și a întors armele îmotriva celui pe care îl considera prieten. „Plata unei vacanțe ce se ridică la 400-500 de euro, excede unei relații normale de prietenie, de bun simț”, s-a plâns Ștefan Cadar.

Autodenunțul Aspaziei Droniuc îl acuză pe Bica

Radu Bica a fost deja trimis în judecată de către DNA Cluj. Procurorii susțin că Bica ar fi solicitat de la Aspazia Droniuc suma de 20.000 de euro pentru ca să o ajute să câștige licitația pentru asigurarea mentenanței la Cluj Arena.
EVZ vă prezintă pasaje din autodenunțul Aspaziei Droniuc, femeia care a declanșat cel mai mare scandal de corupție din istoria Clujului:

„Am ajuns în fața Consiliului Județean Cluj, undeva înainte de ora 13.00 și l-am sunat pe Radu Bica și acesta mi-a cerut să îl aștept că o să coboare. După câteva minute a venit la mine la mașină, a intrat în mașina mea și mi-a cerut să îl duc undeva în apropiere că are o treabă. Am ieșit cu mașina pe strada Dorobanților, apoi am luat-o pe strada cu Iulius Mall, am întors la acel sens giratoriu din dreptul mall-ului și, la indicația lui Radu Bica, am intrat pe o străduță îngustă unde am oprit exact în locul indicat de acesta.

În timp ce staționam, i-am dat acestuia suma de 43.000 de lei pe care o aveam pregătită în autoturism, banii fiind introduși într-o pungă de plastic și într-o pungă de hârtie. I-am spus că sunt 43.000 de lei, acesta a luat banii și, la întrebarea mea când mai pot să îl caut, mi-a spus că să ne auzim pe joi, că numai joi poate să-mi dea mai multe detalii legate de licitația care mă interesa pe mine. I-am zis că restul de bani o să-l dau imediat ce o să pot iar dânsul mi-a zis ok, când o să pot”, scrie Aspazia Droniuc în denunțul ei de la DNA Cluj.

3.Peste 600 de oameni au participat joi după-amiaza, în comuna Baciu, la dezbaterea publică organizată de Primărie pe tema transportului public din localitate.

Primarul comunei BaciuFlorin Mureșan, a declarat pentru Știri de Cluj că a fost întocmit un procesverbal prin care s-a consemnat dorința oamenilor caRATUC să nu plece din localitate, cu toate că firma care a câștigat licitația de transport în această localitate este Fany.

Am întocmit un proces verbal prin care am constatat dorința oamenilor ca RATUC să rămână în localitate și să circule mai departe pe rute paralele cu cele licitate de Consiliul Județean Cluj

La întâlnire a participat și președintele Consiliului Județean ClujHorea Uioreanu, care a promis că problema este în curs de rezolvare și că luni, 20 ianuarie, va face cerere pentru ca CJ Cluj să intre în Asociația de Dezvoltare Intracomunitară. Oamenii au fost nemulțumiți și i-au cerut domnului Uioreanu să rezolve această problemă”, a precizat primarul Florin Mureșan.

Localnicii din Baciu vor că RATUC -ul să rămână în comună pentru că au multe avantaje. ”Toată lumea se gândește la partea financiară. Diferența de tarife la abonamente este de 40 de lei. În plus, vorbim despre flexibilitate, pentru că se pot urca pe 31b și pot circula și pe linia 31 cu același abonament, până în PiațaMihai Viteazu

De asemenea, timpul este foarte important. La Fany se urcă pe o singură ușă și la RATUC accesul înautobuz este liber. Gândiți-vă la un autobuz plin ochi de oameni, ce ar însemna să se urce pe o singură ușă, cea din față? În cazul RATUC timpul de așteptare în stații este de 10%, comparativ cu Fany”, a maispus primarul.

La dezbaterea publică de joi după-amiaza au fost prezenți 640 de oameni, circa 12% din populația reședinței comunei Baciu.

4. CJ deschide practic larg usa RATUC-ului care, in cateva luni, a organizat  impreuna cu primariile din zona metropolitana o societate pe actiuni care va gestiona acest transport in comun pe aceste trasee.

Asta inseamna falimentul pentru Fany, caci afacerea lor se baza 90 la suta pe aceste trasee pe care ei le blocasera ani de-a randul cu sprijinul politicului. Ce trista soarta pentru firma creata de batranul Cadar! Si ce ironie! Presa pe care Stefan Cadar a persiflat-o ani de zile ar putea acum sa il ajute! Dar presa nu il va ajuta, tocmai pentru ca tanarul Cadar nu a invatat de la tatal sau cel mai important lucru: respectul pentru ceilalti.

5. Traseele de punctaj maxim obtinute de Fany la licitatie : Pentru 20 de rute din judet, Fany a obtinut punctajul maxim, de 14 puncte, pentru gradul de confort. Traseele pentru care Fany Prestari Servicii SRL a obtinut punctaj maxim pentru gradul de confort sunt urmatoarele: Cluj-Napoca – Mociu- Feldioara; Cluj-Napoca-Ghirisu-Frata; Cluj-Napoca-Suatu-Aruncta; Cluj-Napoca-Cojocna-Viisoara; Cluj-Napoca-Savadisla-Muntele Baisorii; Cluj-Napoca-Luna de Sus-Stolna; Cluj-Napoca-Gilau-Marisel; Cluj-Napoca-Gilau-Dangau Mare; Cluj-Napoca-Gilau-Lapustesti; Cluj-Napoca-Gilau-Somesu Rece; Cluj-Napoca-Chinteni-Aschileu; Cluj-Napoca-Chinteni: Dej-Cluj-Napoca; Cluj-Napoca-Floresti-Luna de Sus; Cluj-Napoca-Floresti; Cluj-Napoca-Floresti-Tauti; Cluj-Napoca-Baciu; Cluj-Napoca-Baciu-Suceagu; Cluj-Napoca-Chinteni; Cluj-Napoca-Savadisla-Filea de Jos;

Surse din RAR dezvaluie reteta castigatoare a firmei Fany : Pentru a castiga la punctaj, transportatorii doteaza masinile cu suspensii pneumatice , asa cum cer si directivele europene in cazul transportului de persoane. Dupa clasificarea facuta de RAR, insa, aceste suspensii sunt date jos si schimbate cu unele mai ieftine.

Cadrul legislativ incomplet si permisiv permite o asemenea posibilitate de inselaciune. Pana cand ?

Informatii preluate din Stiri de Cluj si Ziar de Cluj

Foto: multumiri lui Eugen Olariu

Subscribe To Our Newsletter

UPDATE: Avion medical, prăbuşit la Cluj. Pasagerii răniţi au fost găsiţi. Doi dintre ei au decedat

Un avion la bordul căruia se aflau şapte persoane s-a prăbuşit pe raza judeţului Cluj....

Închide