FACEBOOK securizeaza WHATSAPP

Compania Facebook a anunțat că a întărit nivelul de criptare implicită pentru mesajele de orice tip care circulă pe serviciul WhatsApp, folosit de peste 1 miliard de oameni din toată lumea, asigurând că de acum înainte mesajele vor putea fi accesate doar de expeditor și de destinatar, conform Reuters.

Update-ul de securitate a fost făcut în contextul dezbaterilor internaționale cu privire la cât de mult acces ar trebui să aibă serviciile de informații și de securitate ale statelor asupra diferitelor mijloace de comunicare online, în special după războiul în instanță dintre FBI și Apple. FBI i-a solicitat companiei Apple să decripteze un iPhone ce i-a aparținut unuia dintre autorii atacului armat din decembrie 2015, din orașul californian San Bernardino, considerat un act terorist, în care și-au pierdut viața 14 persoane. Această solicitare a fost respinsă de compania de tehnologie, însă până la urmă autoritățile americane au putut decripta informațiile și fără intervenția Apple.

Inițial, sistemul de criptare era asigurat în mod implicit doar pentru mesajele în format text între doi utilizatori, dar mesajele pe grupuri de comunicare sau cele care conțin pe lângă text și fotografii, videoclipuri sau înregistrări audio nu erau protejate complet. Acum toate mesajele trimise prin WhatsApp, de orice fel ar fi ele, sunt criptate „end-to-end”, ceea ce înseamnă că responsabilii companiei nu vor putea să citească mesajele care circulă între utilizatori nici măcar la solicitarea forțelor de ordine.

„Ideea este foarte simplă: atunci când trimiți un mesaj, singura persoană care-l poate citi este destinatarul sau membrii grupului în care postezi. Nimeni altcineva nu poate vedea acel mesaj. Nici infractorii cibernetici, nici hackerii, nici reprezentanții unor guverne opresive, nici măcar noi”, conform unui mesaj postat pe blogul aplicației prin care este anunțat acest important update de securitate.

Reamintim ca serviciul Whatsapp, lansat in 2009, a fost dezvoltat de doi fosti angajati ai Yahoo, Brian Acton si Jan Koum, dupa ce fusesera refuzati la angajare de Facebook.

La mai putin de doi ani de la lansare, la inceputul lui 2011, aplicatia ajunsese deja in top 20 aplicatii in AppStore, tot atunci a trecut de la o aplicatie total gratuita la una platita pentru a se evita cresterea prea rapida.

In decembrie 2013, serviciul WhatsApp avea peste 400 de milioane de utilizatori ceea ce a trezit interesul celor de la Facebook. Dupa ce initial refusaze sa ii angajeze pe cei doi dezvoltatori, in februarie 2014, Mark Zuckerberg achizitioneaza WhatsApp pentru uriasa suma de 19 miliarde USD, tranzacția devenind cea mai mare achiziție a unei societăți susținută de capital de risc până în prezent.